Informatii

Agenda parlamentara

16.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu a primit, la începutul acestei săptămâni, un răspuns din partea Ministrului Agriculturii, Dacian Cioloş, la întrebarea adresată acestuia pe tema existenţei vreunei  strategii ţintă de sprijinire şi promovare a mărcilor regionale pentru micii producători. Răspunsul, deşi complet şi complex, a scos în evidenţă că există o preocupare a ministerului în această direcţie, doar că s-a făcut simţită destul de târziu. Astfel, abia în anul 2005 a început identificarea produselor tradiţionale specifice fiecărui judeţ, atestarea cuprinzând aria geografică, imagini ale produselor şi o descriere a elementelor tradiţionale.
„Într-adevăr, a existat o preocupare, dar cred că  fost destul de... discretă. Au fost, potrivit ministrului, diverse acţiuni, seminarii de informare şi există şi cadrul juridic necesar. În urma întregii activităţi a Ministerului şi a diverselor instituţii de specialitate, în ultimii ani au fost identificate aproximativ 1500 de produse tradiţionale româneşti. Cu toate acestea, promovarea celor arădene, cu care ne-am obişnuit să le ştim drept produse tradiţionale ale judeţului, nu a fost foarte evidentă”, a declarat senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu.
Demnitarul arădean a mai precizat că există o serie de măsuri de finanţare a promovării produselor tradiţionale, unele cu cofinanţare europeană. Astfel, UE suportă până la 50% din valoarea promovării, iar Ministerul Agriculturii mai suportă încă 30%.
„Doresc pe această cale să anunţ producătorii diverselor produse tradiţionale că pot consulta la sediul cabinetului parlamentar atât răspunsul ministrului, cât şi legislaţia europeană în domeniul agricol”, a mai declarat senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu.
Întrebări adresate miniştrilor
La începutul săptămânii, senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu a adresat două întrebări miniştrilor Dacian Coloş şi Adrian Iorgulescu. Prima dintre ele vizează modul în care se va proceda la finanţarea şi desfăşurarea lucrărilor pentru intubarea canalului Mureşel. „Din informaţiile primite de la Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare reiese că au fost alocate fonduri pentru intubarea a aproximativ 600 metri din Canalul Mureşel. Apreciez această acţiune, pe care o consider a fi bine venită şi, totodată, benefică pentru municipiul Arad, în fapt beneficiarul direct al intubării canalului. În condiţiile în care beneficiarul este municipiul Arad, l-am întrebat pe ministrul agriculturii dacă a contactat Primăria Municipiului Arad, dacă a întocmit şi semnat protocolul, care este conţinutul acestui protocol, precum şi dacă a stabilit - împreună cu municipalitatea arădeană - ce entitate şi în ce condiţii va exploata terenul de deasupra canalului intubat”, a declarat senatorul PSD Dan Vasile Ungureanu.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro