Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio, Forum, Publicitate
19 / Sep / 2018
Home Contul meu Anunturi Matrimoniale Arad City Harta Arad Video Utile Radio Live Games & Fun Contact

Login firma
Pentru folosirea serviciilor 'Catalog Firme' trebuie sa va autentificati folosind un cont de Firma
Cont
Parola
Inscrie firma
Ferestre de Mansarda
Cosmetice Naturale
Jante Auto
Lumanari Mueller Kerzen
HPA Quality Placement
Servicii de curatenie
Expert ADR - Marfa periculoasa
Westtech - piese auto reconditionate
Hanul Moara cu Noroc
Automatizari porti, Usi de Garaj Arad si Timisoara
 

Deschidere Festival Interntional Iubiti Muzica Romaneasca!


Autor: Vasile Zărăndan

Joi, 12 Octombrie 2017 este ziua de debut a Festivalului International “Iubiti Muzica Romaneasca!”, un proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, in agenda Filarmonicii fiind cuprinse doua dintre manifestarile planificate si  dedicate spatiului cultural romanesc: colocviul de muzicologie,  cu tema “Evolutia muzicii contemporane romanesti in context mondial”  (ora 16.00 - Sala Cercului Militar), o intalnire cu cercetatori reputati, buni cunoscatori ai fenomenului, si concertul simfonic dedicat Banatului de ieri si de azi (ora 19.00 – Sala Cercului Militar).

Pe un suport de zece expuneri dintre cele mai relevante pentru tematica aleasa, colocviul se bucura de participarea unor compozitori si muzicologi de la Universitatile de Muzica din Bucuresti (Adrian Iorgulescu), Cluj Napoca (Elena Maria Sorban) si Timisoara (Veronica Laura Demenescu, Mihaela Silvia Rosca, Rafaela Carabenciov,  Dana Sorina Chifu, Ion Alexandru Ardereanu s.a.), dar si de prezenta muzicologului german Heidemarie T. Ambros (Berlin), presedinte al societatii Musica suprimata, cunoscuta propagatoare a unor compozitori persecutati in trecut, fie de regimul nazist, fie de contextul perioadei comuniste si al unei ideologii schimbate. Pentru specialisti, dar si pentru publicul larg, colocviul este un pas binevenit, un demers care prezinta puncte de vedere autorizate despre contributia romaneasca la cultura europeana.

Banatul multicultural este tema concertului simfonic inaugural al Festivalului International Iubiti Muzica Romaneasca!, care reuneste creatii de Sabin Dragoi  (Divertisment rustic), Gabriel Almasi (The Mysterious Journey Of Life p.a.a.), Remus Georgescu (Toccata pentru pian si orchestra), Walter Michael Klepper (Divertisment pentru orchestra de coarde si timpani), Petru Stoianov (Hiperboreeana), Gabriel Malancioiu (Zamolxis pentru trompeta si orchestra).

Adresandu-se tuturor  iubitorilor si curiosilor fenomenului, programul reprezinta un adevarat documentar sonor al spatiului banatean, zona de creatie ale carei virtuti inovatoare isi asteapta inca deplina recunoastere si valorificare.

Invitatii orchestrei simfonice sunt in aceasta prima saptamana de festival dirijorul Huba Hollokoi (Ungaria/Finlanda), solistii Andreea Dumitrescu (pian) si Sergiu Carstea (trompeta), dar si actorul timisorean Adrian Korek.

Relevanta insa pentru amploarea si ineditul evenimentul este parcurgerea punctuala a intregii agende de festival, precum si informatia legata de accesul gratuit al publicului, in limita locurilor existente in salile de concert.

 Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. A.F.C.N. nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.


Nascut in Ungaria, Huba Hollokoi si-a inceput studiile muzicale ca violonist. Cantand de la varsta de patru ani, a fost distins cu numeroase premii la importante concursuri nationale si internationale.

Ca dirijor, a lucrat cu orchestre olandeze de top, inclusiv cu ResidentieOrkest, Noord Netherland Orchestra, Holland Ballet Orchestra si a fost dirijor asistent a lui Semyon Bychkov la Orchestra Concertgebouw. Recent, a debutat la pupitrul orchestrelor Slovak Sinfonietta, MAV din Budapesta, Sonderjollands Symfoniorkester (Danemarca), Orkest van het Osten din Enschede si Orchestra Simfonica din Lahti. A dirijat cu mult succes operele Flautul fermecat si Don Giovanni (alaturi de Joensuu City Orchestra, Finlanda si Dutch National Opera Academy). A condus productiile pentru De Dutch Don't Dance Division (Haga) timp de doua sezoane. Alte proiecte ale sale includ opera Anne enZef (o noua lucrare compusa de Monique Krus), alaturi de Orchestra Simfonica a Olandei, punerea in scena ca dirijor asistent a lui Markus Stenz a operei Wozzeck de Alban Berg (Radio Symphony Orchestra) si dirijarea operei Rigoletto de Giuseppe Verdi in Finlanda.

Huba Hollokoi a primit diplomele pentru dirijat opera si orchestra de la Academia Sibelius (Helsinki, Finlanda), unde a studiat cu prof. Leif Segerstam si Jorma Panula. De asemenea, a terminat cursurile de Masterat din cadrul National Master Orchestral Conducting Program din Olanda, sub indrumarea lui Jac van Steen, Kenneth Montgomery si Ed Spanjaard. A participat la cursuri de maiestrie sustinute de Kurt Masur, Johannes Schlaefli, Zoltan Pesko, Atso Almila si Yuri Simonov.

A inceput sa dirijeze din timpul facultatii, fiind asistent al unor importanti dirijori de talie internationala Christoph Poppen (Het Gelders Orkest), Stefan Asbury, Xian Zhang si Clark Rundell (Orchestra Nationala de Tineret a Olandei – NJO), Kenneth Montgomery (Orchestra Nationala a Irlandei) si Ed Spanjaard (Maastricht).

Ca solist, Huba Hollokoi a concertat in Ungaria, Anglia, Germania, Italia, Finlanda, Austria, Olanda si Japonia. In 2010, a avut onoarea de a imparti podiumul cu Eiji Oue in cadrul NDR Musikrag – Hanovra (Antonio Vivaldi: Anotimpurile). A fost invitat la numeroase festivaluri internationale, precum the Young Hungarian Talents in Focus in Londra, Herbstliche Musiktage, Bad Urach si Musica Nova (Helsinki). A fost concert-maestru al orchestrelor din Joensuu si Vaasa (Finlanda).

Huba Hollokoi a fost unul dintre cei trei finalisti ai celei de-a LIII-a editii a Concursului International de Dirijat de la Besancon (2013). Este dirijor asistent la Orchestra Filarmonicii Radio din Olanda.

Andreea Dumitrescu a urmat cursurile Scolii de Muzica din Resita si ale Liceului de Muzica din Timisoara, studiind  apoi in paralel matematica (specializarea Informatica) si pianul (clasa lect. Sorin Petrescu) la Universitatea de Vest. Printre muzicienii care au contribuit la formarea sa muzicala se numara Jean-Francois Antonioli, Gabriel Amiras si John Lill. Cursurile masterale le-a urmat la aceeasi Universitate, sub indrumarea conf. univ. Manuela Mihailescu.

Intre lunile septembrie-decembrie ale anului 1998, a participat la cursuri de perfectionare muzicala la Iyshe Royal Music Conservatory din Aarhus, Danemarca.

Andreea Dumitrescu a concertat cu Orchestra Filarmonicii “Banatul” din Timisoara in concerte dirijate de Gheorghe Costin,  Robert Houlihann, Philipp Pointner. A fost invitata orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor din Cluj Napoca, Craiova, Pitesti, Targoviste si a colaborat cu dirijorii Theo Wolters, Paul Mann, Daniel Cohen, Tiberiu Oprea, Constantin Grigore, Matei Pop. A concertat alaturi de Orchestra Facultatii de Muzica din Timisoara dirijata de Mircea Holiartoc si de Orchestra Liceului de Muzica din Craiova, dirijor Florian Zamfir.

Andreea Dumitrescu are o bogata activitate interpretativa, care cuprinde multe recitaluri solo in tara si peste hotare (Italia, Danemarca si Germania) si concerte camerale in formatii de duo alaturi de flautista Edith van der Burg in Olanda, de violonista Marta Teglas, de pianista Andreea Csibi, de violonista Cristina Sanmartinean, de naistul Madalin Luca, de violonistul Eugen Morarita si de clarinetistul Dorin Cuibariu.

Andreea Dumitrescu face parte din Trio-ul “Charisma”(impreuna cu Dorin Cuibariu la clarinet si saxofon, si Eugen Morarita la vioara), care din anul 2004 sustine recitaluri in Romania, Ungaria, Serbia si Germania. A mai cantat si in formatii camerale alaturi de Ioana Girz (flaut), Anca Lazarescu (violoncel), Marta Teglas (vioara), Rodica Rosian (viola) si Alexandru Patrascu (vioara).

