Anticipate
28.08.2007 ⋅ 0 comentarii
După cum remarcam săptămâna trecută, de data aceasta ameninţările cu moţiunea de cenzură ar putea chiar să aibă efectele pe care iniţiatorii acesteia spun că şi le doresc şi anume căderea guvernului. Problema nu apare atunci când vorbim de şansele moţiunii – Guvernul are doar 20% din mandatele parlamentare – ci atunci când vine vorba despre ceea ce se va întâmpla după. Din păcate, destul de multe voci afirmă că singura soluţie după căderea Guvernului Tăriceanu II o reprezintă alegerile anticipate. Aceasta pare însă a fi cea mai proastă soluţie în primul rând pentru cetăţeni, dar şi pentru partidele politice.
Motivele pentru a susţine nocivitatea alegerilor anticipate în această toamnă sunt numeroase. Probabil cel mai evident motiv ţine de faptul că, departe de a aduce o soluţie pentru ieşirea României din criza prelungită, alegerile anticipate reprezintă soluţia sigură pentru prelungirea crizei. Este vorba despre faptul că, odată puşi în situaţia de a câştiga cât mai multe voturi, politicienii nu vor mai ţine cont de interesele reale ale ţării şi vom asista cu siguranţă la o nouă avalanşă de certuri şi de promisiuni privind noi pomeni electorale, care odată duse la îndeplinire, vor genera noi conflicte. Cu siguranţă, nimeni nu va ai fi preocupat de asigurarea unei protecţii sociale reale, care să poată fi asigurată pentru o perioadă cât mai mare de timp.
Mai mult, alegerile anticipate nu se vor putea desfăşura imediat după căderea guvernului, ci abia la cel puţin trei luni diferenţă. Lucrul acesta ar determina o aglomerare foarte mare a calendarului electoral lucru ceea ce, cu siguranţă, va cauza creşterea absenteismului. Ce legitimitate va avea atunci noul Parlament, mai ales în condiţiile în care nici acum nu este foarte iubit de către români, iar atunci va fi ales doar de o minoritate?
Sursa: Informatia Aradului
Autor: Daniel Albu ⋅