Administratie
Proiect pentru modernizarea infrastructurii de apa
16.01.2007
⋅ 0 comentarii
?n cadrul procesului de aderare a Rom?niei la Uniunea Europeană, problematica de mediu şi de gospodărire a apelor joacă un rol deosebit de important. Astfel, ?n ?ndeplinirea angajamentelor asumate de Rom?nia ?n cadrul negocierii Capitolului 22 ? Mediu implică realizarea unor proiecte de investiţii ?n infrastructura de mediu.
Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, ?n calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, sprijină autorităţile locale ?n identificarea surselor adecvate de finanţare pentru pregătirea proiectelor ?n vederea finanţării din fondurile europene de care Rom?nia beneficiază, după aderare.
Astfel, Ministerul Mediului a contractat un ?mprumut extern pentru finanţarea proiectelor de mediu prioritare ?n sectorul de apă / apă uzată pentru perioada 2006-2009. Acest ?mprumut vizează, printre altele, şi achiziţionarea unei asistenţe tehnice pentru pregătirea de proiecte de modernizare a infrastructurii de apă ?n 12 judeţe, ?n vederea finanţării acestora din fondurile UE.
?Proiectul de asistenţă tehnică vizează mai multe obiective cum ar fi: pregătirea de aplicaţii de finanţare din Fondul de Coeziune, analiză economico-financiară şi instituţională, pregătirea documentelor de licitaţie pentru contractele de servicii şi lucrări aferente viitoarelor investiţii, asigurare de training pentru beneficiarii finali. Lucrul cel mai important de subliniat este faptul că pregătirea proiectului de modernizare a infrastructurii de apă/apă uzată, prin alocarea acestei asistenţe degrevează autorităţile locale de un efort financiar, asistenţa fiind 100% finanţată din bugetul ministerului?, a precizat Iosif Matula, preşedintele CJA.
O condiţie esenţială pentru a obţine finanţare din Fonduri de Coeziune este ca autorităţile publice locale să se asocieze ?n vederea regionalizării serviciilor de apă. Această cerinţă este justificată de necesitatea optimizării costurilor, ?n condiţiile necesarului foarte ridicat de investiţii pentru conformarea cu acquis-ul comunitar de mediu ?n termenele negociate cu Uniunea Europeană. ?n Judeţul Arad acest lucru este foarte bine ?nţeles, pus ?n aplicare şi demarat ?n cadrul proiectului SAMTID şi extins prin intrarea altor localităţi.
Sursa:
Informatia Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Informatia Aradului