Pianista a fost invitata la festivaluri cunoscute din Romania – Zilele Omagiale Remus Georgescu (2002), Festivalul Camerata Blajeana (2003),  Zilele Muzicale George Enescu (2007 -2012), Festivalul Timisoara Muzicala (2015,2016),Festivalul International de Muzica Noua Intrada (2014, 2015), Festivalul Meridiane (Bucuresti 2015)

Andreea Dumitrescu este profesor corepetitor la Colegiul National de Arta “Ion Vidu” din Timisoara si pianist instrumentist colaborator al Filarmonicii “Banatul”.

 Sergiu Carstea a absolvit Institutul de Stat al Artelor „Gavril Musicescu” din Chisinau si s-a specializat la Conservatorul National Superior de Muzica din Paris cu profesorii Pierre Tibaud, Jean Douay si Antoine Cure. Si-a inceput cariera in anul 1980 la Chisinau, ca membru al   ansamblului simfonic al Filarmonicii, iar din 1997 a ocupat  primele pozitii in partidele de trompeta ale Filarmonicii Banatul si Operei Nationale Romane din Timisoara.

 In stagiunea 1992 -1993 a fost director artistic al Filarmonicii din Chisinau, iar din 1977 este cadru didactic in institutii de invatamant mediu si superior din Republica Moldova si Romania. Incepand din anul 2000 indruma clasa de trompeta a Facultatii de Muzica din cadrul Universitatii de Vest Timisoara, iar din 2014 preda instrumentul si la Universitatea Nationala de  Muzica din Bucuresti.  In anul 2006 publica o metoda de studii tehnice moderne pentru trompeta, iar in 2007 pune bazele Asociatiei "ROMANIAN BRASS SOCIETY si ale Concursului   international de alamuri din Timisoara.

 A colaborat cu ansambluri importante precum Opera Nationala a Republicii Moldova, Orchestra de Stat a Radiodifuziunii Republicii Moldova, orchestra simfonica din Plovdiv, orchestra simfonica Piotr Ilici Ceaikovski (Rusia), Filarmonicile din Arad, Oradea, Iasi, Cluj Napoca, Satu Mare, Sibiu, Bacau, Ramnicu Valcea si Craiova.

 Sergiu Carstea a concertat in Biserica Americana din Paris, in Biserica Catolica din Champagne, in Sala Universitatii Sorbona, Sala cu orga  si sala Filarmonicii din Chisinau si in numeroase catedrale din Italia.

Artistul se distinge printr-o uluitoare calitate timbrala, iar abordarea sa repertoriala este in acest sens una cu totul privilegiata. Interpreteaza  deopotriva partituri concertante  de  Antonio Vivaldi, Georg Friedrich Telemann, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Torelli, Joseph Haydn, Jiri Neruda,  Henri Tomasi, Alexander Arutiunian.

Ca o confirmare a extraordinarelor sale calitati de interpret, in anul 2014, Sergiu Carstea a devenit membru al International Trumpet Guild.

C. P.

10/10/2017
 
Vizualizari: 457 Trimite unui prieten
Sursa: Arq.ro Discuta aceasta stire pe Forum

Opinia ta conteaza!
Atentie: puteti sa introduceti o singura opinie per stire.
Nume
Opinia

Nu ne asumam raspunderea pentru opiniile exprimate in aceasta pagina.

Login Persoana fizica
Pentru a putea folosi serviciile de matrimoniale si sa postati anunturi trebuie sa va autentificati
Nume
Parola
Inregistrare
Web design Arad, Publicitate Arad
Revista AradCity
Revista AradCity
Lista firmelor din Romania
Parteneri media
KissFM
MagicFM
Evenimente
A patra editie Red Run
Din 28/09
FINALA CAMPIONATULUI DE DRAG 2018
Din 06/10
Toate evenimentele
Ferestre Zedra, Ferestre lemn stratificat
Rubio - Lubrifianti, uleiuri industriale
Tulcea
AiudOnline

Vestul.ro - Informatii si opinii despre istoria, cultura si traditiile Banatului Curs BNR ziare Catalog WEB

Termeni si Conditii de Utilizare : Parteneri : Resurse webmasteri : Publicitate prin AradCity : Contact : Trimite unui prieten : ListaFirme.ro
 Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Vand Cumpar Arad, Matrimoniale Arad, Distractie Arad, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio