Informatii

Fantanile arteziene ale Aradului ? victime ale incalzirii globale

28.06.2007 ⋅ 0 comentarii

E vară, e cald, e mult prea cald, canicula aproape că ne sufocă,  sintagma de „vară toridă“ parcă abia acum capătă adevăratele conotaţii. Încălzirea globală nu avea cum să nu-şi facă simţite efectele şi la noi. Căldura ne toropeşte pe toţi, mercurul termometrelor pare să o fi luat spre înaltul cerului şi nu are de gând să se mai oprească, soarele arde efectiv, un colţ de umbră este o binefacere mai mare decât ne puteam închipui în lunile de iarnă.
Bineînţeles, ştrandul arădean a fost luat cu asalt de cei dornici să se răcorească şi care şi-au „permis“ să facă acest lucru. Adică aveau timpul liber necesar pentru aceasta, iar obligaţiile, cotidiene sau de altă natură, nu i-au împiedicat să facă acest lucru. Însă, nu toată lumea poate să-şi petreacă ziua pe ştrand, de aceea o variantă de a scăpa de soarele arzător măcar pentru puţin timp ar fi răcoarea unui parc, o „oază de linişte şi verdeaţă“, cum sună expresia tocită de atâta folosinţă, sau o fântână arteziană, a cărei apă ţâşnind spre înalt îţi induce şi în subconştient senzaţia de proaspăt şi cristalin.
La noi în Arad, deh, oraş cosmopolit, avem cam patru fântâni arteziene. Spunem că avem cam patru pentru că, cea de la gara CFR, este frumoasă, este mirifică, este sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvârşire. Aproape cu desăvârşire pentru că „havuzul“ există, însă atât şi nimic mai mult. Instalaţiile care fac fântâna funcţională au fost demontate, probabil pentru a face loc altora noi, sau poate pentru a face loc pentru… altceva.
Iar dacă arteziana de la gară nu are cum să funcţioneze, în schimb cea de la Polivalentă este completă, dar apa nu vrea nicicum să ţâşnească! O fi prea scumpă?, o fi secat puţul de alimentare? - deh, efectul încălzirii globale! - chiar că nu ştim, dar parcă am vrea să aflăm!
Balanţa este echilibrată de celelalte două fântâni din municipiu, cea de la UTA şi cea de la Intim. Apa ţâşneşte cristalin şi senzaţia de proaspăt şi de confort este aproape palpabilă, în aceste zile cu adevărat toride, în care pare că soarele s-a revărsat pe pământ, iar aerul este aproape irespirabil.
Fântânile arteziene par adevărate oaze în deşert, însă iată că, unii dintre „şeicii“ noştri nu prea par a fi interesaţi de bunul mers al „caravanelor“ arădene.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M.H. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro