Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

Sarbii aradeni se pregatesc de sarbatoare

Zilele Culturii Sarbe, cel mai important proiect cultural cu specific sarbesc din judetul Arad, cu o traditie de peste 20 de ani, se vor desfasura si in acest an, pe parcursul a doua saptamani, in perioada 17 – 28 septembrie.
Evenimentul este organizat de Uniunea Sarbilor din Romania impreuna cu Consiliul Judetean Arad, prin Centrul Cultural Judetean, si Primaria Arad, prin Centrul Municipal de Cultura.   
,,Zilele Culturii Sarbe este cel mai important eveniment cultural al toamnei. Ne bucura si ne onoreaza faptul ca, treptat, modelul nostru a fost implementat si in alte localitati precum Bucuresti, Timisoara, Moldova Noua”, a declarat Darko Vostinar, vicepresedinte al Uniunii Sarbilor din Romania.  
Claudia Boghicevici, vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad, a subliniat importanta promovarii culturii, obiceiurilor si traditiilor sarbesti. „Ne dorim ca prin asemenea proiecte sa recunoastem importanta pe care au avut-o sarbii in dezvoltarea orasului nostru, sa pastram activ spiritul sarbesc si sa aducem un omagiu personalitatilor sarbe din Arad”.
In cadrul deschiderii oficiale persoanele care si-au adus o contributie semnificativa pentru comunitate vor fi rasplatite cu cea mai mare distinctie a Uniunii Sarbilor – Diploma „Sava Tekelija”. Tot in debutul evenimentului vor fi organizate expozitii de costume populare sarbesti si va putea fi vizionata colectia de portrete a familiei Tekelija.
Editia din acest an va fi extinsa, urmand sa se organizeze activitati si in alte localitati din judet unde regasim comunitati importante de sarbi. La Felnac va fi organizat un spectacol folcloric, cu prilejul hramului bisericii din localitate, iar la Pecica se va organiza un turneu de fotbal.
De asemenea, se va organiza o seara literara impreuna cu Biblioteca Judeteana „A.D. Xenopol”.
Simpozionul „Aradul de-a lungul timpului” atrage istorici din Serbia, Romania si Ungaria, dar si pasionati de istorie. Simpozionul este punctul de referinta al evenimentului, fiind organizat pentru prima data in anul 1999. In cadrul simpozionului va fi lansat volumul „Arad kroz vreme/Aradul de-a lungul timpului”, care cuprinde lucrarile unor istorici renumiti.
„Zilele Culturii Sarbe” se vor incheia cu spectacolul Ansamblului Kolo, organizat la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, in seara zilei de 28 septembrie.

Autor: Vasile Zărăndan, 14/09/2018

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum