Aradul - sub ?asediul? caniculei
20.06.2007
⋅ 0 comentarii
Căldura a transformat municipiul parcă într-un cuptor. Încă de la orele 9,00 ale dimineţii, temperaturile încep să crească devenind aproape insuportabile. Cel mai tare se resimt bătrânii care abia mai pot să iasă din case, din pricina temperaturilor ridicate care le pot provoca leşinuri sau chiar mai rău le pot agrava afecţiunile cardio-respiratorii. „E foarte cald afară. Îţi vine să te dezbraci şi să te arunci în cel mai apropiat bazin cu apă rece. Parcă nici la umbră nu mai poţi să stai, e sufocant“, s-a plâns bătrân cu care am stat de vorbă pe stradă.
Bătrânii – cei mai afectaţi de caniculăCu toate că temperaturile erau sufocante, ieri la orele amiezii centrul municipiului era invadat de arădeni, care se plimbau de ici acolo, cu treburi prin oraş. Şi bătrânii erau nelipsiţi de pe stradă, însă majoritatea ţineau seama de recomandările făcute de medicii specialişti, având sticle de apă în mănă şi o parte dintre aceştia chiar şi pălării pe cap. „Abia mai putem suporta căldura asta. Dar ce să facem dacă avem treburi prin oraş. Şi încă am ieşit mai de dimineaţă, dar nu am terminat încă. Sperăm să ajungem cu bine acasă, că şi aşa ne simţim destul de rău. Sunt greu de suportat temperaturile astea aşa de mari. Nu a mai fost aşa de cald de câţiva ani…”, ne-a spus un bătrânel, Gheorghe Vasiliu, în vârstă de 68 de ani, care se mişca destul de greu şi, din când în când mai poposea la puţina umbră făcută de copacii aflaţi pe marginea străzii.
„Însă nu au existat cazuri deosebite la ambulanţă” Canicula încă nu a dat de furca medicilor din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Cel puţin din declaraţiile directorului serviciului Roberto Schill, încă nu
s-a înregistrat o creştere a apelurilor la ambulanţă datorită căldurii. „Cazurile care s-au înregistrat se încadrează în patologia normală. Nu putem să punem pe seama căldurii apelurile pe care le-am primit în aceste zile”, a spus Roberto Schill.
Ce să facem şi ce să nu facem pe timp de caniculăMajoritatea recomandărilor medicilor pentru contracararea efectelor caniculei sunt, în general, la îndemâna oricui. „Consumul de lichide în această perioada trebuie să fie mult mai mare, de peste doi litri zilnic”, ne-a spus directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Arad.
În categoria lichidelor care trebuie consumate intra, în primul rând, apa, minerală sau plată, ceaiurile din plante şi sucuri din fructe. Este bine să se evite sucurile acidulate artificiale, pentru că pe căldură există o sensibilitate mai mare la alergii la diferite componente din aceste produse.
Medicii mai recomandă evitarea plimbărilor, a efortului sportiv şi a expunerii la soare la plajă între orele 12.00-16.00, când soarele este puternic, iar în caz de necesitate capul să fie acoperit cu o pălărie. „Ar fi bine să se evite deplasările în intervalul orar 11,00 – 16,00 şi mai mult să se evite expunerea prelungită la soare”, a mai subliniat Roberto Schill.
În ce priveşte vestimentaţia, medicii spun că este bine ca aceasta să fie din bumbac, în culori deschise şi cât mai comodă. Cea mai restrictivă recomandare este însă la capitolul alcool. Dacă berea mai poate fi consumată spre seara, băuturile tari trebuie evitate cu stricteţe în zilele caniculare. Şi aceasta deoarece, pe fondul consumului de alcool, riscurile de producere a unui edem cerebral sau a unui accident vascular cerebral, chiar şi la persoane mai tinere, este foarte ridicat. În ce priveşte copiii, medicii pediatri recomandă evitarea expunerii lor la soare, deoarece sistemul imunitar al acestora este în dezvoltare.
Instalaţiile de aer condiţionat pot provoca afecţiuni respiratoriiDacă pentru unele persoane aparatele de aer condiţionat sunt o modalitate de a face faţă confortabil temperaturilor ridicate, pentru altele însă acestea pot constitui o cauza de îmbolnăvire. Specialiştii spun că trecerea într-un timp scurt de la foarte cald la foarte rece, sau invers, duce, în cazul unor persoane, la afecţiuni la nivelul mucoaselor ORL, la perturbări circulatorii şi la apariţia infecţiilor pulmonare.
Aerul condiţionat nu este recomandat pentru persoanele sensibile, cu sinuzite cronice sau boli respiratorii cronice, care îşi pot acutiza afecţiunea prin schimbările bruşte de temperatură. Acestea sunt nevoite să evite şi curenţii de aer provocaţi prin deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru a răcori spatiile închise.
Caniculă şi în zilele următoareÎn zilele următoare, temperaturile vor rămâne la fel de ridicate. Abia de duminica se va mai „răcori“, şi meteorologii prognozează că am putea avea parte de ploi. Astăzi temperaturile vor fi 31 de grade Celsius ziua, şi 18 grade Celsius noaptea, poate chiar puţin mai ridicate. Joi, cu toate că cerul ar putea fi parţial noros, temperaturile vor creşte la 33 de grade Celsius ziua şi 19 grade Celsius noaptea. Vineri pe zi maximele vor ajunge la 34 de grade Celsius sau chiar peste, iar noaptea se vor înregistra 20 de grade Celsius. Sâmbătă temperaturile vor fi şi mai ridicate, ajungând până la 35 de grade Celsius ziua, iar noaptea la 21 de grade Celsius. Doar duminică sunt prognozate ploi, însă temperaturile nu vor scădea nici atunci sub 30 de grade, înregistrându-se 33 de grade Celsius ziua şi 19 grade Celsius noaptea.
Sursa:
Informatia Aradului