Informatii

Explozia taxelor

05.06.2007 ⋅ 0 comentarii

În şedinţa de consiliu desfăşurată recent de către aleşii judeţului a fost aprobat un proiect privind nivelul taxelor şcolare pentru anul de învăţământ 2007-2008 la Şcoala Populară de Arte din municipiu. Acesta a fost iniţiat în urma unei întruniri a consiliului de administraţie al Şcolii Populare de Arte, care a analizat situaţia taxelor şcolare ca sursă de autofinanţare a cheltuielilor proprii, în vederea propunerilor pentru anul şcolar 2007-2008.
Şcoala populară de arte este o instituţie cu personalitate juridică şi a fost înfiinţată printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Arad, ca instituţie de cultură de interes judeţean, cu profil de învăţământ artistic având ca obiect de activitatea pregătirea artistică a interpreţilor, creatorilor, cultivarea şi afirmarea talentelor în diferite domenii ale artei. Procesul de învăţământ se desfăşoară pe baza programelor analitice, planurilor analitice, planurilor de învăţământ şi planurilor de şcolarizare. Programul de învăţământ în anul şcolar 2007/2008 se desfăşoară prin cursuri la mai multe genuri de artă: muzică, arte plastice, teatru şi coregrafie. Numărul de elevi în acest an este de 445.
Finanţarea cheltuielilor cuprinse în bugetul propriu se realizează din două surse: venituri proprii, respectiv taxe şcolare şi subvenţii de la bugetul Consiliului Judeţean. Taxele şcolare în bugetul anului 2007 însumează 115 mii lei, reprezentând 19,60% din totalul surselor de finanţare şi 34,50% din necesarul fondurilor pentru acoperirea cheltuielilor de personal.
Noile taxe propuse de consiliul de administraţie al şcolii au în vedere realizarea unui echilibru între necesitatea creşterii veniturilor proprii şi posibilităţile financiare în general reduse ale publicului cultural căruia i se adresează şcoala cu precădere (elevi studenţi). 
În comparaţie cu cele din anul şcolar 2006-2007, propunerile de taxe şcolare sunt mai mari cu 1,96%-9,09%. Astfel, pe categorii de discipline acestea sunt următoarele: canto, muzică, chitară, acordeon, orgă vioară – 270 lei, canto muzică populară şi uşoară 255 lei, pictură grafică, design, sculptură, balet, instrumente de suflat – 240 lei, design grafic 315 lei, actorie, percuţie, iniţiere fanfară 165 lei. Pe lângă acestea au mai fost propuse următoarele taxe: pentru înscriere – 5 lei şi pentru diplomă 200 lei.
Ţinând cont de posibilităţile materiale ale elevilor şi de experienţa anilor anteriori în ceea ce priveşte defalcarea sumelor pentru a putea fi încasate la termen, au fost propuse două tranşe de încasări. Şi anume: 50 la sută din taxă se achită la înscriere, iar cealaltă parte de 50 la sută în luna februarie a anului 2008.
Proiectul a fost adoptat de către consilierii judeţeni cu unanimitate de voturi.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro