Informatii

Nu se pot organiza sectii unice pentru alegeri si referendum

01.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că nu pot fi organizate secţii unice pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pentru introducerea votului uninominal.
Şeful Executivului i-a informat miercuri pe colegii săi de Cabinet, la începutul şedinţei de Guvern, că a transmis un răspuns scris preşedintelui Traian Băsescu la scrisoarea legată de organizarea referendumului.
‘Am răspuns preşedintelui că facem tot posibilul să reducem costurile şi să asigurăm condiţii optime de desfăşurare a referendumului. Însă nu pot să dau curs cererii aşa cum a fost formulată de preşedinte. Nu putem să încălcăm legea şi nu se pot organiza secţii unice pentru cele două alegeri’, a declarat primul-ministru Tăriceanu.
Premierul a adăugat că i-a scris şefului statului că Guvernul va face tot ceea ce este posibil în aşa fel încât organizarea referendumului să fie făcută cu costuri cât mai reduse.
Şeful Executivului a subliniat că preşedintele Traian Băsescu cunoştea bine legea referendumului atunci când s-a decis să îl organizeze şi cunoştea că acesta presupune costuri suplimentare. El a adăugat că organizarea referendumului este atributul şi prerogativa preşedintelui. ‘Bănuiesc că preşedintele a cântărit bine momentul în care doreşte să-l organizeze’, a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.
Guvernul a luat în discuţie, pe agenda suplimentară a şedinţei de miercuri, o hotărâre referitoare la organizarea referendumului privind votul uninominal iniţiat de preşedintele Traian Băsescu, au precizat, pentru ROMPRES, surse guvernamentale.
Conform legii, Executivul trebuie să dispună măsurile privind organizarea referendumului în termen de 10 zile de la iniţierea de către şeful statului a consultării populare, anunţate în urmă cu o săptămână.
Surse ministeriale au declarat, pentru ROMPRES, că referendumul privind votul uninominal iniţiat de preşedintele Traian Băsescu se va desfăşura în săli separate, conform proiectului de hotărâre care va fi dezbătut în şedinţa de miercuri a Guvernului.
Cabinetul va armoniza însă programul de desfăşurare a referendumului cu cel al alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât cele două scrutinuri să aibă loc în acelaşi interval orar, au precizat sursele citate.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o scrisoare primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu prin care îi cere să ia măsurile de reglementare, astfel încât referendumul şi alegerile pentru europarlamentare să se desfăşoare în acelaşi loc.
Băsescu a precizat, într-o declaraţie făcută la Palatul Cotroceni, că, având în vedere experienţele anterioare, când alegerile pentru preşedinte şi Parlament s-au desfăşurat simultan, acest lucru este posibil. Un alt argument invocat de şeful statului se referă la experienţa ţărilor care au organizat alegeri europarlamentare ce s-au suprapus cu alte scrutinuri.
Preşedintele a spus că trebuie ajustat şi programul orar pentru că ‘’legea referendumului a fost ajustată în funcţie de interesele referendumului din mai şi ar fi păcat ca aceste reminiscenţe să se perpetueze şi cu alte scrutinuri populare’’. Potrivit şefului statului, activitatea în secţiile de votare ar trebui să înceapă şi să se termine la aceeaşi oră.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: informat ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro