Romani si germani - Impreuna in diversitatea educationala
02.08.2007
⋅ 0 comentarii
„Împreună în diversitatea educaţională” este denumirea proiectului realizat de Centrul Şcolar şi Şcoala Specială Arad în parteneriat cu Dominikus Savio Schule din Pfaffendorf – Germania, instituţie care şcolarizează elevi cu tulburări de învăţare, condusă de prof. Albert Klemens.
Participanţii la acest proiect au vizitat şcoala parteneră şi au avut posibilitatea de a asista la activităţi educative, la întâlniri şi dezbateri cu cadre didactice, elevi, părinţi, reprezentanţi ai comunităţii locale, organizaţii non-guvernamentale, agenţi economici.
Echipa de cadre didactice implicată în proiect a fost formată din prof. Tiberiu Novac – directorul Casei Corpului Didactic Arad, Florentina Cirin – directoarea Centrului Şcolar Arad, Popa Costinela – directoare adjunctă, Diana Ciupuligă – consilier educativ, prof. Viorica Toderici, prof. Ileana Neamţu, înv. Ana Benghia, înv. Benedict Benghia şi prof. Daniela Dăngulea – coordonatoarea proiectului.
„A fost vizitată şcoala parteneră din Pfaffendorf, Şcoala pentru elevi cu dizabilităţi de vedere de la Nurenberg, HaupSchule din Ebern, o şcoală incluzivă din aceeaşi localitate, grădiniţa Santa Barbara din Hasfurt, o întreprindere mică de maşini-unelte înfiinţată de un tânăr absolvent al unei unităţi şcolare vizitate care a reuşit să dezvolte prin mijloace proprii o afacere profitabilă. A avut loc şi o întâlnire cu membrii Fundaţiei „Ajutor pentru România”. Prin activităţile culturale cuprinse în proiect au fost cunoscute valori locale în domeniul artistic, istoric, arhitectural şi religios. Oaspeţii au cunoscut modul în care funcţionează sistemul de învăţământ special, metodele didactice utilizate, aspecte legate de adaptarea curriculară pentru elevii cu CES (cerinţe educative speciale), formele de evaluare a performanţelor şcolare, aspecte de management educaţional şi de lucru în echipă, forme de perfecţionare a cadrelor didactice din educaţia specială, şi-au însuşit modele de relaţionare între elevi şi cadre didactice, între şcoală şi comunitatea locală, cu aspecte benefice pentru dezvoltarea lor profesională”, afirmă prof. Tiberiu Novac.
Participanţii au asistat şi la o slujbă religioasă organizată pentru binecuvântarea acestui parteneriat, unic în felul lui prin modul în care a evoluat, reuşind să depăşească aspectul formal de parteneriat între instituţii şi să se transforme într-o cooperare şi prietenie trainică cu aspecte pozitive pentru o comunicare deschisă şi eficientă.
Activităţile propuse în continuarea proiectului vizează o aprofundare a relaţiilor dintre şcolile participante prin organizarea de activităţi de formare profesională şi schimburi interculturale precum şi o dezvoltare a proiectului care să includă atât instituţii ale învăţământului preprimar cât şi ale mediului universitar arădean.
Sursa:
Informatia Aradului