Informatii
Atentie la rabie
12.11.2007
⋅ 0 comentarii
Rabia a pus pe jar autorităţile sanitare de la nivelul întregii ţări. Ca atare autoritatea de sănătate publică Arad atrage atenţia populaţiei asupra acestui fenomen devenit îngrijorător susţinând că nu putem avea siguranţa că animalele domestice din propriile gospodării nu sunt afectate de rabie. „Rezervorul sălbatic al rabiei este la noi vulpea- Lumea ar trebui să ştie că orice animal sălbatic care intră într-un areal locuit şi are un comportament blând, este cu siguranţă, turbat. Dacă acesta stă la prima vedere şi nu se ascunde, atunci oamenii trebuie să se ferească de animal. Pericolul transmiterii bolii la om este în primul rând prin maidanezii care pot transmite uşor rabia dacă au intrat în contact cu animale sălbatice. Rabia este o boală infecţioasă acută produsă de virusul rabic, caracterizată prin tulburări grave ale sistemului nervos central boală cu o evoluţie nedorită către paralizie şi deces, indiferent dacă virusul a fost contactat de om sau animal”, se arată într-un comunicat al ASP.
În privinţa simptomelor, specialiştii susţin că acesta are un caracter evolutiv al bolii, care de cele mai multe ori este fatal. Virusul atacă sistemul nervos central care include atât encefalul cât şi măduva spinării. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom. Primele simptome pot apărea într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei.
La oameni, perioada minimă de incubaţie a virusul rabic este cum spuneam de 4-6 săptămâni, şi se manifestă prin febră, tuse cu senzaţia de gât uscat, durere, arsură, furnicături la locul muşcăturii, durere abdominal, anxietate, sau nelinişte care se accentuează şi poate evolua spre agitaţie extremă.
Sursa:
Informatia Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Informatia Aradului