Bustul lui Ioan Slavici din Şiria
Şiria

Bustul scriitorului arădean Ioan Slavici este situat în faţa Muzeului memorial “Ioan Slavici”, în parcul din centrul localităţii Şiria. Bustul lui Ioan Slavici  este realizat din marmură albă de către sculptorul arădean Ioan Tolan în anul 1960.

Ioan Slavici s-a născut în localitatea Şiria, în anul 1848 şi a decedat în anul 1925, în localitatea  Crucea de Jos.

A fost scriitor, jurnalist și pedagog român, iar din anul 1882 membru corespondent  al Academiei Române. A fost redactor la ziarul “Timpul” în București și mai apoi, fondator al ziarului “Tribuna” din Sibiu. Ioan Slavici ca jurnalist a avut de suferit de pe urma articolelor sale, fiind închis de cinci ori, atât în Austro-Ungaria, ca presupus naționalist român, cât și în România, ca presupus spion austro-ungar. Experiența închisorilor a fost reflectată de Ioan Slavici în lucrarea memorialistică intitulată “Închisorile mele” pe care a publicat-o în 1920.

Întreaga operă literară a lui Ioan Slavici este marcată de viața satului românesc din Ardeal. Una dintre cele mai renumite opere ale sale se intitulează “Moara cu Noroc”, care a fost publicată în 1881, în volumul de debut “Novele din popor”, reprezentativ pentru viziunea autorului asupra lumii satului.

Curiozităţi

  • Sculptorul Ioan Tolan s-a născut în 1927 în municipiul Arad şi a decedat în anul 2015.
  • În decursul carierei sale ca sculptor, Ioan Tolan a fost distins cu numeroase premii pentru lucrările sale. A studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.
  • A organizat expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. A fost fondator al filialei UAP Arad, cât şi a Liceului de Artă „Sabin Dragoi” din Arad. În anul 2002, Ioan Tolan a fost distins cu titlul de “Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad”, iar în anul 2007, Consiliul Judeţean Arad, i-a acordat Premiul de Excelenţă pentru întreaga sa activitate artistică.
  • Printre lucrările lui Ioan Tolan se numără monumentele ridicate în memoria unor personalităţi ale Aradului, precum: Avram Iancu, Ioan Slavici, Vasile Goldiş, Iosif Petchovschi, Ioan Suciu, Ştefan Cicio – Pop, Isaia Tolan, dr. Corneliu Bârsan.