Administratie

Dedicarea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea ?Agape?

29.11.2007 ⋅ 0 comentarii

Sâmbătă, 24 noiembrie 2007, a avut loc programul dedicat sfinţirii casei de rugăciune a Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea “Agape” din Aradul Nou, str. Ştefan cel Mare, nr. 3. Acest spaţiu găzduieşte atât o biserică locală, cât şi birourile în care îşi desfăşoară activitatea conducerea Conferinţei Banat.
În Biserica Adventistă, o „conferinţă” este echivalentul unei mitropolii din Biserica Ortodoxă, Conferinţa Banat fiind unitatea administrativ teritorială a Bisericii Adventiste de pe teritoriul judeţelor Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
Desfăşurat într-o atmosferă sobră şi festivă în acelaşi timp, serviciul religios de dedicare s-a bucurat de participarea preşedintelui Diviziunii Euro-Africa a Bisericii Adventiste cu sediul la Berna, Elveţia, pastorul Ulrik Frikhart, preşedintele şi trezorierul Uniunii Române a Bisericii Adventiste, pastorii Teodor Huţanu şi Ioan Câmpian, comitetul de conducere al Conferinţei Banat, pastorii Abel Iştoc, Emil Jigău, Cristian Toma şi Emil Dulgheru, credincioşii bisericilor adventiste din Arad precum şi numeroase oficialităţi locale invitate cu această ocazie.
Programul propriu-zis s-a deschis prin cuvântul de bun venit adresat invitaţilor de către pastorul Mihai Maur, preşedintele Conferinţei Banat. Istoricul bisericii „Agape” a fost prezentat de către pastorul Ardelean Narcis, secretarul Conferinţei Banat, istoric care a fost marcat de plănuiri obiective şi sacrificii majore ale acelora care, au dus la finalizarea construcţiei edificiului. Imediat, după acest istoric, au luat cuvântul oficialităţile prezente la această manifestare.
Domnul Dan Ungureanu, senator din partea PSD a subliniat importanţa spiritului de sacrificiu necesar ridicării unui locaş de cult cât şi valoarea părtăşiei frăţeşti creştine ce depăşeşte orice bariere confesionale.
Din partea PD, domnul deputat Traian Igaş a apreciat rezistenţa în timp pe care a dovedit-o biserica adventistă în vremuri dificile, valoarea credinţei în Dumnezeu ca motor fundamental al rezistenţei şi înaintării.
Domnul Gheorghe Chiper, deputat PSD remarca faptul că, o dovadă palpabilă a evlaviei, cât şi recunoştinţa faţă de Dumnezeu, îşi găseşte o bună exprimare prin ridicarea unei biserici. „Ca participant activ, în elaborarea Legii Cultelor, am dorit să contribui”, spunea domnia sa, „la crearea unui cadru cât mai adecvat desfăşurării activităţii religioase din România.”
Preşedintele CJA, domnul Iosif Matula, a reliefat rolul important pe care l-a avut educaţia religioasă primită în familie în urma căreia a înţeles că nu putem realiza nimic fără Dumnezeu. “Îmi doresc vremuri în care să avem mai multe biserici. De ce?! Pentru spiritualizarea poporului român, biserici, în care, noi, românii să ne promovăm pe noi şi binele din noi! Cunosc biserica adventistă, sunteţi exemple pentru societate. Pentru România există, astfel, tot mai multă speranţă. Continuaţi în acelaşi fel!”
Primarul Aradului, Domnul Gheorghe Falcă a apreciat eforturile depuse de membrii bisericii adventiste în realizarea acestei construcţii cât şi sprijinul pe care administraţia locală l-a oferit în finalizarea acestui proiect.
Domnul Gheorghe Seculici, preşedintele PD şi autorul proiectului de construcţie a subliniat satisfacţia pe care arhitectul aflat în faţa planşei o resimte în momentul în care îşi vede concepţia materializată. În acelaşi timp, a scos în evidenţă buna colaborare cu cei implicaţi în construirea acestui obiectiv spiritual, mulţumind lui Dumnezeu pentru şansa de a cunoaşte pe aceşti oameni.
Din partea PC, doamna deputat Lia Ardelean şi-a exprimat satisfacţia pentru apariţia unei noi biserici în municipiul Arad şi a apreciat prezenţa unui număr impresionant de tineri la eveniment, ceea ce denotă preocupările spirituale ale acestora.
Universitatea „Aurel Vlaicu” a fost reprezentată prin doamna Lizica Mihuţ, rectorul acestei instituţii de învăţământ. Într-o atitudine plină de modestie a subliniat valoarea educaţiei, rolul bisericii prin modelele sale vii la creşterea nivelului de spiritualitate al societăţii. „O biserică înseamnă un ‘împreună’ a concluzionat dânsa.
Din partea episcopiei Aradului, preotul Cornel Cornel a declarat: „Prezenţa mea dovedeşte dispariţia oricăror ziduri. Iubirea dumnezeească se răsfrânge asupra tuturor iar mesajul evanghelic devine mai puternic prin faptele noastre pline de iubire”.
Biserica greco-catolică a fost reprezentată prin protopopul Sorin Seviciu. Am asistat la un mesaj prezentat într-o manieră tranşantă dar plin de vibraţie spirituală. „Cine are dreptate? Cine interpretează mai bine? Interpretăm diferit, avem opinii, practici diferite, lucruri care ne despart dar dincolo de toate ne uneşte sângele Domnului Hristos care s-a vărsat pentru noi toţi. Dacă am înţelege acest sacrificiu ne-am iubi mai mult. Nu faptele confesionale reprezintă salvarea noastră ci sângele lui Isus Hristos care ne mântuieşte. Cunosc câţiva adventişti; dacă toţi ar fi ca ei m-aş ruga ca toţi să fie adventişti” şi-a încheiat domnia sa mesajul.
Reprezentantul Bisericii Penticostale, pastorul Simion Tomuţa a considerat evenimentul dedicării un privilegiu, o zi de sărbătoare în care asemenea lui Solomon la sfinţirea templului din Ierusalim ne-am regăsit în audienţă la Cel Prea Înalt.
Pastorul Romică Iuga, preşedintele Comunităţii Baptiste din Arad a evidenţiat pe baza pasajului biblic din Matei 16, 18, faptul că, biserica lui Hristos este formată din oameni care cunosc principiul slujirii şi care trăiesc pentru Hristos.
Comunitatea Evreiască din Arad l-a avut ca reprezentant pe Emanuel Kleitcsh. Domnia sa a subliniat sentimentul de bucurie ce ar trebui să însoţească manifestarea religioasă, mai cu seamă, în momentul deschiderii unui locaş de închinare, existenţa unui singur Dumnezeu în care să credem şi importanţa relaţiei de iubire creştină între copiii lui Dumnezeu.
Spre final, cuvântul Scripturii a fost prezentat de către preşedintele Diviziunii Euro-Africa, Ulrich Frikart. Am fost invitaţi să reflectăm asupra misiunii de creştini pe care o avem în această lume. În contextul unei degradări accentuate a mediului înconjurător dar şi spiritual, avem responsabilităţi de a contribui la menţinerea unui climat de vieţuire cât mai bun. De asemenea, avem rolul de a transmite unei lumi, din ce în ce mai secularizate, un mesaj biblic despre creaţiune şi Creator. Nu suntem produsul evoluţiei, al hazardului; avem rădăcini şi o finalitate. Genesa 1,1 ne oferă două adevăruri fundamentale: am apărut după un plan bine definit şi avem marea responsabilitate de a purta chipul lui Dumnezeu.
Momentul de apogeu al serviciului de dedicare l-a constituit lecturarea pasajelor biblice din Vechiul Testament cu ocazia dedicării templului lui Solomon iar rugaciunea de dedicare a fost rostită de către preşedintele Uniunii Adventiste din România, pastorul Teodor Huţanu.
Atmosfera vibrantă, prezenţa unui impresionant număr de invitaţi, muzica de calitate asigurată de grupurile corale din bisericile „Salem”, „Betel”, grupul de fete „Şael” precum şi revelaţia acestei ocazii, orchestra de clopoţei din biserica Micălaca, fac ca ziua de 24 noiembrie 2007 să rămână pentru multă vreme, de acum încolo, în amintirea credincioşilor din Arad şi a tuturor celorlalţi participanţi.
Prin binecuvântarea locului, Dumnezeu intenţionează binecuvântarea inimilor, a bisericii şi a tuturor sufletelor doritoare de mântuire. „Agape”, un loc al transmiterii speranţei, a unei lumi mai bune, a mesajului despre un Creator răscumpărător.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Emil Jigău, pastor, Biser ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro