Informatii

Lipova ? un oras in care modernismul patrunde greu

29.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Lipova, cel puţin văzută din afară, ca simplu trecător, poate fi considerată drept fiică vitregă a judeţului, cel puţin din punctul de vedere al investiţiilor. Pentru cei care au străbătut această zonă a judeţului în urmă cu douăzeci de ani şi care revin acum, imaginea oraşului este aproape neschimbată. Acelaşi centru pavat neuniform, cu clădirile vechi de pe care tencuiala a căzut în mare parte, la parterul cărora sunt deschise magazine. E adevărat că printre aceste spaţii comerciale şi-au găsit loc şi sediile filialelor unor bănci şi unele magazine mai „acătării” însă este mult până când despre Lipova se poate vorbi ca având un centru modern.
Piaţa agroalimentară este aceeaşi, învechită, cu aceleaşi mese din beton rece, împrejmuită de tot soiul de tarabe cu kitsch-uri,  de pirande care îşi întind pe jos, pe trotuar oferta vestimentară „de marcă”, de la pantofi cu toc, la adidaşi, costume, bluze, pulovere, cămăşi şi sacouri. Totul la „modă”, de „marcă” şi „ de ocazie”.
Stagnarea investiţiilor în infrastructura şi în aspectul oraşului este generată în mare parte  de absenţa investitorilor. Desigur că un oraş precum Lipova cu cheltuieli extrem de mari - numai dacă ne gândim la valoarea chiriilor pe care primăria trebuie să le suporte pentru spaţiile în care funcţionează unităţi de învăţământ şi care au fost retrocedate – nu poate să îşi permită contravaloarea unor asemenea lucrări de amploare din bugetul şi aşa atât de mic. Cel puţin deocamdată firme sonore nu şi-au exprimat intenţia de a investi în această zonă. Lucrurile se mişcă încet, în agroturism  mai simţindu-se un suflu uşor, însă şi acesta doar dacă privim la restaurantele şi spălătoriile auto deschise pe marginea şoselei naţionale care străbate Lipova, mai precis Radna. În industrie… bate vântul. Mici ateliere de croitorie respectiv de tâmplărie… În fostul sediu al Strungu a rămas doar amintirea a ceea ce se confecţiona odată aici, spaţiile fiind închiriate sau vândute la firme cu diferite obiecte de activitate. Mai sunt şi Băile Lipova… Dacă vorbim despre ştrand, lucrurile nu stau deloc rău. Condiţiile sunt chiar bune, bazinele şi de fapt întreaga zonă de agrement este extrem de curată. Din păcate însă, cealaltă parte a fostei staţiuni a rămas în paragină. O parte a ei a fost vândută iar alta concesionată unei firme private care nu dispune de fondurile necesare amenajării ei. Aşadar, din tot ce a fost odată fosta staţiune au rămas bălării, clădiri cu ferestre sparte, cu tencuiala căzută, fără uşi…. Doar cu nişte tăblii care mai demonstrează ce destinaţie au avut pe vremuri. Tot aici funcţionează şi fabrica de apă minerală cu acelaşi nume, iar în imediata vecinătate a ei se va ridica un curând un hotel aparţinând unei asociaţii a poliţiştilor.
Lucrurile se mişcă, însă după cum spuneam, extrem de încet. Asta cu toate că zona se poate mândri cu o frumuseţe deosebită, nevalorificată poate cum ar trebui. Ne referim îndeosebi la cetatea Şoimoş, la bazarul turcesc, la biserica Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea din Radna…
O localitate atât de mare, care cuprinde atât Lipova în sine cât şi Radna, respectiv Şoimoşul , situată la aproximativ 30 de kilometri distanţă de Arad în care modernismul intră cu greu, însă în care nici bogăţia istorică cât şi frumuseţea naturală nu sunt puse în lumina necesară pentru relansarea zonei.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M. Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro