Informatii

?Traian Basescu nu are mustrari de constiinta?

26.07.2007 ⋅ 0 comentarii

Interviu în exclusivitate cu senatorul Mircea Geoană, preşedinte al PSD

- Cum aţi putea caracteriza ultima sesiune parlamentară?
- Indiscutabil, o sesiune mult mai productivă decât celelalte din ultimii 2 ani. Iar proiectul de lege de care sunt cel mai mulţumit, cu atât mai mult cu cât a fost o iniţiativă a PSD, este cel privind  majorarea pensiilor. O iniţiativă legislativă de care suntem foarte mândri, în ciuda agitaţiei politice ce a apărut în jurul acesteia. Concret, într-o primă fază punctul de pensie va creşte, la 1 ianuarie 2008, de la 30% la 37,5% din valoarea salariului mediu brut, ceea ce înseamnă o creştere cu circa 43% a valorii pensiei. În cea de-a doua etapă, de la 1 ianuarie 2009, vom avea o nouă majorare a punctului de pensie de la 37,5% la 45%, ceea ce se traduce printr-o creştere reală a pensiei cu circa 31 de procente. În urma acestor majorări, un pensionar care are acum 3 milioane, va avea la 1 ianuarie 2009 circa 5,6 milioane. De asemenea, această lege prevede dublarea pensiei pentru agricultori, la 1 septembrie 2007. Vom obliga guvernul să pună în aplicare şi celelalte prevederi ale acestei legi, prevederi care erau stipulate în diverse acte normative adoptate în 2004 de guvernarea PSD şi care au fost amânate nejustificat de guvernul PNL-PD. Şi vorbesc aici despre majorarea cu 25% a pensiei de urmaş pentru soţii supravieţuitori, de compensarea în bani a cupoanelor de călătorie CFR nefolosite de pensionari, precum şi de dublarea numarului de bilete de tratament alocate acestora. De asemenea, fiindcă s-a tot vorbit despre resursele pentru majorarea pensiilor, dar şi pentru alte măsuri destinate îmbunătăţirii calităţii vieţii şi nivelului de trai al celor de vârsta a III-a, PSD va introduce în următoarea sesiune parlamentară un proiect de lege prin care să se constituie Fondul Pensionarilor, prin care măcar o parte din banii proveniţi din privatizare să meargă într-un fond special destinat alimentării sistemului public de pensii.
- Promulgarea legii pensiilor a tot fost întârziată de preşedintele Băsescu, care susţine că legea nu este fundamentată economic, că nu sunt bani. Aţi votat o lege fără a stabili şi sursele de finanţare? Există riscul ca pensionarii să fie păcăliţi?
- Da, există riscul ca pensionarii să fie batjocoriţi de diversiunile lui Traian Băsescu. Vă mărturisesc că sunt absolut dezgustat de faptul că până şi această lege, care este un act de justiţie socială, a căzut pradă războiului dintre Palate şi ranchiunii pe care Traian Băsescu o poartă PSD-ului. Să fim bine înţeleşi, resurse financiare există după şapte ani de creştere economică şi este timpul ca acestea să fie redistribuite şi spre părinţii şi pentru bunicii noştri. Traian Băsescu nu a avut mustrări de conştiinţă când a majorat salariile bugetarilor. Traian Băsescu nu a avut mustrări de conştiinţă când şi-a comandat avioane ultrasofisticate, deşi putem număra pe degetele de la o mână vizitele prezidenţiale din ultimii doi ani şi jumătate. Cum aş putea să mai cred în îngrijorarea prezidenţială, când spui că nu sunt bani pentru pensionari, dar îţi permiţi avion de 300 de milioane de euro? Este doar un joc de imagine determinat de disperarea sa că PSD a propus o lege la care el nu s-a gândit şi pe care PD-ul nu a iniţiat-o cât a fost în guvernarea centrală. Degeaba se tot vaită PD-ul că nu mai e la guvernare, atât timp cât în toată ţara, liceele, şcolile, serviciile de ambulanţă, în general instituţiile descentralizate sunt conduse de membri şi simpatizanţi PD.
- Premierul Tăriceanu a anunţat recent că guvernul intenţionează să acorde, din 2008, medicamente compensate în proporţie de 90% pentru pensionari, iar ministrul Nicolăescu vorbea despre o ieftinire a preţului medicamentelor cu aproximativ 15 procente. Sunteţi mulţumit de aceste măsuri?
- Sunt indiscutabil, paşi înainte. Dar aceste măsuri, care au fost preluate din moţiunea PSD pe sănătate, nu sunt nici pe departe suficiente pentru a reduce cheltuielile cărora populaţia trebuie să le facă faţă în ceea ce priveşte sănătatea, mai ales că românii plătesc în prezent unele dintre cele mai crescute preţuri din Europa pentru medicamente. Poziţia noastă este că, pentru a putea vorbi cu adevărat de o îmbunătăţire, ar trebui să se revină la sistemul de compensate şi gratuităţi practicat înainte de 2004. De aceea, susţinem compensarea medicamentelor cu 100% pentru persoanele cu venituri mai mici de 4 milioane de lei şi cu 95% pentru persoanele cu venituri cuprinse între 4 şi 6 milioane de lei.
- Fiindcă aţi pomenit mai devreme de şcoli, care este oferta PSD în ceea ce priveşte educaţia? Există riscul ca mărirea pensiilor să afecteze bugetul alocat educaţiei?
- În nici un caz. Şi aici avem de a face cu o legendă inventată. Este grav că preşedintele ţării, prin declaraţii necontrolate, asmute o categorie socială – profesorii, împotriva alteia – pensionarii. Încă din 2005, PSD a afirmat în mod constant că este necesar ca educaţia să fie aşezată deasupra ciclurilor electorale, printr-un pact la a cărui respectare să se angajeze toate forţele politice responsabile. PSD este decis să facă tot ce-i stă în putere pentru încheierea acestui pact, motiv pentru care zilele trecute am trimis liderilor partidelor politice invitaţia de a dezbate pe marginea acestui subiect şi de a ajunge la un acord asupra măsurilor care trebuie urmărite. Şi aici este vorba în primul rând de alocarea a 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare, dar şi de o serie de alte măsuri menite să îmbunătăţească din punct de vedere calitativ actul educaţional şi să asigure copiilor accesul egal la un învăţământ la standarde europene. Şi nu în ultimul rând trebuie acordată o atenţie sporită salarizării profesorilor, pentru ca aceşti oameni să se simtă pe deplin motivaţi să-şi facă meseria. La presiunea PSD au şi fost adoptate o serie de măsuri în acest sens: majorarea cu 33% a salariilor cadrelor didactice cu gradul 1 din învăţămînul preuniversitar şi cu 38% a salariilor asistenţilor,  preparatorilor, lectorilor şi conferenţiarilor universitari, în loc de 23% cât a propus guvernul, sau plata dublă a orelor suplimentare pentru educatoare. 
- Întorcându-ne la subiectele fierbinţi ale zilei, PSD a fost acuzat că încearcă blocarea introducerii votului uninominal. Cum comentaţi?
- Este culmea ca tocmai noi să fim acuzaţi de aşa ceva, când varianta propusă de PSD este cea mai apropiată de uninominalul clasic, iar noi luptăm pentru intruducerea acestui sistem de vot încă din 2005, când am strâns peste un milion de semnături de la oameni pentru introducerea votului uninominal. Restul propunerilor reprezintă în fapt variante de ocolire a votului uninominal, care nu vor avea efecte semnificative asupra îmbunătăţirii calităţii clasei politice şi creşterii responsabilităţii faţă de cetăţean. Tocmai fiindcă dorim deblocarea impasului la care s-a ajuns în Comisia de cod electoral, PSD a luat, în cadrul ultimului Comitet Executiv, decizia de a susţine pentru Senatul României votul uninominal pur, în care toţi senatorii să fie aleşi prin votul direct al populaţiei, iar pentru Camera Depuataţilor să avem un sistem apropiat de cel propus de Pro Democraţia, adică vot uninominal mixt, după modelul german. Pe de altă parte, fiindcă pentru reformarea clasei politice nu este suficient să ne concentrăm doar asupra Parlamentului, parlamentarii noştri au elaborat o iniţiativă legislativă de modificare a Legii administraţiei locale şi a Legii alegerilor locale, potrivit căreia preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi prin vot direct. Dorim astfel să eliminăm jocurile de culise, diversele manevre şi combinaţii în alegerea preşedinţilor de consilii judeţene şi să creştem autoritatea  şi responsabilitatea acestuia în faţa cetăţenilor care îl aleg.

- Seceta i-a adus la disperare pe tăranii români. Ce se poate face pentru ei?
- Este un subiect care ne preocupă în mod special, iar colegii mei au şi elaborat o propunere legislativă de modificare a Legii 351, astfel încât să poată fi despăgubiţi şi  ţăranii care nu au avut posibilitatea să-şi asigure recoltele. De altfel, prin adoptarea moţiunii PSD pe agricultură, 500.000 de ţărani vor primi despăgubiri. Din păcate însă, nu numai seceta face ravagii în agricultura românească, ci şi incompetenţa Guvernului. Există întârzieri serioase în privinţa accesării fondurilor europene destinate zonelor rurale, iar acestea se pare că nu vor sosi mai devreme de luna martie a anului viitor. Anticipând această problemă, în moţiunea noastră pe agricultură, ne-am asigurat că ţăranii care deţin suprafeţe mai mari vor primi 6,5 milioane de lei pe fiecare hectar, că va fi majorată subvenţia pentru irigaţii de la 7 milioane cât propusese guvernul la 10 milioane şi că şi agricultorii care au suprafeţe mai mici de un hectar vor primi un ajutor, în valoare de 3,5 milioane. Pentru că seceta a făcut prăpăd, şi mulţi ţărani nu mai au cu ce să îşi hrănească animalele, care fie mor de foame, fie sunt vândute la preţuri de nimic, vom propune Guvernului achiziţionarea acestor animale pentru rezerva de stat.
- Traian Băsescu spunea recent că PSD continuă să fie un partid nereformat. Îi împărtăşiţi opinia?
- PSD este la ora actuală cel mai democratic şi mai reformat partid din România. Desigur, întotdeauna există loc de mai bine, fiindcă orice pe lumea asta este perfectibil. Până la urmă, modernizarea este un proces continuu, dacă vrem să fim în pas cu vremurile. Asemenea afirmaţii din partea lui Traian  Băsescu sunt descalificante pentru un om care se pretinde preşedintele României şi care, în realitate, conduce încă din dealul Cotroceni PD-ul. De aceea, dacă ar fi cât de cât onest, înainte de a-şi da cu părerea despre alţii, ar putea să privească în propria ogradă, unde s-au adunat toţi traseiştii politici. Dumneavoastră puteţi explica în vreun fel – pentru că mie mi-e absolut imposibil să găsesc măcar un motiv - faptul că PD a trecut de la stânga la dreapta, şi-a schimbat radical ideologia într-o singură noapte, şi nici măcar un singur membru al PD nu a demisionat? Să înţelegem că nu ideologia îi ţine pe aceştia împreună?!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro