Informatii

Precizari de la prefectura pe marginea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei

03.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, lansat de către ministerul sănătăţii începând de la 1 iulie, este monitorizat şi de prefecturile din întreaga ţară. Prefectul Aradului, Gavril Popescu a precizat astfel că există o comunicare şi colaborare permanentă între Agenţia de Sănătate Publică Arad, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Prefectura Arad.
Principala problemă apărută în implementarea programului este legată de deplasarea persoanelor din mediul rural la laboratoarele de efectuare a analizelor. „În acest sens am discutat cu cei de la ASP şi am luat în calcul două variante: cea în care medicii de familie să le recolteze probele biologice oamenilor şi să le transporte ei la laboratoare, sau organizarea unor caravane pentru recoltarea de probe necesare efectuării analizelor în localităţile mai îndepărtate din judeţ, astfel ca oamenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze zeci sau chiar sute de kilometrii pentru a ajunge la laboratoare“, a explicat Gavril Popescu.
Acesta a adăugat că în final a fost aleasă varianta în care Autoritatea de Sănătate Publică a autorizat toate cabinetele individuale pentru recoltarea de probe şi laboratoarele de analize pentru transportul acestor probe de la cabinete la sediul propriu. Astfel cetăţenii din mediul rural nu vor mai trebui să se deplaseze la laboratoarele care efectuează analize medicale, ci va fi suficient să se prezinte la medicul de familie.
La rândul său, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a încheiat pentru decontarea acestor servicii 267 de contracte cu cabinete individuale de pe raza judeţului şi 14 contracte cu laboratoare acreditate şi se mai află în discuţii cu încă trei laboratoare.
Prefectul Gavril Popescu a mai precizat că ASP-ul a pus la dispoziţia cetăţenilor şi o linie telefonică, unde aceştia pot solicita non stop detalii cu privire la programul de evaluare a stării de sănătate, apelabilă la numărul 0257-280449.
De asemenea prefectul a mai adăugat că prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă a mai fost lansată o campanie de evaluare a necesarului de medicamente şi de investiţii la nivelul fiecărei unităţi medicale din ţară, evaluare care va fi monitorizată de prefectură şi prin care ministerul vrea să întocmească o situaţie exactă a stării acestor spitale. Tot de la 1 iulie se mai modifică şi modalitatea de clasificare a bolilor dar şi indicii de performanţă de la nivelul unităţilor spitaliceşti.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C,A, ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro