Informatii
Semnal de alarma - Exista pericolul distrugerii patrimoniului cultural construit
06.07.2007
⋅ 0 comentarii
Viceprimarul Levente Bognar, împreună cu echipa de proiect a Primăriei pe proiectul „Hist Urban”, a prezentat ieri cartea „Arad – patrimoniul cultural construit”, un superb album care scoate în evidenţă construcţiile din municipiu aflate în patrimoniul naţional. În volum sunt prezentate, rând pe rând, monumentele istorice, dar şi câteva dintre clădirile cu valoare stilistică deosebită, toate fiind foarte bine individualizate printr-o suită de fotografii care accentuează detaliile. „Intenţia noastră este promovarea patrimoniului cultural al municipiului nostru, care poate fi considerat un punct de atracţie pentru cei care vizitează Aradul, dar totodată sperăm că vom reuşi să sensibilizăm locuitorii urbei noastre de existenţa, dar şi de necesitatea protejării şi conservării acestor valori”, a menţionat viceprimarul Levente Bognar. Acesta a ţinut să adauge că parte din imaginile din carte reprezintă şi un semnal de alarmă adresat celor responsabili pentru a grăbi restaurarea clădirilor degradate, păstrând astfel caracterul urbanistic european al Aradului.
Tot ieri, alături de câteva personalităţi locale implicate în salvarea şi promovarea patrimoniului arădean, a avut loc şi o prezentare a raportului de activitate AVEC pe primele şase luni ale anului, precum şi o schiţare a ceea ce se doreşte în perioada următoare. Concluzii trase au fost aceleaşi din totdeauna: imobilele de valoare se degradează, iar autorităţile nu au bani (în cele mai multe cazuri nici posibilitatea legală – n.r.) pentru a salva patrimoniul construit din Arad. Ceea ce se poate face, aşa cum a admis şi vicele Bognar, sunt doar nişte studii de fezabilitate pentru reabilitarea unor clădiri istorice. Cât despre începerea efectivă a lucrărilor, se va putea vorbi abia după deschiderea unor linii de finanţare pe fondurile structurale.
„Hist Urban” este un proiect în care municipalitatea arădeană este partener şi care are în vedere revitalizarea integrată a oraşelor istorice, ceea ce – spun iniţiatorii – va aduce cu sine o dezvoltare durabilă. Partenerii din proiect (19 din 9 ţări europene – n.r.) dezvoltă şi implementează proiecte integrate, orientate spre activitatea practică şi realizează un schimb de experienţă şi soluţii. În cadrul său, se dezvoltă planuri, strategii şi recomandări pentru modul de folosinţă a patrimoniului cultural construit ca element de valoare şi dezvoltare urbană.
Sursa:
Informatia Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Informatia Aradului