Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio, Forum, Publicitate
20 / Jun / 2018
Home Contul meu Anunturi Matrimoniale Arad City Harta Arad Video Utile Radio Live Games & Fun Contact

Login firma
Pentru folosirea serviciilor 'Catalog Firme' trebuie sa va autentificati folosind un cont de Firma
Cont
Parola
Inscrie firma
Jante Auto
Lumanari Mueller Kerzen
HPA Quality Placement
Servicii de curatenie
Expert ADR - Marfa periculoasa
Westtech - piese auto reconditionate
Ferestre lemn stratificat, usi lemn stratificat, pergole, copertine
Hanul Moara cu Noroc
Automatizari porti, Usi de Garaj Arad si Timisoara
Haine de piele si blana
 

INSCAUNAREA PREASFINTITULUI PARINTE EMILIAN CRISANUL IN DEMNITATEA DE EPISCOP-VICAR AL ARHIEPISCOPIEI ARADULUI


Autor: Vasile Zărăndan

Sute de persoane au participat duminica, 16 iulie 2017, in Catedrala Veche ,,Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” din Arad, la ceremonia de inscaunare a noului episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Emilian Crisanul.

Ceremonia a inceput inca din seara zilei de ajun prin savarsirea Vecerniei de catre P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, in prezenta I.P.S. Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Sfanta Liturghie arhiereasca, din ziua de duminica, a fost oficiata de un sobor de ierarhi alcatuit din I.P.S. Ioan, Mitropolitul Banatului, I.P.S. Timotei, Arhiepiscopul Aradului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebesului, P.S. Sofronie, Episcopul Oradiei, P.S. Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, P.S. Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, P.S. Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, P.S. Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor,  Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, P.S. Emilian Crisanul, noul Episcop-vicar ales al Arhiepiscopiei Aradului, impreuna cu un sobor de arhimandriti, preoti si diaconi, in prezenta a numerosi slujitori ai sfintelor altare din cuprinsul Eparhiei Aradului, a monahilor si monahiilor precum si a multimii de credinciosi veniti din mai multe parti ale tarii.

Cuvantul de invatatura la Sfanta Liturghie a fost rostit de catre Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, care a explicat pericopa evanghelica despre minunea vindecarii slabanogului din Capernaum (Matei 9, 1-9), evidentiind faptul ca Mantuitorul nostru Iisus Hristos este doctor al trupurilor noastre, dar mai presus de orice, El este Duhovnicul Care vindeca sufletele noastre de pacatele care ne ingreuiaza viata si ne indeparteaza de la progresul nostru duhovnicesc.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost oferite de catre Corul de tineret al Catedralei Vechi, dirijat de catre conf. univ. dr. Mircea Buta.

Indata dupa slujba Sfintei Liturghii s-a oficiat Ceremonia de instalare a Preasfintitului Parinte Emilian Crisanul, noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Importantul moment a inceput cu citirea Actului patriarhal de confirmare de catre Preasfintitul Parinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in care, printre altele, se spune: ,,Apreciind ca Preasfintitul parinte Episcop-vicar Emilian, in cei 26 de ani de viata monahala si 18 ani de slujire preoteasca si 8 ani de slujire arhiereasca, precum si in ascultarile de slujitor, duhovnic, exarh in Arhiepiscopia Iasilor si Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului a dovedit daruire si vocatie pentru viata monahala si slujirea preoteasca si arhiereasca, statornicie in desfasurarea activitatilor misionare, de asistenta religioasa si sociala, ravna pentru promovarea de actiuni cultural-educative si media bisericesti, experienta administrativa  si stradanie deosebita pentru activitatea stiintifica, aptitudini edilitar-gospodaresti si organizatorice, preocuparea pentru punerea in valoare prin expunere si popularizare in albume, monografii si CD-uri, a patrimoniului cultural al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, precum si devotament si fidelitate fata de chiriarh, astfel ca Preasfintia Sa intruneste conditiile statutare pentru a fi propus in postul vacant de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului…”.

Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan a inmanat Preasfintitului Parinte Episcop-vicar Emilian Crisanul mantia, crucea, engolpionul, camilafca si carja.

„Primiti aceasta carja episcopala spre a pastori turma cuvantatoare a lui Hristos dinArhiepiscopia Aradului, cea incredintata Preasfintiei Voastre. Pentru cei ascultatori sa le fie toiag de sprijin si de intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici toiag de desteptare si de indreptare.”

A urmat asezarea in tronul de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

P.F. Patriarh Daniel i-a trimis P.S. Emilian, ca semn al aprecierii activitatii desfasurate in anii trecuti in slujba Bisericii, o cruce de binecuvantare.

Secretarul de stat pentru culte domnul Victor Opaschi a transmis mesajul statului adresat P.S. Emilian Crisanul, in care a apreciat intreaga activitate desfasurata de Preasfintia Sa indeosebi pentru promovarea valorilor culturale si patrimoniale din eparhiile in care si-a desfasurat activitatea.

Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a rostit un frumos cuvant de bun venit noului Episcop-vicar, in numele clerului, protopopilor din Eparhie si a ostenitorilor din Centrul Eparhial, aratand totodata bunele legaturi ce au existat dintotdeauna intre cele doua eparhii, a Ramnicului, de unde vine P.S. Parinte Emilian si cea a Aradului.

In cuvantul sau, Preasfintitul Parinte Emilian Crisanul a vorbit despre activitatea desfasurata in cei 18 ani de slujire, in mai multe planuri de activitate: teologic, cultural, administrativ, social, atat ca slujitor al Sfantului Altar cat si ca dascal in scolile teologice de la Iasi si Craiova.

Apoi a adus multumiri parintilor sai trupesti, duhovnicilor si dascalilor care au contribuit la formarea sa duhovniceasca si intelectuala pana a ajuns la aceasta demnitate.

De mentionat este faptul ca la acest important eveniment din viata Eparhiei aradene au fost prezenti oameni de cultura, deputati si senatori, reprezentantii celor doua Universitati aradene si ai administratiei judetene, municipale si comunale din Judetul Arad, protopopii celor patru protopopiate, teologi si seminaristi, tineri si copii.

Protos. dr. Iustin Popovici

Consilier cultural

***

Sfantul Sinod al Bisericii noastre l-a ales prin vot secret, in sedinta din 4 iulie 2017, pe Preasfintitul Parinte Episcop vicar Emilian Lovisteanul ca Episcop vicar pentru Arhiepiscopia Aradului cu 43 de voturi din 46 de voturi valid exprimate.

PS Emilian s-a nascut in 12 februarie 1972, in localitatea Berezeni, judetul Vaslui (nume de botez Vlad). Formarea teologica a dobandit-o la Seminarul Teologic Veniamin Costachi de la Neamt (1990-1995) si la Facultatea de Litere si Teologie din cadrul Universitatii Ovidius din Constanta, la Specializarea Teologie-Istorie (1996-2000), unde a urmat si cursurile de masterat la specializarea Istorie veche-medievala (2000-2002).

In anul 2003 a fost admis la cursurile de doctorat in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa, Universitatea Al. I. Cuza din Iasi, la Specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Romane, cu teza Mitropolia Moldovei si Sucevei: Arhiepiscopia Iasilor in prima jumatate a secolului al XX-lea (1900-1948), elaborata sub indrumarea acad. prof. univ. dr. Emilian Popescu. In ianuarie 2009 i s-a conferit titlul de doctor in teologie.

In 2001 a urmat un curs de limba engleza organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor din Geneva la Academia Ortodoxa din Vilemov, Cehia, iar in 2005 a participat la un Stagiu de perfectionare a limbii engleze la Community of the Resurrection, Mirfield si cursurile de teologie din cadrul Colegiului Teologic Resurrection, Marea Britanie.

In lucrarea administrativa, Preasfintitul Emilian a indeplinit functiile de: Mare eclesiarh al Manastirii Neamt; Preot spiritual al Facultatii de Teologie din Iasi; Presedinte al Consistoriului monahal si Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor; Exarh al manastirilor din judetul Iasi.

Din 14 noiembrie 2009 a indeplinit functia de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, cu titlul Lovisteanul.(sursa:http://basilica.ro/instalarea-preasfintitului-parinte-emilian-crisanul-noul-episcop-vicar-al-arhiepiscopiei-aradului-foto/)

17/07/2017
 
Vizualizari: 375 Trimite unui prieten
Sursa: Arq.ro Discuta aceasta stire pe Forum

Opinia ta conteaza!
Atentie: puteti sa introduceti o singura opinie per stire.
Nume
Opinia

Nu ne asumam raspunderea pentru opiniile exprimate in aceasta pagina.

Login Persoana fizica
Pentru a putea folosi serviciile de matrimoniale si sa postati anunturi trebuie sa va autentificati
Nume
Parola
Inregistrare
Web design Arad, Publicitate Arad
Revista AradCity
Revista AradCity
Lista firmelor din Romania
Parteneri media
KissFM
MagicFM
Evenimente
Revolutia Street FOOD Festival revine la Arad cu mult gust si savoare
Din 14/06
Toate evenimentele
Ferestre Zedra, Ferestre lemn stratificat
Rubio - Lubrifianti, uleiuri industriale
Tulcea
AiudOnline

Vestul.ro - Informatii si opinii despre istoria, cultura si traditiile Banatului Curs BNR ziare Catalog WEB

Termeni si Conditii de Utilizare : Parteneri : Resurse webmasteri : Publicitate prin AradCity : Contact : Trimite unui prieten : ListaFirme.ro
 Stiri Arad, Evenimente, Firme din Arad, Vand Cumpar Arad, Matrimoniale Arad, Distractie Arad, Party, Locuri de munca, Cazare Arad, Radio