Informatii

Sedinta CJA ?la foc automat?

30.06.2007 ⋅ 0 comentarii

Şedinţa de consiliu judeţean de ieri a fost una desfăşurată la „foc automat”. Cu 21 de puncte pe ordinea de zi, întrunirea consilierilor, deşi a întârziat cu mai bine de 15 minute,  s-a finalizat în mai puţin de o oră. Toate proiectele au fost adoptate majoritatea cu unanimitate de voturi. Păreri contra acestora nu au existat decât din partea consilierului Duka Attila. Spitalele din municipiu - infecte
În debutul şedinţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cristina a anunţat că preşedintele Iosif Matula este plecat la Bucureşti la o întâlnire organizată de Ministerul Mediului. Astfel că vicele a fost mandatat să prezideze şedinţa.
Primul proiect de pe ordinea de zi s-a referit la rectificarea bugetului propriu de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad cu suma de 196 mii lei, pentru alocarea unor sume de bani instituţiilor de învăţământ.
Consilierul Creţiu Ioan a spus că o parte a din banii din buget ar trebui să se ducă şi la secţia interne din cadrul Spitalului Judeţean Arad: „Spitalul Judeţean are datorii foarte mari la medicamente şi la întreţinere. Ca să nu mai spun că la reanimare tencuiala şi faianţa este căzută de pe pereţi. Eu cred că ar trebui să le dăm o mână de ajutor. Cât despre Spitalul matern şi acesta este sub orice critică. În orice moment poate să se producă o infecţie intraspitalicească. Condiţiile de acolo sunt improprii pentru o maternitate de nivel judeţean. Am discutat şi cu domnul falcă şi a promis că, dacă se rectifică bugetul nostru, acordă şi Primăria Arad nişte bani.”
După aceste comentarii făcute pe bună dreptate, proiectul privind rectificarea a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Bani pentru drumuri şi Aeroport
Un alt proiect supus la vot a fost cel privind rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli evidenţiate în afara bugetului local pe anul 2007. Prin acesta s-a aprobat contul de execuţie al bugetului de venituri şi cheltuieli derulat în afara bugetului local, precum şi modificarea obiectivelor de pe lista de investiţii pentru anul 2007, având ca sursă de finanţare fondul de rulment propriu al CJA. Astfel la Administraţia de Drumuri şi Poduri a Judeţului Arad s-a solicitat o redistribuire a sumelor alocate iniţial lucrărilor în programul de investiţii, reducându-se mai multe lucrări de modernizare şi reabilitare, în valoare de 2.570.000 lei, pe traseele Juliţa-Mădrigeşti, Arad Sânmartin, limitia judeţului Timiş – Neudorf, Seleuş, Ineu, Moneasa, Obârşia şi Bocsig – limita judeţului Bihor, în favoarea altor investiţii de reabilitări şi modernizare la aceeaşi valoare de 2.570.000 lei, în speţă: reabilitarea podului peste Mureş la Săvârşin, modernizarea drumului Turnu – Variaşu Mic, reabilitarea drumului judeţean Zimandu Nou – Sântana, studiu de fezabilitate reabilitarea drumului judeţean Nădlac – Pecica, studiu de fezabilitate pentru reabilitarea drumului judeţean Pecica – Turnu, studiu de fezabilitate pentru reabilitarea drumului judeţean Gurahonţ – Dieci, studiu de fezabilitate pentru modernizarea drumului judeţean Araneag – Căsoaia.
Tot în acest proiect, la SC Aeroportul Arad suma prevăzută pentru finalizarea canalizării pluviale la platforma de pasageri va fi redistribuită având în vedere prognoza evoluţiei traficului aerian de pasageri şi marfă pe anul 2007 pentru procurarea unor echipamente moderne pentru deservirea aeronavelor la sol, mai precis: încărcător pentru containere de 3,5 tone (în valoare de 350.000 lei) şi bandă autopropulsată pentru bagaje (în valoare de 100.000 mii lei).
La acest punct de pe ordinea de zi, consilierul Duka a cerut informaţii vizavi de utilizarea containerelor de 3,5 tone, pentru achiziţionarea cărora a solicitat bani conducerea aeroportului Arad. Directorul Dan Bălăcel – prezent la şedinţa i-a explicat că traficul pe aeroport a început să crească, atât din punct de vedere al călătorilor cât şi al mărfurilor. Şi acest proiect a trecut la vot în cele din urmă.
Tarifele la apă şi canalizare în Mădrigeşti
Şi proiectul privind aprobarea preţurilor la apa potabilă şi tarifelor la canalizare – epurare practicate de Compania de Apă Arad, pentru localitatea Mădrigeşti, aparţinătoare de comuna Brazii a fost comentat de către Attila Duka: „Eu înainte de a aproba acest proiect aş propune să se ceară mai întâi părerea primarului şi localnicilor. Sunt primari care nu doresc să participe l acest program pentru că apa este foarte scumpă. Trebuie să ţinem cont şi de nivelul scăzut din punct de vedere financiar al celor din mediul rural.”
Vicepreşedintele Ioan Cristina i-a răspuns că deja a primit aprobare din partea primarului pentru participarea la acest proiect. Însă consilierul independent tot nu s-a lăsat: „Ar trebui în primul rând să luaţi în dezbatere şi să puneţi în aplicare remontarea unor pompe de apă în municipiu, pentru că aici chiar există probleme din acest punct de vedere. Sunt cetăţeni care beau apă din Mureş. I-am văzut chiar eu. Şi cred că în situaţia asta de criză este insuficientă acţiune de tip electoral a primăriei Arad de a amplasa 3-4 corturi prin centrul oraşului. Măcar pe timp de vară ar trebui să funcţioneze cişmelele.”
După îndelungul discurs ţinut de Attila Duka, proiectul a fost adoptat. Astfel, preţurile la apa potabilă în localitatea Mădrigeşti, aparţinătoare de comuna Brazii sunt următoarele: apa potabilă - 2,28 lei/metru cub pentru populaţie şi 1,92 lei/metru cub pentru restul utilizatorilor; canalizare – epurare: canalizare biologică - 1,54 lei pentru populaţiei şi 1,29 lei pentru restul utilizatorilor, canalizare mecanică – 0,71 lei pentru populaţie şi 0,60 lei pentru restul utilizatorilor.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro