Informatii

Basescu trebuie sa-si asume si el trecutul

29.10.2007 ⋅ 0 comentarii

Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a afirmat, joi seara, că preşedintele Traian Băsescu ‘ar fi trebuit să dea dovadă de bun simţ şi bună cuviinţă faţă de cei prezenţi’ la reuniunea social-democraţilor de lansare a campaniei electorale pentru Parlamentul European.
‘Există o limită a decenţei şi a bunei cuviinţe. Eu cred că au făcut bine organizatorii că l-au invitat pe preşedinte. A fost un semn de normalitate. Dar îşi permite el să atragă atenţia, în această adunare, că ‘voi trebuie să vă reformaţi’? Măcar abţine-te de la asemenea chestiuni şi manifestă respect faţă de cei cărora te adresezi’, a afirmat Ion Iliescu, referindu-se la discursul pe care şeful statului l-a susţinut în faţa a peste 1.500 de social-democraţi prezenţi la Romexpo.
În opinia fostului şef al statului, ‘este o lipsă de bună cuviinţă’ din partea lui Traian Băsescu ‘să amintească de Mineriada din iunie 1990’.
‘Pe vremea aceea, domnul Traian Băsescu era secretar de stat în Ministerul Transporturilor, iar în 1991, la a doua mineriadă - când şi-a dat demisia Petre Roman - era ministrul Transporturilor. Aşa că se leapădă de propriul său trecut? Mie nu mi-e ruşine de trecutul pe care l-am avut şi înainte şi după 1989’, a spus Iliescu în aplauzele sălii.
Senatorul social-democrat a calificat noţiunea de mineriadă drept o demagogie şi un act de nedreptate faţă de cei care lucrează sub pământ.
‘Violenţa în viaţa politică românească nu a fost din cauza minerilor. În 12 ianuarie 1990 era vreun miner sau în 28 ianuarie 1990, când a fost organizată o manifestaţie de PNŢCD şi PNL şi au avut pretenţia să înlăture guvernul?
În 18 februarie a fost devastată clădirea guvernului de oameni lipsiţi de simţ civic şi manipulaţi. A fost vreun miner atunci sau la violenţele din Târgu Mureş sau la ocuparea Pieţei Universităţii care a fost un act samavolnic? Cine a creat acea stare de panică în 13 iunie, era vreun miner atunci?’, a spus Ion Iliescu.
De altfel, fostul preşedinte al României a calificat drept ‘tâmpenie’ afirmaţiile potrivit cărora el ar fi chemat minerii la Bucureşti. ‘Aveam eu forţe miraculoase ca să pun în mişcare asemenea mase?’, a adăugat Iliescu.
El l-a criticat pe Traian Băsescu că ‘a trecut de la stânga la dreapta eşichierului politic, pentru a face parte din familia cea mai numeroasă a popularilor europeni’.
De asemenea, Ion Iliescu consideră că problema votului uninominal nu se rezolvă prin referendum, pentru că acesta este atributul Parlamentului. ‘Iar preşedintele promulgă legile pe care le elaborează Parlamentul’, a spus fostul preşedinte.
Preşedintele Traian Băsescu a salutat, joi seara, faptul că, la Romexpo, locul în care au fost lansată campania PSD pentru PE, s-a discutat despre votul uninominal şi despre alegerile europene, după ce, cu 17 ani în urmă, în acelaşi loc, ‘se mulţumea minerilor’.
‘’Doresc să fac un arc în timp. În 1990, aici, se mulţumea minerilor, iar astăzi, tot aici, discutăm de alegeri europarlamentare şi vot uninominal. Aş vrea să fiţi convinşi de faptul că aceste realităţi sunt realităţile noaste, iar diferenţa din 1990 până azi arată ce drum lung s-a parcurs în societatea românească. Faptul că azi dumneavoastră sunteţi hotărâţi să mergeţi pe ideea votului uninominal arată că aţi înţeles esenţa momentului, iar esenţa momentului este aceea că abia acum am ajuns să încheiem perioada de tranziţie a democraţiei şi că vom trece la democraţia adevărată’’, le-a spus Traian Băsescu membrilor PSD reuniţi la complexul expoziţional.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Rompres ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro