Castelul Konopi din Odvoş, comuna Conop
Conop

Castelului Konopi este localizat la marginea satului Odvoş, comuna Conop. Edificiul nobiliar este atestat documentar între anii 1650-1700, clădirea fiind transformată după anul 1800. Castelul Konopi realizat în stil neoclassic, este împrejmuit de un parc cu numeroase soiuri de arbuşti, dar şi o capelă ce a aparţinut familiei nobiliare.

Istoric

Castelul a aparținut familiei nobiliare de origine maghiară Konopi şi datează din perioada anilor 1650 – 1700. În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, a fost asediat de către ţăranii răsculaţi. Reşedinţa nobiliară de proporţii considerabile a fost restaurată la începutul secolului al XIX-lea.

Ultimul urmaș al familiei Konopi, Baronul Coloman Konopi (1880-1947), a fost inginer și cercetător agricol, fiind inventator al grâului de Conop. Înainte să decedeze l-a înfiat cu drepturi depline pe colaboratorul său, Gheorghe Lenghyel, conferindu-i astfel titlul de Baron.

În anul 1948, castelul Konopi și moșia, cu suprafața de 556 hectare de pădure și teren arabil au fost naționalizate.

Arhitectură

După anul 1800, edificiul a fost transformat, redându-i-se stilul neoclasic.

Elementele arhitecturale cele mai valoroase se găsesc pe faţada clădirii. O frumoasă scară urcă spre terasa spaţioasă, străjuită de coloane cu capiteluri decorate în stil corintic, care susţin un fronton bogat ornamentat. De pe terasă se poate pătrunde în fostul salon al castelului, în formă dreptunghiulară. În jurul castelului se întinde un spaţios parc în care întâlnim brazi, platani, goruni şi arbuşti ornamentali.

Curiozităţi

  • Baronul Konopi Koloman a realizat numeroase cercetări în domeniul agricol, inventând mai multe soiuri de grâu: “Odvosi 3”, “Odvosi 156” și “Odvosi 241”.
  • În perioada interbelică, Castelul Konopi a fost vizitat de călătorul britanic Sir Patrick Leigh Fermour. Informaţii despre şederea scriitorului la conac, discuţiile purtate cu baronul Konopi şi tradiţiile locului, toate se regăsesc  în cartea sa “Între păduri și ape: La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de mijloc până la Porțile de Fier”, tradusă în limba română şi publicată la Editura Humanitas,  Bucureşti, 2016.
  • Conacul s-a reîntors în proprietatea familiei Konopi-Lengyel în anul 2007.