Greseli Alimentare Evitabile
13.08.2007
⋅ 0 comentarii
În viaţa omului, alimentaţia ocupă un rol deosebit de important.De cele mai multe ori, în alimentaţie, există foarte multe greşeli şi dacă acestea sunt cunoscute, ele pot fi evitate.Iată câteva dintre ele:
Masticaţia, de cea mai mare importanţă pentru asimilarea hranei şi aceasta nu din cauza divizării ei strict mecanice, dar mai ales pentru că e necesară îmbinarea alimentelor cu saliva. Diastazele salivei joacă un rol indispensabil în digestie şi nu pot fi înlocuite cu sucurile gastrice din stomac şi din intestin.
Omul modern, mereu în criză de timp şi alergând după cele mai diverse afaceri, neglijează masa, o face în viteză, ba mai mult o consideră o corvoadă.Din această cauză, masticaţia se face total defectuos şi ea este cauza a numeroase îmbolnăviri la oamenii care mănâncă repede şi precipitat.Printr-o masticaţie corectă se reţin din alimente maximum din valoarea lor nutritivă. Regula de bază este de a mesteca bine hrana, fără grabă şi cu atenţie.
Tot legat de procesul hrănirii este obligatoriu a se păstra o igienă cât mai corectă a gurii.După fiecare masă se va clăti gura cu apă curată, iar dinţii se vor spăla cel puţin dimineaţa şi seara, dacă nu după fiecare masă.
Liniştea pe durata meselor.Una din greşelile cele mai frecvente pe care le întâlnim este aceea că la mese se discută diverse lucruri, care uneori crează stări conflictuale, sau se ascultă muzică care nu convine tuturor.Există o regulă clasică, orice lucru nu se poate face bine decât în linişte şi cu atenţie.Actul alimentaţiei care reprezintă cea mai importantă activitate a zilei pentru corpul omenesc din punct de vedere al nevoilor fiziologice, trebuie realizat în condiţii de linişte perfectă, concentrare, care să excludă orice tulburare sau distracţie.Lipsa liniştii în timpul meselor produce tulburări în procesul de masticaţie şi în final organismul va suferi consecinţe negative.
Mâncatul pre mult.Mâncatul prea mult duce la dilatarea stomacului şi desigur îngreunează digestia.Efectul unei hrane în exces, apare sub forma de senzaţie de oboseală, de toropeală şi balonare.Mâncatul în exces duce la un consum de energie suplimentar pentru digestie şi o cheltuială inutilă pentru alimente, care nu sunt necesare în regimul nostru zilnic.
Nu trebuie mâncat niciodată până îţi potoleşti senzaţia de foame.Când te-ai sculat de la masă trebuie să mai ai încă semzaţie uşoară de foame.
Băutul apei în timpul mesei.Este preferabil a nu se bea nimic pe timpul mesei, pentru ca sucurile gastrice nediluate să-şi păstreze caracteristicile şi astfel puterea lor digestivă să nu fie diminuată.
Foarte dăunătoare pentru digestie, după mese, sunt: fumul de ţigară, cafeaua şi alcoolul.
Sursa:
Informatia Aradului