Informatii

La Hăşmaş ?vara umple camarile?

01.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Oricând intri în satele Hăşneaşului, pentru întâia oară sau pentru a nu stiu câta oară, noutatea, ineditul, te izbeşte. În aceste zile am avut bucuria de a însoţi pe maestrul Nicolae Dolonga, realizator al emisiunii „Izvoare fermecate de la R.Timişoara în nobila-i căutare şi arhivare de informaţii etno-folclorice. Aşa am poposit la Soveta Dragosde la Nr. 135 din Hăşmas. Deşi în vârstă de 8 decenii ne-a descris ca un bun profesionist, jocul local de Hăşmaş, cel care în urmă cu 30 de ani prin formaţia artistică a comunei a obţinut premii republicane. Ca observator jurnalist, privirea şi memoria au remarcat-o pe Rodica Drăgan fiica „nanei Vete„ trebăluind în gospodărie la prepararea bulionului.
„Am roşii de la mine din grădină. Am conservat deja câteva borcane de castraveţi. În cămară rafturile sunt pline cu compoturi de vişine şi afine de pădure. Gemurile diferite sunt specialitatea casei. Mă pregătesc pentru toamnă şi iarnă cu ardei umpluţi cu varză, gogoşari în oţet şi salată de vinete, în congelator.
Funiile cu ceapă ridicau parcă sfidător capul strigând:
Suntem aici!
Şi cu sublinierea că toate legumele şi zarzavaturile sunt cultivate în Hăşmaş pot spune că agricultura se face şi în zona colinară nu numai la câmpie, iar cei harnici pot aştepta iarna liniştiţi.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ioan Nagy ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro