Hommo photograficus - Profiluri artistice aradene
19.04.2007
⋅ 0 comentarii
Artistul fotograf Virgil Jireghie este un nume - blazon pentru arădeni. Notorietatea acestui artist fotograf vine spre noi din anii primelor cinecluburi arădene de acum patru decenii, numărându-se printre pionierii acestei arte în municipiul şi judeţul Arad. De-a lungul anilor el a reuşit să polarizeze în jurul său zeci de copii şi de artişti amatori. Am scris, între anii 1972-1988, numeroase articole şi însemnări despre cele şase premii I pe care le-a obţinut la festivalurile naţionale ale Cinecluburilor şi la Saloanele Naţionale de Artă Fotografică, dar şi despre numeroasele succese ale Fotoclubului Arad pe care l-a condus, în paralel cu postul de corespondent TVR, până în 1999.
În 1990, Virgil Jireghie, după ce a înfiinţat, cu sprijinul oficialităţilor locale postul Radio Televiziunea Arad, a devenit „copilul“ cel mai iubit al Revoluţiei din decembrie 1989, reuşind să obţină o admiraţie generală din partea arădenilor care îşi puteau prezenta, pe micul ecran local, toate ofurile şi bucuriile postrevoluţionare!
Astăzi, la 17 ani de la Revoluţia din decembrie ’89, Virgil Jireghie este cadru didactic la Universitatea „Vasile Goldiş“ din Arad la catedra Mass-media. Alături de activitatea didactică pe care pe care o desfăşoară cu studenţii, dragostea pentru arta fotografică i-a rămas nealterată, chiar s-a amplificat. În acest răstimp a publicat şapte Albume de artă fotografică, după ce în anul 2001, la Festivalul de satiră şi umor „Gura satului“ de la Macea, a lansat, în premieră naţională, conceptul de foto-caricatură. Celor şapte albume li se adaugă un număr impresionant de 20 de expoziţii de artă fotografică, vernisate în mai multe oraşe ale ţării, inclusiv în Capitală, şi peste hotare. Ultima expoziţie, din această primăvară, de la sala „Clio“ – intitulată Hommo photograficus – a etalat din nou o suită de 70 de fotografii artistice, realizate în anul 2006. Creaţiile artistice au fost împărţite de autor pe trei secţiuni (foto-caricatură, fotografia clasică şi fotografia cu mijloace tehnice moderne), ele fiind inspirate, în marea lor majoritate, din viaţa oraşului şi judeţului Arad, din activitatea Universităţii „Vasile Goldiş“ şi din călătoriile întreprinse în Ungaria, Franţa şi Italia.
Prin noua sa expoziţie, vernisată în această primăvară, Virgil Jireghie şi-a reafirmat, în planul artei fotografice, poziţia de nume-blazon alături de cei mai de seamă artişti fotografi ai Aradului!
Sursa:
Informatia Aradului