Dezbatere provocata de liberali pe tema infrastructurii scolare
10.09.2007
⋅ 0 comentarii
Reprezentanţi ai instituţiilor implicate în problemele de infrastructură şcolară din judeţul Arad au participat la finele săptămânii trecute la o dezbatere pe această temă organizată de către deputatul PNL Titu Gheorghiof, alături de Organizaţiile Municipală şi Judeţeană a partidului.
Astfel au participat 26 de persoane, conducerea Inspectoratului Şcolar, directori de şcoli şi grădiniţe din municipiu şi judeţ dar şi primari, dat fiind că în conformitate cu legislaţia în vigoare aceştia au responsabilităţi în ceea ce priveşte întreţinerea unităţilor de învăţământ.
Deputatul Titu Gheorghiof a subliniat încă de la debutul dezbaterii faptul că întâlnirea are drept scop inventarierea problemelor existente în acest sistem. „Nu vreau ca în discuţiile de astăzi să spunem şi să spuneţi ceea ce am dori să auzim. Vreau să discutăm realitatea, aşa cum este ea în acest moment şi să înaintăm variante de rezolvare şi potenţiale soluţii”, a precizat deputatul arădean.
Marius Gondor, inspector general al IŞJ Arad a prezentat celor prezenţi o evaluare făcută asupra necesităţilor din învăţământul arădean din care a rezultat că ar trebui 5500 miliarde lei, dat fiind că vreme de 15 ani nu s-a investit aproape nimic în infrastructura şcolară. „Nevoia este enormă motiv pentru care au fost nenumărate discuţii în privinţa stabilirii priorităţilor. Este normal că fiecare director, fiecare primar îşi doreşte o şcoală modernizată, dotată corespunzător şi fără nici un fel de probleme. Din păcate nu se poate tot deodată”, a explicat Marius Gondor.
S-a discutat despre problema spaţiilor revendicate, unele dintre ele deja retrocedate, primăriile neavând posibilitatea de a pune la dispoziţia unităţilor şcolare alte spaţii adecvate derulării procesului de învăţământ.
La rândul lor, directorii de şcoli au ridicat o serie de probleme concrete şi s-au plâns de legea achiziţiilor, lege care ar trebui să fie modificată datorită neclarităţilor existente. Un alt aspect sesizat de unii directori se referă la paza unităţilor de învăţământ, la faptul că acestea sunt călcate de hoţi periodic. Astfel, au fost cazuri când directorii s-au trezit fără garduri, fără panourile de pe terenurile de sport sau cu geamurile sparte.
Cei prezenţi au mai subliniat lipsa cadrelor didactice, a personalului auxiliar dar şi posibilitatea de a pierde banii alocaţi de Guvern pentru anumite lucrări din cauza contestaţiilor ce se depun la licitaţii şi până la a căror soluţionare lucrările sunt blocate.
Participanţii au convenit că unele dintre aceste probleme ar putea fi rezolvate printr-o mai bună comunicare între instituţiile implicate, iar deputatul Titu Gheorghiof a promis că va aduce în atenţia ministerului de resort inadvertenţele legislative dar şi problemele punctuale ridicate.
Sursa:
Informatia Aradului