Informatii
Sedinta comuna intre CLM Arad si CLM Timisoara
06.08.2007
⋅ 0 comentarii
Şedinţa comună dintre Consiliul Municipal Arad şi Consiliul Municipal Timişoara, care s-a desfăşurat zilele trecute la Timişoara, a decurs fără a naşte noi orgolii, chiar dacă pe alocuri aleşii şi-au susţinut propriul oraş. Delegaţia arădeană a fost condusă de viceprimarul Tiberiu Dekany, deoarece primarul Gheorghe Falcă s-a aflat în concediu de odihnă, iar Timişoara a fost reprezentată de primarul Gheorghe Ciuhandu asistat de executivul primăriei şi toţi consilierii municipali.
Din partea Aradului au fost prezenţi doar 11 consilieri municipali: Marius Ozarchevici Rodica Borza, Alexandra Braica, Francisc Tusz, Gheorghe Schill, Ovidiu Marian, Dorel Popa, Ionel Costin, Ioan Dolha, Emanoil Voicu şi Florin Manta.
Viceprimarul Tiberiu Dekany a amintit rolul pe care l-a jucat Aradul în Marea Unire şi în Revoluţia din 1989. Tiberiu Dekany a precizat că Aradul a fost, în urmă cu 100 de ani în faţa Timişoarei, dar pe viitor, se doreşte formarea unor proiecte comune.
„Nu cred că trebuie să avem anumite instituţii într-un singur oraş şi aş da aici exemplul aeroportului, ci sunt de părere că fiecare oraş trebuie să-şi păstreze individualitatea. Cred că multe lucruri ne pot uni, dar cred că această unitate o fac oamenii. Ne bucurăm că a avut loc întâlnirea dintre cele două consilii. Am identificat câteva proiecte comune şi am fost încântat că, pe ordinea de zi, s-a aflat şi un Plan Urbanistic Zonal, investiţie care se va realiza pe Calea Aradului apropiind astfel Aradul de Timişoara şi Timişoara de Arad. Cred că vom putea identifica multe proiecte împreună şi vom putea forma acest pol nu doar pe plan economic, ci şi prin relaţiile inter umane, pe toate planurile, inclusiv cel cultural, sportiv şi aşa mai departe”.
Adrian Niţu, consilier al primarului Gheorghe Falcă, a deschis seria discuţiilor în cadrul şedinţei comune, cu un material intitulat „Polul de dezvoltare economică Arad-Timişoara”.
În alocuţiunea sa, Adrian Niţu a precizat că „Aradul şi Timişoara pot colabora, dar pot intra şi în competiţie, însă, dacă se menţine ritmul de creştere economică, în 2015 Aradul va depăşi Timişoara”. Niţu a completat că „vom depăşi Bucureştiul în 2025, dacă cele două judeţe se vor dezvolta împreună”.
Gheorghe Ciuhandu a susţinut că Timişoara şi Aradul nu au o altă alternativă decât să colaboreze în contextul Europei actuale. Ciuhandu nu s-a arătat de acord cu termenul de axă privind Aradul şi Timişoara şi a precizat că el este adeptul cuvântului pol de dezvoltare. „Următorul pas este la Arad, în 24 august, unde am fost invitaţi să participăm la o şedinţă comună. Am propus identificarea unor proiecte comune cum ar fi autostrada şi aeroportul, unde se poate deja colabora. Putem identifica şi alte proiecte legate de transport, protecţia mediului”.