Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

ATENTIONARE SALVAMONT privind starea traseelor turistice din zona Statiunii Moneasa, judetul Arad

In urma evaluarilor recente privind starea traseelor turistice din arealul Statiunii Moneasa, judetul Arad, Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Arad anunta ca jumatate din traseele din masivul Codru-Moma raman inchise!

Traseele turistice au fost inchise in urma furtunii violente din luna septembrie 2017, cand sute de arbori au fost doborati de vant pe traseele turistice montane din judet, acestea devenind impracticabile.

In momentul de fata traseele afectate de furtuna necesita ample actiuni de reamenajare (refacerea semnelor de marcaj si a indicatoarelor deteriorate). Reamenajarea nu poate fi inceputa insa fara degajarea traseelor de masa lemnoasa doborata de vant, sarcina aflata in atributia Ocolului Silvic. Pana la degajarea arborilor de pe trasee, pentru a evita riscul de accidentare si ratacire, jumatate din traseele turistice montane din zona au fost inchise!

In acest moment in zona Muntilor Codru-Moma sunt accesibile urmatoare traseele turistice:

    Hasmas – Valea Hasmas – Vf. Plesu – marcaj banda galbena;
    Dezna – Ruinele Cetatii Dezna – marcaj banda galbena;
    Dezna – Ruinele Cetatii Dezna (traseu amenajat cu lanturi) – marcaj triunghi rosu;
    Statiunea Moneasa – Valea Meghes – Platoul Tinoasa – Cabana Gaudeamus – Statiunea Moneasa – marcaj punct galben;
    Statiunea Moneasa – Ruinele Cuptorului de Topit Fier – Cariera de Marmora Rosie – marcaj punct rosu;
    Culmea Feredeu – Platoul Tinoasa – Creasta Principala – marcaj cruce galbena;
    Statiunea Moneasa – Valea Lunga – Creasta Principala – marcaj cruce albastra.

Atentionare! Din cauza conditiilor meteo sau a exploatarilor forestiere, unele trasee sau portiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, in special cu bicicletele.

Traseele turistice inchise din zona Muntilor Codru-Moma sunt urmatoarele:

    Statiunea Moneasa – Pestera Liliecilor – marcaj banda albastra;
    Statiunea Moneasa – culmea Feredeu – Cabana Gaudeamus – Varful Izoiu – marcaj banda albastra;
    Statiunea Moneasa – Culmea Zelea Neagra – Valea Lunga – Statiunea Moneasa – marcaj punct albastru;
    Statiunea Moneasa – Culmea Zelea Neagra – creasta principala a muntilor Codru-Moma – marcaj banda galbena;
    Valea Meghes - Pesterile Viezuroiu – marcaj punct cu cercuri duble de culoare alba si rosie;
    Statiunea Moneasa – Valea Boroaia – Valea Barlogel – creasta principala a muntilor Codru-Moma – marcaj triunghi albastru;
    Creasta principala a muntilor Codru-Moma (Varful Plesu – Varful Izoiu – Varful Balatruc – Varful Arsura – Varful Momuta – Varful Moma) – marcaj banda rosie.

Salvamont Arad recomanda turistilor sa nu planifice drumetii pe traseele turistice inchise, riscul de accidentare sau ratacire fiind crescut. De asemenea, recomandam prudenta si o planificare atenta a drumetiilor inclusiv in muntii Zarand si in zona muntelui Gaina, deoarece exista posibilitatea de a intalni arbori cazuti, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Arad este organizat si functioneaza ca serviciu public de interes judetean cu personalitate juridica proprie, in subordinea Consiliului Judetean Arad. Serviciu permanent in folosul comunitatii, Salvamont-Salvaspeo Arad contribuie la sprijinirea si dezvoltarea turismului din judetul Arad, avand ca scop principal coordonarea activitatii de prevenire a accidentelor montane si de salvare in munti a persoanelor accidentate si a bolnavilor precum si a activitatii de prevenire a accidentelor si de salvare din mediul subteran speologic.

In continuare, Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Arad va continua lucrarile de amenajare si de intretinere a traseelor turistice din Muntii Zarandului, Codru-Moma si zona Muntele Gaina, astfel incat turistii sa aiba parte de drumetii cat mai placute in conditii de siguranta.

Echipele salvamont, singurele structuri abilitate legal, pregatite si dotate sa intervina pentru salvarea persoanelor accidentate in zona montana, pot fi alertate prin sistemul unic de urgenta 112, iar absolut orice informatii despre zona montana se pot obtine prin intermediul Dispeceratului National Salvamont (0725826668) sau de pe aplicatia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Va dorim sa aveti parte de zile cat mai senine pe poteci de munte!

Echipa Salvamont-Salvaspeo Arad

Autor: Arq.ro, 09/08/2018

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum