Informatii

?Am avut ?ntalniri cu aproape toti cetatenii din cartiere?

29.10.2007 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu Gheorghe Ghilinţă, preşedinte
al Organizaţiei Municipale a PC Arad

- D-le Ghilinţă, conduceţi destinele Organizaţiei Municipale a PC Arad de un an şi câteva luni. Care a fost situaţia atunci a organizaţiei şi care este acum?    
- Am fost ales preşedinte în luna iunie 2006. Atunci am găsit un număr de sub 200 de membri înscrişi la partid, dar acum avem peste opt sute.
- Care este situaţia în organizaţiilor de cartier sau mai bine zis cluburile PC?
- Avem 113 cluburi pe lângă fiecare circumscripţie electorală, formate dintr-un preşedinte şi locţiitor şi între cinci sau 10 membri. Dacă facem un calcul avem apoape 800 de membri. Cred că este bună o astfel de organizare pentru că se merge cât mai aproape de cetăţeanul care vine la vot, mai ales că urmează votul pentru Parlamentul European. Partidul Conservator este aproape de cetăţean, acolo în circumscripţia unde votează.
- De când au început întâlnirile cu arădenii?
- De anul trecut din vară. Am avut acele întâlniri cu cetăţenii la corturile Partidului Conservator. Este adevărat că, după noi, s-au mobilizat şi alte parte care au făcut acelaşi lucru bun, unde se măsura tensiunea arterială şi se lua pulsul oamenilor şi se făcea indicile de greutate corporală. Vreau să vă aspun că a fost prima mea acţiune ca şi preşedinte al PC de mare anvergură şi am fost foarte încâtat, deoarece prin corturile noastre au trecut în jur de cinci mii de oameni. Întâlnirie cu cetăţenii au continuat în municipiu, cu aproape toţi cetăţenii din cartiere. A fost un tur de forţă pentru a afla care sunt problemele cu care se confruntă. Le-am explicat de fiecare dată că noi am venit netrimişi de nimeni şi fără vreun scop electoral, ci am vrut să vedem care sunt doleanţele oamenilor din zona respectivă. Toate întâlnirile cu cetăţenii din municipiu le-am monitorizat în sensul că le avem listate şi toate vor constitui baza unui proiect de dezvoltare a municipiului Arad pe termen scrurt şi mediu al Partidului Conservator.
- Care sunt problemele arădenilor care v-au fost aduse la cunoştinţă?
- Mare parte din probleme sunt comune în tot oraşul şi sunt legate în mod special de administrarea Aradului. Pentru că, dacă o se vedeţi partea centrală a oraşului, pornind de la arhitectură şi terminând cu curăţenia şi aspectul stradal, putem spune că Aradul are o anumită eleganţă. Eu am spus întotdeauna că, noi, generaţia noastră, a celor care conduc destinele oraşului astăzi, nu au nici un merit în asta. Faptul că la anii 1800 au fost câţiva arhitecţi celebri în Arad care au ştiut să deseneze partea centrală a oraşului nu este meritul nostru. Am avea nu merit doar dacă ştim să-l întreţinem ceea ce nu prea facem.
Lăsând partea centrală a oraşului şi mergând prin cartiere o să vedeţi că este de-a dreptul dezastruos dacă facem o comparaţie la ceea ce înseamnă pretenţiile unui om din anul 2007 şi ceea ce i se oferă. Asta în condiţiile în care un arădean din Alfa sau Vlaicu, care stă în noroi, plăteşte aceleaşi taxe şi impozite la fel ca şi cel din centru care locuieşte în zona frumoasă a oraşului. Este trist pentru că se întâmplă aşa, motiv pentru care noi am venit cu o idee pe care vrem să o aplicăm şi pe care eu personal mă voi ţine de ea.
- Despre ce fel de strategie este vorba?
- Noi pornim puţin invers faţă de ceea ce au făcut edilii de până acum, în sensul că pornim dinspre marginea cartierelor înspre centru. Astfel, fiecare cetăţean să beneficieze de cotă parte din impozitele şi taxele pe care le plăteşte, astfel să i se facă strada, trotuarul şi aşa mai departe indiferent unde este poziţionată strada în municipiu.
- Nu este un secret pentru nimeni că Aradul se confruntă cu o lipsă acută a canalizării în cartiere. Cum veţi rezolva această problemă?
- Noi le-am împărţit în câteva grupe. Sunt lucrările pe care noi le-am numit punctuale care se pot rezolva într-o perioadă de la câteva luni de zile la un an, sunt lucrări care se pot rezolva în mandatul unui primar de patru ani de zile şi sunt lucrări care se întind pe parcursul a două trei mandate şi mai mult. Ceea ce a făcut primarul Falcă privind acvtivitatea este lăudabilă în sensul că a ştiut să aducă 40 de milioane de euro în municipiu, nu discutăm acum cum se cheltuie aceşti bani, dar s-au adus. Acum încep licitaţiile pentru canalizare în cele trei cartiere, care este din nou lăudabil. Dar, o astfel de lucrare este una care întinde mai mult de un mandat şi atunci cetăţeanul cu vârstă de peste 45 de ani, născut în cartierul Cadaş, ne întreabă, dacă mai apucă astfalt sau trotuar, pe strada lui, pentru a trăi civilizat. Omul spunea că vrea să stea şi la el în cartier confortabil fără noroi. Discutam cu cetăţenii din Dumbrava Roşie care nu au grădiniţă şi şcoală, iar copii merg la şcoală cum pot - doar zile de la Dumnezeu au - iar când băiatul sau fata respectivă au vârsta de 15, 16, sau 17 ani ne întâlnim cu ei pe centrul oraşului, iar comportamentul lor este acela de fără şcoală.
- Care sunt următoarele acţiuni pe care le veţi întreprinde?
- Ne concentrăm pe alegerile europarlamentare. Vine şi referendumul şi este mult de lucru. Suntem oameni serioşi şi tratăm lucrurile la modul cel mai serios. Dacă populaţia ne va da votul la alegerile europarlamentare vom merge mai departe. Dacă nu, eu nu merg mai departe.
- Totuşi, nu credeţi că europarlamentarele nu sunt reprezentative  pentru cele locale? Mă refer la faptul că, la europarlamentare, se votează o listă impusă de Bucureşti, iar la alegerile locale se votează un candidat din Arad, care îşi poate face propria campanie?
- Aşa este. Ascult păreri din media sau de la colegi, însă este o barieră sau mai bine zis un examen, deoarece noi ne-am întâlnit cu populaţia. La nivelul penetrării în populaţie a ceea ce înseamnă alegerile europarlamentare este un dezastru. Nimeni nu ştie ceea ce înseamnă Parlamentul European şi de aceea eu cred că omul vine la vot pentru partid sau pentru omul pe care îl vede în faţă.
- V-aţi stabilit o ţintă pe care doriţi să o atingeţi la europarlamentare?
- Da. Este stabilită o ţintă, de comun acord cu conducerea de la Bucureşti, de minim 7% în judeţ. Eu am pulsat un pic şi cred că facem între 8şi 10%.
- Ce veţi face în care nu veţi atinge aceste procente?
- În cazul în care nu facem pragul electoral de 5%, d-na deputat Ardelean, în urma înţelegerii de la Bucureşti, va trebui să-şi dea demisia. Acelaşi lucru îl voi face şi eu de la Organizaţia Municipală, deşi ţinta este de 7%.
- Sunteţi foarte curajos având în vedere că PC nu se află prea bine situate în procentele electorale, fiind catalogat drept un partid cu 3-4%. De asemenea, arădenii nu îl vor vota pe Ghilinţă pentru că acesta nu se află pe buletinul de vot.
- Noi am făcut nişte calcule matematice cu ceea ce am făcut eu până în prezent la Organizaţia Municipală. Dacă avem 800 de membri şi fiecare mai are familie şi prieteni de duce 4000 de voturi, ceea ce pot fi mai mult de 10%.
- Dacă treceţi de această barieră ce veţi face?
- În acest caz cred că vom avea candidat la Primăria Arad în persoana mea. Încă nu am discutat şi nu am aprobarea de la conducerea partidului, dar toate se vor întâmpla după europarlamentare. Nu are rost să lansăm un candidat, iar după aceea să începem să ne dăm demisia. Dacă populaţia ne percepe într-un anumit fel nu are rost să insistăm.
- Veţi opta pentru un alt partid politic?
- Sunt puţine şanse. Am avut oferte, inclusiv de la UDMR. Nu am ţeluri de deputăţie. Eu conduc oameni de la 23 de ani, şi am 50. Cred că mă pricep să conduc oameni, mai ales că am o firmă de aproape 200 de angajaţi şi aşa mai departe. Mi-am făcut pentru mine şi familia mea cred că suficient. Ideea a fost de a merge la un partid, nu foarte mare, nu cu multe disensiuni şi certuri, ci într-un climat de muncă. L-am găsit la Partidul Conservator. Dacă se merge acum la orice partid, cu câţiva bani te poate trece pe listă. Alegerile locale vor fi tot pe listă şi toată lumea ştie că înscrierile pe listă este condiţionată de o sumă de bani. Vreau să vă spun că am aceea sumă de bani, pentru a fi trecut pe o listă, pe un loc eligibil, la orice partid din Arad, dar nu acesta este ţelul meu. Ţinta mea a fost de a mă întâlni cu nişte oameni să văd dacă ne putem crea o proprie strategie şi să le explicăm că noi putem face. Dacă ne vor crede bine, şi dacă nu ne vor crede, iar este bine. În varianta în care eu voi fi consilier municipal sau primar, o să vedeţi că, după un an de zile, îmi voi a demisia dacă nu pot rezolva una, două, trei probleme pe care le-am promis oamenilor. Mă interesează să fac şi pentru altcineva, ceea ce am făcut pentru mine.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro