Pe drumurile judetului Arad mai multe accidente decat in toata tara
10.02.2007
⋅ 0 comentarii
Autoritatea de Ordine Publică a Judeţului Arad a elaborat
un proiect pentru reducerea acestora
La iniţiativa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Arad, primarii din nouă localităţi de pe Valea Mureşului – Nădlac, Pecica, Vladimirescu, Lipova, Conop, Bârzava, Vărădia de Mureş şi Săvârşin – şi membrii ATOP s-au întâlnit cu reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale „Centrul regional pentru siguranţa rutieră”, în vederea analizării oprotunităţii implementării unui proiect privind siguranţa rutieră pe DN7.
Anul trecut – 40 de morţi în accidente rutierePotrivit datelor puse la dispoziţie de comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, Alexandru Tanco, statisticile întocmite pe DN7 vizavi de numărul accidentelor au arătat o realitate cruntă: în anul 2005 au avut loc 44 de accidente soldate cu 28 de morţi şi 34 de răniţi grav, iar în anul 2006 peste 80 de accidente, soldate cu 40 de morţi şi 45 de răniţi grav. La nivelul judeţului, cifrele situează Aradul pe primul loc pe ţară la numărul de accidente rutiere, cu 40% mai mult faţă de media naţională.
Acestea au fost şi raţionamentele pentru care ATOP Arad a demarat discuţiile cu „Centrul regional pentru siguranţa rutieră”, organizaţie abilitată de Ministerul Administraţiei şi Internelor să implementeze acest proiect pentru a reduce semnificativ numărul de accidente rutiere.
Proiectul poartă numele generic de „ProSiguR” şi îşi propune reducerea cu 30 % a accidentelor rutiere provocate de încălcările limitei de viteză, prin instalarea unor camere de supraveghere şi control a vitezei. Se va derula pe o perioadă de trei ani, cuantumul sumelor încasate din amenzi repartizându-se în procent de 70 la sută către administraţiile locale şi 30 la sută către Centrul Regional. Sumele încasate din amenzile aplicate prin echipamentele instalate prin acest proiect vor fi evidenţiate la nivelul primăriei separat faţă de celelalte amenzi de circulaţie şi vor constitui venit la bugetul local.
Sistem pentru supravegherea traficului pe şosele
Centrul Regional pentru Siguranţa Rutieră va pune la dispoziţie un sistem complet funcţional pentru supraveghere şi control al traficului rutier, expertiză şi asistenţă tehnică de specialitate, pentru derularea în bune condiţii a proiectului, precum şi instalarea echipamentului de supraveghere şi control al traficului în locurile stabilite de comun acord cu reprezentanţii autorităţilor locale şi Poliţiei rutiere.
Reprezentanţii ONG-ului au dat asigurări că, urmare a implementării acestui proiect, procentul accidentelor provocate de viteză se va reduce cu 30%. Primarul oraşului Pecica le-a comunicat colegilor săi că oraşul pe care îl reprezintă a aprobat deja din luna septembrie a anului trecut acest parteneriat, adoptând o hotărâre de Consiliu local, în care sunt stabilite toate datele necesare.
Proiectul va cuprinde opt localităţiPrimarii celor opt localităţi au analizat, împreună cu membrii ATOP, toate implicaţiile vizavi de implementarea proiectului. La finalul a două ore de discuţii, concluzia a fost pozitivă. Pe parcursul lunii februarie, administraţiile locale vor elabora un proiect de hotărâre de Consiliu local, prin care va fi aprobată asocierea cu „Centrul regional pentru Siguranţa Rutieră”, în vederea realizării proiectului de monitorizare a circulaţiei pe DN7.
„Succesul proiectului depinde de colaborarea şi angajamentul părţilor implicate. Presupunând că toate contractele dintre primăriile participante astăzi la întâlnire şi asociaţie se vor semna şi factorii esenţiali pentru reuşita proiectului vor fi întruniţi, proiectul ProSiguR va avea succes. Este şi motivul pentru care noi, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, ne-am implicat ca mediatori şi gazde ale acestei întâlniri, urmând ca şi în continuare să constituim un grup de lucru care să participe efectiv la derularea proiectului. Suntem conştienţi de importanţa reuşitei unui astfel de demers, în condiţiile în care suntem pe un nefericit loc I pe ţară la nivelul accidentelor rutiere, DN7 contribuind substanţial la această neagră statistică”, a subliniat subprefectul Levente Horvath, membru în comisia de planificare, stabilire şi evaluare a indicatorilor de performanţă minimali a ATOP.
Sursa:
Informatia Aradului