Informatii

Primaria lucreaza la infiintarea Serviciului de Politie Comunitara - Politistii comunitari se vor plimba cu masinile SRI-ului

27.06.2007 ⋅ 0 comentarii

Aleşii municipiului vor vota în şedinţa de joia aceasta proiectul privind înfiinţarea Serviciului de  Poliţie Comunitară. Acesta se va subordona Primăriei Municipiului şi va acţiona pe domeniile: ordine publică; pază, bunuri şi valori; dispecerat şi intervenţie rapidă.
Funcţionarii publici din Poliţia Comunitară vor avea uniformă de serviciu şi echipament de protecţie specific locului şi condiţiilor de desfăşurare a serviciului, însemne distinctive, arme de foc, bastoane de cauciuc sau tomfe, pulverizatoare iritant-lacrimogene, cătuşe şi alte mijloace de apărare şi intervenţie autorizate prin lege.
Primarul Gheorghe Falcă ne-a declarat că 253 de posturi vor fi scoase la concurs în cadrul poliţiei comunitare Arad. Cei care vor dori să participe pentru numirea în funcţia publică specifică de agent comunitar, în cadrul Poliţiei Comunitare trebuie să îndeplinească toate condiţiile generale legale prevăzute pentru funcţionarii publici. Mai mult vor trebui să îndeplinească şi câteva condiţii specifice de ocupare a funcţiei de poliţist comunitar: să aibă vârsta minimă de 22 ani, înălţime  minim 1,7 m; să aibă condiţie fizică adecvată funcţiei publice specifice, dovedită prin promovarea testului de aptitudini sportive, evaluate  conform unei metodologii şi de către o comisie, stabilite prin dispoziţie a primarului, în cadrul căreia pot fi atraşi şi specialişti desemnaţi de conducătorii serviciilor publice deconcentrate şi/sau de instituţii de învăţământ de specialitate, acreditate, la cererea primarului; să  fie  declarat apt  din punct de vedere  psihologic şi medical  de către cabinetul de medicină a muncii, care se află în relaţie contractuală cu primăria Municipiului Arad,  la data susţinerii concursului.
După numirea în funcţia publică, funcţionarii publici din Poliţia Comunitară vor urma un curs de formare, cu durata de 3 luni, organizat în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor şi alte instituţii abilitate de Ministerul Internelor şi Reformei Administraţiei. La finalizarea cursurilor, funcţionarii publici din Poliţia Comunitară vor obţine certificate de absolvire.
 Contravaloarea cursurilor de formare va fi suportată din bugetul propriu al Poliţiei Comunitare.
În acest context edilul şef al municipiului ne-a mai informat că în viitorul apropiat se vor mai înfiinţa şi alte servicii de acest gen, care vor funcţiona tot în subordinea Primăriei Arad, cum ar fi: poliţia de circulaţie, poliţia în construcţii, poliţia de mediu şi poliţia comercială. „Avem aprobarea înfiinţării acestor servicii şi acum se lucrează la proceduri, evaluarea sediului şi dotare”, a mai spus Gheorghe Falcă.
Poliţiştii comunitari, cel puţin la început, vor lucra pe 10 autoturisme Dacia pe care, primarul spune că le-a cumpărat în urmă cu ceva vreme de la SRI urmând a fi reparate.
Până la organizarea unui concurs, şef interimar al Serviciului de Poliţie Comunitară a fost numit Ioan Haidu, şef al Protecţiei Civile Arad.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro