Consilierii judeteni au decis - Aradenii vor achita preturi mai piperate la apa potabila si canalizare
26.05.2007
⋅ 0 comentarii
Stabilirea nivelului taxelor pentru anul de învăţământ 2007-2008, aprobarea preţurilor la apa potabilă şi tarifele de canalizare practicate de Compania de Apă Arad, aprobarea desfăşurării în perioada 8-10 iunie 2007 a unui seminar organizat de ATOP, participarea consilierilor la cursuri de pregătire, formare şi perfecţionare profesională – au fost câteva dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu judeţean desfăşurată ieri. Spre deosebire de celelalte şedinţe, întrunirea de ieri a fost una liniştită, fără prea multe schimburi de replici. Doar la câteva puncte de pe ordinea de zi, consilierul Attila Duka a avut câte ceva de obiectat.
Preţuri prea mariUnul dintre proiectele pe marginea cărora au existat discuţii a fost, cum era de aşteptat, cel referitor la aprobarea noilor preţuri la apa potabilă şi canalizare stabilite de Compania de Apă. Proiectul prevede majorarea preţurilor. Astfel, tariful apei potabil în municipiul Arad şi în localităţile din judeţ unde este operator, cu excepţia localităţilor Lipova, Nădlac, Pecica şi Sântana va creşte cu 1,5 la sută. În speţă, pentru populaţie va fi – 2, 28 lei per metru cub, iar pentru restul utilizatorilor – 1, 92 lei per metru cub. Preţurile pentru canalizare epurare vor creşte cu 31,05 la sută. În speţă, canalizarea biologică la populaţie va costa 1,54 lei per metru cub, iar la restul utilizatorilor 1,29 lei per metru cub, iar canalizarea mecanică 0,71 lei per metru cub, respectiv 0,60 lei per metru cub.
Şi preţul apei industriale rece furnizată pentru SC Termoelectrica Arad va sălta la 1,70 lei per metru cub.
La acest punct de pe ordinea de zi consilierul Attila Duka a luat cuvântul, apreciind că tarifele sunt destul de mari şi spunând că ar trebui să se găsească o soluţie pentru subvenţionarea preţului la apă pentru pensionari, dar şi pentru familiile cu venituri mici. Preşedintele Iosif Matula i-a răspuns că va lua în considerare prepunerea acestuia, după care s-a trecut la vot, proiectul fiind adoptat cu majoritate de voturi.
„Cine-i ATOP?!”Un alt proiect care a stârnit discuţii a fost cel privind aprobarea desfăşurării la Moneasa, în perioada de 8-10 iunie, a seminarului „ATOP – iniţiator de proiecte cu finanţare europeană”. Este vorba despre desfăşurarea unui seminar, la care să participe reprezentanţi ai oraşelor: Timiş, Caraş şi Hunedoara, alături de reprezentanţii Centrului de Mediere şi Securitate Comunitară Iaşi. Tema propusă este accesarea de fonduri pentru finanţarea proiectele şi programelor de prevenire şi combatare a infracţionalităţii şi asigurarea unui climat înconjurător sigur. Pentru această acţiune este necesară alocarea sumei de 5000 RON din bugetul CJA, reprezentând cheltuielile necesare pentru cazarea şi masa invitaţilor.
Consilierul Duka a criticat aspru activitatea reprezentanţilor ATOP: „Nimeni nu a auzit de ATOP. Aşa că banii pe care îi primesc angajaţii acestie instituţii, deşi nu sunt sume mari, nu sunt justificaţi. Imi permit să fac aceste observaţii pentru că preşedintele ATOP-ului este chiar domnul Matula. Vreau să spun că, în afară de anumite rapoarte, nici chiar eu nu ştiu cu ce se ocupă acest ATOP, darămite omul de rând.”
Preşedintele Consiliul Judeţean şi, în acelaşi timp al ATOP, i-a transmis puţin ironic că, în cazul în care nu cunoaşte activitatea instituţiei ar putea să se informeze, oferindu-se chiar domnia sa să îi ofere detalii în biroul personal.
După schimbul de replici mai mult sau mai puţin serioasa, proiectul a trecut la vot.
Decontări pentru deplasareDiscuţii au existat şi când s-a ajuns la supunerea la vot a proiectului privind participarea consilierilor judeţeni la cursuri de pregătire, formare şi perfecţionare profesională, unii dintre consilieri cerând să li se aprobe decontarea cheltuielilor de deplasare la aceste cursuri. Preşedintele Matula i-a răspuns că acest lucru se poate rezolva deoarece există lege prin care cursurile pot fi suportate din cheltuiala consiliului judeţean. Pe de altă parte, o altă tabără de consilieri nu au fost de acord, dintre care Gheorghe Sabău: „Aceste cursuri ar trebui să fie suportate de către consilieri, nu din banii populaţiei. Că şi aşa urmează să primim laptop-uri care vor costa destul de mult. Nu mi se pare corect ca unii să încerce să obţină numai avantaje în baza faptului că sunt consilieri.”
Pentru decontarea cheltuielilor de deplasare s-a propus un amendament, care însă nu a „câştigat” numărul necesar de voturi pentru a fi aprobat. Şi, în cele din urmă proiectul a fost adoptat aşa cum era în forma iniţială, respectiv doar cu plata cursurilor.
Sursa:
Informatia Aradului