Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio, Forum, Publicitate
22 / Jul / 2019
Home Contul meu Anunturi Matrimoniale Arad City Harta Arad Video Utile Radio Live Games & Fun Contact

Login firma
Pentru folosirea serviciilor 'Catalog Firme' trebuie sa va autentificati folosind un cont de Firma
Cont
Parola
Inscrie firma
VerificareTVA - Informatii fiscale in timp real
Ferestre de Mansarda
Cosmetice Naturale
Jante Auto
Lumanari Mueller Kerzen
HPA Quality Placement
Servicii de curatenie
Expert ADR - Marfa periculoasa
Westtech - piese auto reconditionate
Hanul Moara cu Noroc
Automatizari porti, Usi de Garaj Arad si Timisoara
 

Protocol pentru romanii din Maramuresul istoric


Autor: Arq.ro

Sprijinirea comunitatii romanesti aflate in vechea vatra a Maramuresului istoric din dreapta raului Tisa prin donare de carte, publicatii sau alte materiale care au caracter istoric, cultural si educational este  o preocupare permanenta a Consiliului Judetean, prin Complexul Muzeal Arad.

In acest sens, astazi, la Consiliul Judetean Arad a avut loc semnarea protocolului de colaborare dintre Complexul Muzeal Arad si Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”.  „Partile semnatare au in vedere valorificarea patrimoniului istoric prin organizarea de expozitii, seminarii, colocvii, editare de carte precum si alte activitati cultural –educative”,  a declarat Razvan Cadar, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad.

Transcarpatia este o regiune situata in sud-vestul Ucrainei, intre raul Tisa si Carpatii Ucrainei la granita de nord a Romaniei. Aici convietuiesc mai multe etnii, cea romaneasca fiind a treia ca marime. „La nord de Tisa, in Maramuresul istoric, se afla o comunitate de 30.000 de romani. Pentru sprijinirea comunitatii romanesti din Transcarpatia, aflati in vechea vatra a Maramuresului voievodal, este necesara o intensa activitate culturala, educativa, civica”, a precizat Constantin Inel, directorul Complexului Muzeal Arad.

Uniunea Regionala a Romanilor din Transcarpatia „Dacia”, prin presedintele dr. Ion M. Botos, se implica permanent in problemele actuale cu care se confrunta romanii din Maramuresul istoric.

Romanii din dreapta raului Tisa au avut de-a lungul timpului o istorie zbuciumata. Maramuresul voivodal, de unde odata in vreme a plecat voievodul Dragos din Bedeu, primul descalecator si intemeietorul Moldovei, a apartinut pe rand Austro-Ungariei, Cehoslovaciei, Ungariei hortiste, URSS-ului, iar acum Ucrainei. La 1 decembrie 1918, romanii maramureseni din dreapta Tisei au avut delegati credentionali care au votat neconditionat unirea cu Romania.

09/07/2019
 
Vizualizari: 263 Trimite unui prieten
Sursa: Arq.ro Discuta aceasta stire pe Forum

Opinia ta conteaza!
Atentie: puteti sa introduceti o singura opinie per stire.
Nume
Opinia

Nu ne asumam raspunderea pentru opiniile exprimate in aceasta pagina.

Login Persoana fizica
Pentru a putea folosi serviciile de matrimoniale si sa postati anunturi trebuie sa va autentificati
Nume
Parola
Inregistrare
Web design Arad, Publicitate Arad
Revista AradCity
Revista AradCity
Lista firmelor din Romania
Parteneri media
KissFM
MagicFM
Evenimente
Arad Open Air Festival
Din 28/06
Toate evenimentele
Ferestre Zedra, Ferestre lemn stratificat
Rubio - Lubrifianti, uleiuri industriale
Tulcea
AiudOnline

Vestul.ro - Informatii si opinii despre istoria, cultura si traditiile Banatului Curs BNR ziare Catalog WEB

Termeni si Conditii de Utilizare : Parteneri : Resurse webmasteri : Publicitate prin AradCity : Contact : Trimite unui prieten : ListaFirme.ro
 Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Vand Cumpar Arad, Matrimoniale Arad, Distractie Arad, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio