Informatii

Primarul a ascultat problemele aradenilor din Bujac

22.06.2007 ⋅ 0 comentarii

Peste 100 de arădeni au participat la cea de-a treia întâlnire cetăţenească organizată de Primăria Arad. În cadrul acestor întruniri, edilul şef Gheorghe Falcă împreună cu executivul primăriei, consilierii democraţi şi directorii instituţiilor din subordinea Primăriei se deplasează în cartierele din municipiu, expunându-le localnicilor atât proiectele finalizate până acum cât şi cele în curs de realizare. Reamintim că întâlniri de acest fel au avut loc şi anul trecut. În acest an, acţiunile de acest gen au început săptămâna aceasta. Primele două cartiere vizitate de reprezentanţii primăriei au fost Sânicolaul Mic şi Gai, miercuri seara urmând Bujacul.
Proiecte realizate pentru cartier
Ajuns în Bujac în jurul orelor 19,00 Gheorghe Falcă a început prin a prezenta, pe scurt, proiectele care au fost realizate până acum în municipiu, insistând în final atât pe investiţiile finalizate în cartierul Bujac şi cât pe cele care urmează a fi începute. Astfel, în anul 2005 au fost efectuate lucrări de întreţinere pe mai multe străzi, în seţă, plombări şi reparaţii trotuare pe Dâmboviţei, covor bituminos pe Ghioceilor. În anul 2007, alte străzi au intrat în programul de reparaţii. Astfel lucrări de întreţinere de reprofilare/pietruire au fost executate pe strada Ioan Fluieraş, Zânelor, Iosif Nădejde, Măgurei, intersecţia străzilor Solomon şi Orfeu. Tot în 2007, au fost refăcute străzile Oborului şi Lungă cu covor bituminos. La ora actuală se lucrează la reprofilarea şi pietruirea străzilor Lăcrămioarelor, Spătarul Preda, Ilarion Felea.
În materie de canalizare, până în prezent au fost efectuate investiţii în valoare de 12 miliarde de lei pentru curăţarea gurilor de scurgere, decolmatare cămine de vizitare şi reţele de canalizare pluvială.
Investiţii de peste 660 de miliarde de lei anul acesta
Primarul a mai informat că anul acesta se vor efectua lucrări în valoare de peste 660 de miliarde de lei numai pentru cartierul Bujac. Cu această sumă se vor efectua lucrări la canalizarea menajeră, pluvială şi reabilitarea drumurilor. Astfel se vor executa: 40,2 kilometri de canalizare menajeră, 39,1 kilometri de canalizare pluvială şi se vor reabilita 35,3 kilometri de drumuri. După finalizarea acestora, infrastructura cartierului va fi completă. Întreg proiectul va fi finanţat de Banca Mondială.
Una dintre investiţiile importante ce se vor realiza pentru cartierul Bujac anul acesta este reţeaua de apă potabilă. Cu o lungime de 1,45 kilometri acesta se va extinde pe străzile Gheorghe Groza, Câmpeni şi Brâncoveanu. Valoarea investiţiei se ridică la 689 de milioane de lei. Lucrările sunt în curs de finalizare şi recepţie. Primarul Gheorghe Falcă a declarat că odată cu terminarea acestor lucrări, cartierul Bujac nu va mai avea probleme din acest punct de vedere, apa potabilă ajungând pe toate străzile.
Printre proiectele în curs de elaborare se află şi un PUZ pentru extinderea cartierului Bujac pe o suprafaţă de 300 de hectare. Aici se va amenaja o zonă de locuinţe, prestări servicii şi industrie nepoluantă.
Primărie urmăreşte mutarea Centrului HIV
După prezentarea proiectelor făcută de edilul şef. Localnicii Bujacului prezenţi şi-au spus şi ei nemulţumirile. Primul care a luat cuvântul a fost Jurcă Ioan de pe strada Păltiniş: „Pe strada pe care locuiesc există o movilă de gunoaie. Fiecare aruncă resturi de materiale de construcţii. Am sesizat primărie în anul 2004 şi ni s-a răspuns că nu există fonduri pentru curăţarea străzii. Şi până în ziua de azi nu s-a luat nici o măsură. Dacă nu se poate asfalta strada, măcar să vină cineva să o cureţe”, a spus bărbatul. Un alt locuitor al cartierului a spus: „În urmă cu doi ani, au fost instalate coşuri de gunoi pe fiecare stâlp şi ne-am bucurat. Însă mai apoi am regretat pentru că acestea au fost doar montate,  dar nu a mai venit nimeni să le şi golească. Doar anul trecut de Sfântă Mărie a venit un muncitor de la Primărie cu un sac de plastic şi le-a golit. Dar de atunci nu s-a mai făcut nimic... Firma abilitată trece pe aici şi niciodată nu ridică gunoiul din aceste recipiente”, a spus domnul Ardeu de pe strada Independenţei. Tot el a mai spus şi că în jurul Centrului HIV bălăriile sunt la ele acasă: „La Centrul HIV e şerpărie. Iarba a fost tunsă doar până la colţul şcolii, iar în spatele centrului e dezastru. Aşa arată o unitate în care curăţenia ar trebuie să fie un exemplu.”
Au mai fost ridicate şi alte probleme ca de exemplu gropile rămase pe străzi în urma lucrărilor efectuate la reţeaua de apă potabilă sau trotuarele deteriorate.
Primarul Gheorghe Falcă a discutat cu fiecare localnic în parte, încercând să răspundă la toate întrebările. Una dintre informaţiile de maximă importanţă pe care a dat-o a fost faptul că Primăria doreşte mutarea Centrului HIV în zona centrală a municipiului, mai precis în apropierea Spitalului Judeţean, urmând ca în locul Centrului HIV să fie amenajată o grădiniţă.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro