Informatii
In urma investitiilor care se fac in prezent acolo, Castelul de la Savarsin se vrea cel mai important obiectiv turistic de pe Valea Muresului
26.04.2007
⋅ 0 comentarii
Castelul de la Săvârşin va fi redat circuitului turistic peste un an de zile. În acest sens, acolo au început deja lucrările de reabilitare, modernizare şi restaurare. Familia regală a decis să facă aceste investiţii pentru a aduce obiectivul la stadiul în care a fost înainte de a fi distrus de comunişti. Principesa Margareta este cea care se ocupă îndeaproape de aceste acţiuni. Aceasta susţine că odată cu retrocedarea către familia regală a unor păduri din judeţele Arad şi Timiş s-au creat şi fondurile necesare modernizării Castelului.
„O parte importantă din fondurile care ne revin din exploatarea acestor păduri este alocată lucrărilor de la Săvârşin. Nu ştim încă la ce valoare se ridică toate lucrările, pentru că o să le facem în mai multe etape. În prima fază ne ocupăm de terase, care costă 48.000 de euro, sumă care implică restaurarea şi reconstrucţia, acolo unde este cazul“, a declarat Principesa Margareta.Alteţa sa a mai declarat că s-a făcut o estimare şi pentru lucrările pe care le necesită renovarea uneia dintre aripile laterale ale castelului, estimare care se ridică la peste 120.000 de euro.
Proiectul de restaurare al castelului a fost întocmit de arhitectul Şerban Sturza, care a primit ca temă de proiectare redarea înfăţişării iniţiale.
„Am insistat ca arhitectura după care a fost construit castelul să fie păstrată, dar principalul nostru scop este acela de a înlocui tot ceea ce au adăugat comuniştii. Mă refer aici chiar şi la ciment, la pasta de var şi vopselele. Ne dorim ca totul să fie exact cum a fost pe vremea bunicii mele, regina Maria. De un real ajutor în acest demers ne-a fost arhiva de fotografii a familiei şi planurile din 1947“, a mai precizat Principesa.
Lucrările care se execută la castel şi care vor dura cel puţin un an de zile au drept scop final reintroducerea acestuia în circuitul turistic, astfel încât să devină cel mai important obiectiv de pe Valea Mureşului.
Aproximativ 7200 de hectare de terenuri forestiere au fost restituite anul trecut Regelui Mihai în judeţul Arad, mai exact în localităţile Săvârşin şi Birchiş. Restituirea s-a făcut în urma depunerii de către avocaţii Casei Regale a o serie de documente care atestau faptul că terenurile au aparţinut fostului suveran în calitate de persoană fizică. Cea mai mare suprafaţă de terenuri forestiere pe care regele a primit-o, aproximativ 4.500 de hectare, se află în raza localităţii Săvârşin, unde fostul suveran şi-a redobândit în ultimii ani mai multe proprietăţi, printre care şi Castelul Săvârşin.
Sursa:
Informatia Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Informatia Aradului