Economic

Standardele europene conduc la falimentul brutariilor

14.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Intrarea în marea familie europeană a pus pe jar patronii din România. Înainte de aderare toţi producătorii  şi comercianţii au luat  la cunoştinţă normele care trebuie să le îndeplinească pentru a-şi putea continua afacerea. Astfel, o parte dintre patronii arădeni nu au stat pe gânduri şi au început să investească bani frumoşi în construirea sau amenajarea clădirilor de producţie. Au construit hale, au cumpărat terenuri sau au reamenajat vechile clădiri. Printre investitorii nemulţumiţi se numără şi cei care au produse de panificaţie. În întreg judeţul Arad sunt în jur de 400 de brutării. Dintre acestea doar 10 au investit sume importante de bani pentru a se alinia la standardele impuse. Cei care au investit, se întreabă de ce  la sfârşitul anului trecut li s-au impus anumite termene de finalizare, iar acum când banii au fost investiţi nimeni nu vine să îi controleze. 
Mai mult de atât cei care produc pâine în condiţii mai puţin europene nu sunt traşi la răspundere. Marius Rusu, patronul unei brutării din Fântânele s-a conformat imediat noilor cerinţe şi a investit în noua hală de producere a pâinii peste 5 miliarde lei vechi. „La sfârşitul anului trecut am fost chemaţi la Prefectură, unde ni s-a adus la cunoştinţă faptul că dacă nu ne aliniem la standardele impuse de uniune ne vor închide brutăriile.  Aşa că nu am stat pe gânduri şi am început noua investiţie. Din cele 400 de brutării, doar o mică parte au fost modernizate. După ce noi am făcut investiţia şi noua hală e pregătită de producţie, nimeni nu a mai cerut nimic. Celelalte brutării au rămas tot la condiţiile pe care le aveau de ani de zile şi nimeni nu le controlează. Ne-au grăbit să investim, şi acum nu îi mai interesează. Nu este corect ce se întâmplă. Noi dacă am investit şi pâinea se produce în condiţii ireproşabile, normal şi preţul este mai mare, lucru care afectează populaţia.  În prima clădire nu aveam nimic. Era o singură intrare, nu aveam vestiare tip filtru, nu avea înălţimea necesară, nu aveam cameră de scuturat saci, într-un cuvânt nimic, nu era modernizat” afirmă Marius R. 
Un alt patron care a investit bani frumoşi în brutărie, merge tot în pierdere şi acum vrea să vândă afacerea. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare declară că nu au suficienţi angajaţi pentru a controla toate brutăriile, dar evaluarea lor a început şi merge mai departe. Iar cele care nu se vor încadra în legislaţia actuală vor fi închise. „Nu am terminat de evaluat toate brutăriile din judeţ. La unele vom trasa nişte termene ca să îşi rezolve problemele la  nivelul legislaţiei actuale.  Vom începe din nou un control la toate brutăriile să vedem în ce stadiu sunt”, declară Viorel Agud, director executiv DSVSA Arad. Cu privire la modernizarea brutăriilor clienţii spun că este un lucru bun faptul că pâinea pe care o cumpără este făcută în condiţii bune şi igienice, atâta timp cât preţul nu este prea piperat. La momentul actual, un kilogram de pâine la o brutărie care nu a investit nici un leu în modernizare este de 1 leu 75 bani,  iar la o brutărie modernizată cu toate condiţiile oferite angajaţilor este de 2 lei şi 10 bani.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C.U ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro