Informatii

SCRISOARE DESCHISA PE ADRESA DOMNULUI PRIMAR GHEORGHE FALCA

29.10.2007 ⋅ 0 comentarii

Domnule primar, ne năpădesc cofretele
Primăria Arad, a eliberat autorizaţia de construire/desfiinţare din 19 01 2007 beneficiarului investiţiei : ENEL ELECTRICA BANAT STR. PESTALOZII NR.3-5 lucrarea :REABILITAREA LES JT MUN ARAD ETAPA I. Proiectantul general al lucrării fiind chiar beneficiarul lucrării. Executantul proiectului: Constructorul SC. ELECTRICA SRL Arad calea Zimandului nr 3.
Domnule primar, acestea sunt datele problemei.
Pe înţelesul celor neavizaţi, lucrarea se referă la reparaţia capitală-înlocuirea conductelor de transport curent electric de uz casnic. După cele relatate de constructor, proiectul prevede schimbarea cablurilor şi înlocuirea cofretelor vechi de alimentare cu energie electrică cu altele moderne.
Din proiectul pe care l-a avizat Primăria, fără să-l respingă ca necorespunzător, nu se au în vedere prevederile legale   de protecţia monumentelor istorice, nu sunt respectate clădirile şi trotuarele, circulaţia pietonilor este stânjenită, iar la terminare veţi constata că oraşul o să fie plin de cofrete electrice, pe zidurile monumentelor istorice, pe trotuare, pe spaţiile verzi, incomodând şi urâţind oraşul acesta, pe care atât l-am dori gospodărit cu dragoste.
Montarea acestor cofrete, fără noimă, in contradicţie cu legea, la vedere, vizibile din ori ce poziţie, opulente, incomode, CONFORM PROIECTULUI aprobat de Primărie, să fie oare dovada dinamicii administraţiei dumneavoastră?
Domnule primar, opriţi lucrarea, vă rugăm, respingeţi proiectul spre a fi corectat în sensul respectului faţă de ARAD.
Arhitecţii şi inginerii de instalaţii, renumiţi, care au fost capabili să construiască minunatele palate ale Aradului, au proiectat utilităţile, printre care şi alimentarea cu energie electrică, în aşa fel, să nu urâţească, să nu jeneze, cutiile şi cablurile să nu se vadă. Iar acum, fără nici un fel de răutate, fără rea credinţă, vă întrebăm, pentru ce oare, aceste cofrete nu se montează prin înlocuirea celor ce au existat şi au funcţionat de când s-a construit imobilul? Pentru ce administraţia locală nu s-a sesizat din oficiu? Pentru ce nu se opreşte proiectul până la corectarea lui?
O altă administraţie trecută, (sau altele, din jurul anilor 1994-1999, pe care nu le mai amintesc), la fel cu cea de astăzi, în cazul cofretelor, a aprobat montarea cutiile galbene pe faţadă, şerpii galbeni pe pereţi, să arătăm scrijeliţi şi urâţiţi, cu ornamentele străpunse, de parcă am fi unicul  oraş din România ce are gaz. Mediaşul, şi să nu uit Sibiul, oare au gaz, că de pe stradă nu se vede nimic?  Dar nici ungurii nu au DOVADA gazului, deoarece nu şi-au permis edilii să-şi urâţească satele şi orăşelele. Chiar, ungurii nu au gaz? Dar nemţii au? Nici le ei nu se vede, urmă de cutii galbene pe case.
Noi avem şi cutii de condiţionare pe care, din lipsa unei legislaţii, ori hotărâri de  consiliu municipal, tot pe faţadă le-am montat.
Mă gândesc cu milă, pe bună dreptate, la cei de la RAC ( Regia Apă Canal)  care au nevoie, şi ei, de un proiect de modernizare, reabilitate. Iată, graţie proiectului aprobat, cititorii de contoare electrice de la ENEL, nu mai sunt nevoiţi să sune la porţi. Când vor, pot debranşa direct din stradă curentul. Nu se mai milogesc la proprietari. Fain proiect cu cofretele pe stradă. Cei de la gaz, cu bunătatea de proiect, „CA LA ARAD LA NIMENEA" sunt şi mai domni, citesc contoarele aproape direct, din maşinile de serviciu. Toate sunt montate pe faţade.
Probabil, în conformitate cu principiul prin care oraşul a fost păcălit şi ornamentat cu cutii colorate şi contoare la vedere, cei de la RAC, pot pretinde ca apometrele să fie scoase din subsoluri, din cotloane cu plase de păianjen şi şobolani, şi montate, aţi ghicit, pe faţade ori în fose artistic amenajate pe trotuare. Aceşti nefericiţi slujbaşi RAC, dacă treburile merg astfel, să-i salvăm, doar nu-i  normal să se mai milogească, o veşnicie, la proprietari cu deschisul porţilor, şi nu vor fi nevoiţi să care scule: lanterne, cârlige, cârpe de şters sticla, pet-uri cu gaură-n dop, pentru citirea apometrelor. Într-o viziune apocaliptică, parcă văd, pe fiecare faţadă, legat printr-un racord , un apometru, lipit de cofretul galben de gaz şi de cofretul gri, al curentului electric.
În final, dacă viaţa noastră socială se împarte între trecut, prezent şi viitor, vă rugăm domnule primar, să nu desconsideraţi trecutul, să-l protejaţi, să orchestraţi eforturile tuturor în prezent, astfel ca... Mai departe nu spun nimic, nu continui, să nu sfârşesc pledoaria mea cu o lozincă, deja uzată, despre viitor.

Cu consideraţie, Bujor Buda, Preşedinte Asociaţia PRO URBE ARAD.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: n/a ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro