Informatii

Festival gastronomic la Nadlac

29.05.2007 ⋅ 0 comentarii

La finele săptămânii trecute, la Nădlac a avut loc cea de a II-a ediţie a Festivalului de artă culinară. Cu această ocazie acolo s-au reunit în acest an, mai mulţi bucătari români, slovaci şi maghiari care şi-au etalat cunoştinţele gostronomice.
Conform declaraţilor primarului oraşului arădean Nădlac, Vasile Ciceac, deşi se află numai la cea de-a doua ediţie, Festivalul atrage tot mai mulţi localnici, cărora li se adaugă şi maghiari din Ungaria, curioşi să guste din mâncărurile cu specific slovăcesc.
„Nădlăcanii se ocupă cu producţia de boia, având cel puţin două tipuri din acest produs cu gust unic în ţară. Boiaua de Nădlac este ingredientul secret a două preparate specifice, paprikaşul şi salamul, care au un gust deosebit. Cele două preparate au la bază o reţetă veche, maghiară, căreia slovacii i-au adus îmbunătăţiri, iar la ora actuală le putem numi produse «de Nădlac». Atât paprikaşul cât şi salamul se prepară din carne de vită şi porc şi foarte multă boia“, a explicat primarul.
Vizitatorii festivalului de artă culinară de la Nădlac au putut gusta renumitele tocăniţe la ceaun, cârnaţii la grătar, prăjiturile cu brânză şi  colacii ţărăneşti.
O altă atracţie a festivalului a fost colacul ţărănesc cu nucă şi mac, împletit în trei şi copt în cuptorul de vatră. Bătrânii spun că prăjiturile din aluat trebuie neapărat să fie coapte în cuptor pentru că astfel interiorul devine mai pufos, iar coaja lor este crocantă. Totodată, pe mese au mai putut fi văzute specialităţile slovăceşti gulke, plăcinte din foetaj cu mere şi brânză.
Printre cei care s-au înfruptat cu delicioasele preparate culinare s-au aflat şi parlamentarii Partidului Democrat, consilierul primarului municipiului Arad, Adrian Niţu, dar şi preşedintele CJA, Iosif Matula. Aceştia au mai asistat şi la o paradă a portului popular.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C.A. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro