Informatii

Centrele de zi pentru varstnici - 10 ani

22.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei Arad, ne-a declarat că „Centrele de zi pentru vârstnici au fost realizate în premieră în România de Direcţia de Dezvoltare şi Asistentă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Arad prin printr-un proiect  finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Phare SESAM. Rezultatele obţinute în cei 10 ani de funcţionare constituie bună practică în domeniul serviciilor alternative pentru persoane vârstnice, prevenind starea de singurătate şi instituţionalizarea persoanelor vârstnice, deseori aflate fără suport familial”.
Centrele de zi pentru vârstnici se adresează pensionarilor din municipiul Arad şi persoanelor cu dizabilităţi, având ca obiectiv sprijinirea beneficiarilor în menţinerea unui mod de viaţă activ şi independent şi prevenirea marginalizării sociale a acestei categorii de persoane, care reprezintă un segment important de populaţie în cadrul comunităţii noastre.
Centrele de zi oferă posibilitatea petrecerii timpului liber, terapie ocupaţională, consiliere psihologică, consiliere în probleme sociale şi juridice, asistenţă medicală, posibilitatea servirii mesei de prânz, suport social în caz de îmbolnăvire prin vizite la domiciliul vârstnicilor sau la spital, asigurarea asistenţei la domiciliu (prin intermediul Serviciului protecţie persoane cu dizabilităţi) pentru vârstnicii care nu se mai pot îngriji singuri, ajutoare materiale, ajutoare de urgenţă, organizarea diferitelor momente festive, turism social şi alte servicii, în funcţie de nevoile beneficiarilor.
Pe parcursul celor 10 ani de funcţionare Centrele de zi pentru vârstnici şi-au dezvoltat oferta de servicii prin colaborarea cu organizaţii non-guvernamentale şi alte instituţii. Prin proiectul „Centre de recuperare şi reabilitare pentru persoane vârstnice”, finanţat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, centrele au fost dotate cu cabinete de kinetoterapie şi recuperare. În prezent, cele 8 centre de zi pentru vârstnici au peste 5000 de membrii şi sunt frecventate zilnic de 700-800 pensionari arădeni.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro