Informatii
?Cinci milioane de oameni au fost tratati cu celule stem? - Interviu cu prof. dr. E. Michael Molnar, director general al Organizatiei pentru Cercetare Bio-Celulara (BCRO)
19.09.2007
⋅ 0 comentarii
Prof. dr. E. Michael Molnar este absolvent al Universităţii de Medicină din Bratislava, iar în data de 21 august 1968, odată ce armatele Pactului de la Varşovia au ocupat Cehosolvacia, a emigrat în SUA unde a ajuns expert în transplantul celulelor stem. Prof. dr. E Michael Molnar a scris numeroase articole medicale şi ştiinţifice şi a susţinut conferinţe şi seminarii în peste 30 de ţări. Această experienţă i-a permis să realizeze un întreg tratat pe transplantul de celule stem, publicat în anul 2006.
- În ce ţări aţi promovat transplantul de celule stem?
- Am devenit interesat de transplantul de celule stem în Statele Unite, iar din 1987 am început să lucrăm în Iugoslavia. Din păcate, în momentul în care am început acest proiect a început războiul civil, iar Iugoslavia s-a separat şi a trebuit să întrerupem proiectul. Dar, am aflat că Uniunea Sovietică era liderul mondial în ceea ce priveşte transplantul de celule stem. Astfel, în 1990 am luat legătura cu Ministerul Sănătăţii din Moscova şi am început să lucrez în Rusia, în urma parteneriatului dintre Uniunea noastră britanică şi Ministerul Sănătăţii din Rusia. Proiectul a avut foarte mare şi dacă dl. Elţân ar fi fost ales preşedinte poate că ar fi mers şi în ziua de astăzi. Astfel, ne-am îndreptat atenţia spre Slovacia, unde a existat o fabrică bitehnologică, care funcţionează şi astăzi. De asemenea, în anul 1996, Statele Unite şi-a schimbat părerea vizavi de transplantul de celule stem şi a început să accepte şi transplantul de celule animale. Până acum, în jur de cinci milioane de oameni au fost trataţi cu celule stem, dintre care 99,8% au fost trataţi cu celule animale. Metoda noastră a fost utilizată în toate cele cinci continente.
- Care este relaţia d-voastră cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”?
- Am auzit multe lucruri bune despre Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi sunt interesat pentru o colaborare privind studiul anti-îmbătrânire şi terapia cu celule stem.
Sursa:
Informatia Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Informatia Aradului