Consilierii locali au aprobat - Aproape 300 de platforme gospodaresti vor fi amenajate ?n municipiu - Investitie de peste 4.000.000 lei
05.10.2007
⋅ 0 comentarii
La fel ca de obicei în ultima vreme, şedinţa de ieri a aleşilor locali ai municipiului s-a desfăşurat într-un mod destul de paşnic. Mai ales că întrunirea a fost una extraordinară cu 16 puncte pe ordinea de zi, iar majoritatea dintre acestea s-au referit la aprobări de PUD-uri şi PUz-uri. Unul dintre proiectele mai importante pentru municipiu a fost aprobarea Studiului de Fezabilitate a obiectivului de investiţie: „Amenajare platforme gospodăreşti în zonele de locuinţe din municipiul Arad”. Primăria doreşte amenajarea a aproape 300 astfel de platforme pentru colectarea deşeurilor, în diferite zone ale municipiului: Gai, Poltura, Aurel Vlaicu, Bujac, Grădişte, Centru, Şega, Confecţii, Cadaş, Pârneava, Drăgăşani, Alfa, Aradul Nou, Mureşel, Sânicolaul Mic, Subcetate şi Micălaca.
Prin transpunerea Directivei 94/62 a U.E., privind „Ambalajele şi deşeurile de ambalaje”, în legislaţia României, se reglementează cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească ambalajele care se introduce pe piaţă precum şi modul în care sunt gestionate când acestea devin deşeuri. Obligaţiile care revin primăriilor şi Consiliilor Locale sunt să asigure, cu prioritate, spaţii în vederea amplasării containerelor pentru colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje recuperabile. Astfel, conform Strategiei Naţionale de Gestionare a Deşeurilor şi Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor, până la sfârşitul anului 2008, vor trebui reciclate 60% din ambalajele de sticlă, 60% din cele de hârtie şi carton, 50% din metale, 22,5% din plastic şi 15% din lemn. Mai mult, până în anul 2010, materialele biodegradabile din deşeuri trebuie reduse cu 25%. Pentru ca aceste obiective să poată fi îndeplinite la timp, este necesară implementarea urgentă a unui sistem uniform de colectare selectivă a deşeurilor respectiv asigurarea spaţiilor necesare în vederea amplasării containerelor pentru colectarea selectiva a deşeurilor.
Prin promovarea prezentului Studiu de fezabilitate şi respectiv a obiectivului de investiţie din care acesta face parte, Primăria Arad are ca obiective: îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor prin promovarea calităţii şi eficienţei serviciilor publice de salubrizare; creşterea calităţii vieţii cetăţenilor prin stimularea mecanismelor economiei de piaţă, realizarea unei infrastructuri edilitare moderne, atragerea investiţiilor profitabile pentru comunitatea locală; dezvoltarea durabilă a unor servicii care să asigure protecţia mediului înconjurător;
organizarea serviciilor publice de salubrizare astfel încât să satisfacă nevoile populaţiei, ale instituţiilor publice şi agenţilor economici.
Hotărârea a fost aprobată de majoritatea consilierilor locali. Investiţia se da derula pe parcursul anului 2008 şi se ridică la suma de 4.225.003,12 lei. Banii pentru aceasta vor fi alocaţi din bugetul Consiliului Local.
Sursa:
Informatia Aradului