Cetatenesti

?Constructia autostrazii va incepe imediat ce vom putea face predarea amplasamentelor?

02.10.2007 ⋅ 0 comentarii

Profitând de prezenţa sa la Arad, am încercat să aflăm de la ministrul transporturilor, Ludovic Orban, dacă lucrările la tronsonul de autostradă Arad-Timişoara vor începe în acest an, dacă vom avea tren de mare viteză spre Europa şi ce alte proiecte mai are ministerul pe care îl conduce.
– Domnule ministru s-a tot discutat despre începerea lucrărilor la porţiunea de autostradă ce va lega Aradul de Timişoara încă din toamna acestui an. Suntem iată la începutul lunii octombrie. Vor mai începe lucrările în această toamnă?
–  După cum ştiţi deja este organizată licitaţia pe centura Aradului şi pe tronsonul Arad-Timişoara, suntem la faza de preselecţie şi în curând se va ajunge în faza finală, respectiv cea care va stabili firma câştigătoare. După acest moment urmează să înceapă exproprierile şi să emitem ordinul de începere a lucrărilor imediat ce vom putea preda amplasamentele către firma constructoare.
– Şi totuşi vor demara lucrările în acest an, sau de abia în 2008?
– Exproprierile vor începe în acest an, iar lucrările efective nu pot demara decât în momentul în care există front de lucru. O parte din amplasamentul centurii şi a tronsonului Arad-Timişoara, cred că va putea fi predat în cel mai scurt timp.
– În legătură cu propunerea vecinilor noştri din Ungaria referitoare la construirea unei linii de mare viteză care să lege cele două capitale pe calea ferată, ce ne puteţi spune? Există şanse să se întâmple acest lucru?
– Colegii noştri maghiari deja au şi obţinut o parte din finanţare pentru a trage linia de cale ferată rapidă până la Budapesta şi noi deja am început pregătirile şi vom lansa licitaţia pentru realizarea studiului de fezabilitate care să stabilească traseul şi indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiţii. Până la jumătatea anului viitor se va finaliza studiul şi vom lua o decizie în privinţa modului de finanţare a acesteia. Cred că România va fi cu adevărat integrată în Uniunea Europeană când vom avea pe lângă reţeaua principală de autostrăzi şi calea ferată rapidă care să ne ducă de la Bucureşti la Paris într-o excursie scurtă şi plăcută.
– Dat fiind că până la realizarea acest3ei reţele de autostrăzi despre care vorbiţi mai avem de aşteptat câţiva ani, există o strategie a ministerului în privinţa traficului deja infernal de pe drumurile naţionale?
– Sigur că în afară de construcţia de autostrăzi, avem în lucru mai multe modernizări de drumuri, cum este investiţia de pe DN 6 în urma căreia îşi va mări capacitatea de transport. Pe DN 7 nu avem lărgire dar va intra, de fapt a şi intrat deja în execuţie şi va intra în ritmul maxim de lucrări începând de săptămâna viitoare (n.n. săptămâna aceasta) şi în mod evident mai avem câteva proiecte cum este drumul expres Arad – Oradea care să facă legătura între cele două autostrăzi, Autostrada Transilvania şi Autostrada Europa. Cam astea sunt proiectele pe care le avem în prezent şi pe care ne concentrăm.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C. Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro