Informatii

Targul codrenilor ? la Vasoaia

29.08.2007 ⋅ 0 comentarii

Zilele trecute, la Văsoaia, a avut loc cea de-a XXIX-a ediţie a Târgului Codrenilor. În urmă cu mulţi ani, manifestarea era organizată ca o formă de protest a localnicilor şi a ţăranilor din zona montană, iar mai apoi, mai ales după 1989, s-a transformat într-un prilej de întâlnire a celor ce iubesc şi susţin dezvoltarea satului românesc.
Consiliul Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Judeţean, a sprijinit financiar evenimentul, prin alocarea sumei de 5000 de lei, fonduri din care au fost susţinute cheltuielile legate de deplasarea artiştilor, achitarea onorariilor şi altele.
„Este nevoie de promovarea turismului rural montan, pentru sprijinirea ţăranilor sau a zootehniei. Sunt un susţinător al acestor tradiţii, care reprezintă tot ce au oamenii mai bun, mai sfânt”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, Gavril Buza, prezent şi domnia sa la acţiune.
Programul a început cu o slujbă oficiată la troiţa ridicată în cinstea eroilor, a celor care au murit, în diferite momente ale istoriei, pentru bunăstare şi libertate. Apoi, pentru cei prezenţi - în număr destul de mare - manifestarea a continuat cu un program folcloric oferit de câteva ansambluri din judeţ: Doina Mureşului, dirijat de Constantin Purcel, a prezentat dansuri din Valea Mureşului, Valea Crişului, Podgoria Arad, în coregrafia domnului Viorel Nistor. Ansamblul Junii Crişului din Dieci a prezentat suite de jocuri locale din Zona Zarandului şi a Crişului Alb. Au interpretat soliştii locali Iosefina Ştef, Daniel Avrămuţiu, fraţii Dorina şi Andrei Bejan.
Crescătorii de animale prezenţi la Târgul Codrenilor au fost şi ei premiaţi. Tarsaza Floriţa, urmată de Rista Ioan şi Oprea Rusaun, au câştigat la categoria proprietarii celor mai multe şi mai frumoase taurine. La categoria cea mai frumoasă vacă de lapte au câştigat mai mulţi crescători de animale: Oprea Adrian, Lei Ioan, Fulbar Florian.
Cele mai frumoase viţele de reproducţie au aparţinut: Elenei Andras, lui Monta Aurel şi lui Toma Eugen, în timp ce cei mai frumoşi cai de muncă au fost duşi la expoziţie de Gaspar Ioan, Andras Ioan, Oprea Lucian.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro