Tinerii adventisti, in mijlocul semenilor
08.09.2007
⋅ 0 comentarii
Peste 800 tineri voluntari, membri sau colaboratori ai Asociaţiei studenteşti AMiCUS şi ai Asociaţiei de tineret a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea, au desfăşurat în perioada 27 – 30 August, în cadrul Proiectului IMPACT Cluj–Napoca, la 22 mini-proiecte sociale. Din judeţul Arad au participat apoximativ 30 de delegaţi, iar în jur de 200 de tineri au participat la partea festivă a Congresului, unde au cântat grupurile vocale ale Bisericilor Adventiste din Cuvin, Şepreuş, Arad - Salem şi Arad - Betel.
Adventiştii au ajutat mai mult de 2700 tineri şi adulţi şi peste 1500 copii să înteleagă consecinţele alegerilor făcute şi modul în care pot evita efectele fumatului, consumului de droguri sau de alcool. Beneficiarii proiectului au devenit constienţi de impactul unui stil de viaţă sănătos şi al voluntariatului în sprijinul semenilor şi în folosul comunităţii asupra calităţii propriei vieţi. Tineri au fost îmbrăcaţi în tricouri pe care s-au putut citi mesaje precum: „Sunt aici să te ajut” sau „O inimă nouă”. Astfel, în fiecare după amiază, au contribuit la desfăşurarea proiectelor, iar dimineaţa au participat la programul de instruire organizat la Casa de Cultură a Studenţilor cu scopul de a-şi dezvolta competenţele de slujire.
Influenţa IMPACT Cluj–Napoca a constat şi în faptul că unii clujeni, impresionaţi de generozitatea şi ingeniozitatea acestor tinerilor adventişti, nu s-au multumit doar să înveţe, ci s-au implicat în realizarea proiectelor. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Proiectului Spălătorie auto umanitară – vă spălăm maşina cu doar 5 lei, iar banii obţinuţi vor fi donaţi Şcolii speciale pentru copiii cu deficienţe de auz nr.2 din Cluj Napoca. Astfel, o spalatorie auto a fost pusă la dispoziţie de către patroni în mod gratuit, aceştia exprimandu-şi astfel mulţumirea că există asemenea oameni şi dorind să încurajeze prin exemplul personal pe cât mai mulţi concetăţeni „să multiplice gestul acestor tineri”. În plus, timp de două zile organizatorii proiectului au fost ajutaţi de angajaţii spălătoriei.
Emanuel Ban, liderul Asociatiei AMiCUS Cluj-Napoca a declarat că cele 29 de instituţii ale statului sau ale comunităţii locale care au colaborat cu organizaţia AMiCUS au luat în serios parteneriatul şi au participat efectiv la proiect contribiund la atingerea obiectivelor asumate”.
La rândul său, Cristian Modan, Coordonatorul proiectului si Presedintele Organizatiei de tineret a Bisericii Adventiste a subliniat: „Am organizat IMPACT Cluj–Napoca pentru ca cea mai buna metoda de a preveni comportamentele de risc in randul copiilor si adolescentilor consta in implicarea acestora in proiecte sociale si educative alaturi de adulti cu valori morale bine determinate”.
Proiectul cel mai important din cadrul Campaniei IMPACT Cluj-Napoca organizat de Asociaţia Studenţească AMiCUS în colaborare cu Asociaţia de tineret a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea a fost Oraşelul Copiilor coordonat de Augustin şi Marilena Angheluţă, de la Conferinţa Oltenia.
Voluntarii au construit şi un mini oraşel pentru copii, având reprezentate instituţiile obişnuite într-un oraş: primărie, şcoală, spital, poliţie, atelier de meserii, bancă, cabinet psihologic, club de orientare, institut meteo, palatul telefoanelor, pompieri, aeroport, cinema, filarmonica, piaţa, poştă, stadion, teatru de papuşi etc. Accesul s-a facut pe baza unui carneţel numit „paşaport” primit la intrarea în orăşel. Cu „paşaportul copiii au mers la „Bancă” pentru a primi creditul de start, urmând ca în oraşel copiii să acumuleze credite şi să le cheltuie învăţând să fie buni cetăţeni încă de la o vârstă fragedă.
La sfârşitul jocului, copiii au primit diplome şi au fost invitaţi la activităţile recreativ-educative oferite de Asociaţia Exploratori pentru viitor.
La eveniment au fost prezente echipe ale Antitero, Poliţie comunitară, Pompieri, Asistenţă socială etc. Acestea au venit cu echipamentele din dotare, astfel că tinerii şi copii au putut încerca cum funcţionează maşina de poliţie sau de pompieri, cum se ţin tot felul de arme în mână şi aşa mai departe.
Impresionat de proiect, Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca a spus, cu ocazia tăierii panglicii de la intrarea în „Oraşel: „Este o iniţiativă excepţională pentru comunitate. Eu mă bucur să am asemenea parteneri în comunitatea civilă care se gândesc la viaţa comunităţii de la cei mici la cei mari, şi ne gandim în special la cei mici care trebuie să devină altfel de cetaţeni decât suntem noi, mult mai educaţi şi mai civilizaţi, şi de ce nu cei mari să inveţe de la cei mici”.
Sursa:
Informatia Aradului