Informatii

La Moneasa, tabăra creşte de la un an la altul

17.12.2007 ⋅ 0 comentarii

Proiectele ultimilor ani au făcut ca tabăra din Moneasa să fie din ce în ce mai solicitată atât de către cei din zona de vest a ţării, dar şi de către străini. Lucrările întreprinse aici au crescut nivelul serviciilor, dar totodată şi aprecierea celor ce au trecut pragul locaţiei de la poalele Munţilor Codru-Moma. În rândurile de mai jos vom discuta cu directorul Autorităţii Naţionale pentru Tineret Arad– Cristian Drăgan – cel ce are în administrare această tabără, proiectele ce au fost puse în practică pe parcursul mandatului său. Un mandat de peste doi ani de zile, ce a însemnat mai bine de 10 miliarde de lei vechi atraşi pentru investiţii.

-        Când aţi preluat conducerea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, şi în ce condiţii?

-        Am fost numit pe 30 august 2005, iar o zi mai târziu aveam să fiu investit în funcţie. Am susţinut în acel an un concurs în capitală, concurs în urma căruia am preluat destinele acestei instituţii.

-        Aveţi în subordine una dintre cele mai căutate tabere din judeţ, anume cea de la Moneasa. Care este prima realizare pe care aţi avut-o în această calitate?

-         Iniţial, am avut o discuţie cu toţi angajaţii de aici, iar în urma acestora am ajuns la concluzia că avem nevoie de un microbus, pentru a transporta doritorii în diferite excursii în zonă. Ne-am propus, astfel, să dinamizăm puţin serviciile pe care le oferim. Pornisem la drum cu 600 de milioane de lei vechi (atât aveam în cont în toamna lui 2005), bani cu care am achitat avansul pentru achiziţionarea microbusului cu 20 de locuri. Pot să vă spun că în momentul de faţă organizăm excursii la Peştera Urşilor, Castelul Huniazilor, Peştera Scărişoara, iar pentru cei ce sunt din alte judeţe şi vor să vadă municipiul Arad sau Timişoara – oferim şi această posibilitate. Sigur, aceste excursii nu sunt incluse în preţul de cost al cazării şi mesei de la tabără, ci se achită suplimentar.

-        Care este, în momentul de faţă, situaţia locurilor de cazare şi ce costuri implică?

-        Pe timp de vară capacitatea taberei de la Moneasa e de 110 locuri, iar în anotimpul rece putem găzdui 90 de persoane, asta pentru că nu există în toate căsuţele încălzire. Despre costuri pot să afirm că sunt mai mult decât decente, raportat la preţurile pe care le implică Staţiunea Moneasa. Astfel, o zi de cazare în tabără costă 42 de lei (420.000 de lei vechi)  - bani în care sunt incluse şi trei mese pe zi. Practic cazarea e mai scumpă, deoarece costul celor trei mese servite e de doar 15 lei, iar mâncare pe care o servim se încadrează în orice standard de calitate.

-        Cât de mult şi-a pus amprenta directorul Cristian Drăgan pe această locaţie?

-        Am realizat foarte multe lucruri pentru tabăra de la Moneasa în cei peste doi ani de când conduc destinele Autorităţii pentru Tineret. În anul 2006 am modernizat spaţiile de cazare, în sensul că s-a înlocuit mobilierul, instalaţiile electrice, s-a pus în fiecare căsuţă televizor. Pe jos erau covoare, pe care le-am înlocuit cu parchet melaminat. S-au înlocuit geamurile şi uşile existente, cu unele din termopan.  Am mărit spaţiul de cazare ridicând din temelii două noi căsuţe, crescând astfel numărul de locuri disponibile cu 32. Acest din urmă proiect costând peste două miliarde de lei vechi. În acest an am reuşit să punem gazon artficial pe terenul de fotbal, unde s-au pus porţi noi, dar şi instalaţie de nocturnă pentru cei ce preferă orele din seară pentru a face puţină mişcare. Terenul e împrejmuit şi se închiriază contr-cost de la administraţia taberei.  Tot în acest an s-au finalizat lucrările la piscină, iar de o săptămână este terminată şi sala de conferinţe.

-        La ce veţi mai lucra până la finele anului?

-        Deşi mai sunt puţine zile până la sfârşitul lui 2007 vom schimba mobilierul din sala de mese.Scaunele vechi vor fi înlocuite cu unele din inox, iar mesele din sală vor fi cu blat de bucătărie. Toată această operaţiune ce va fi gata până de sărbători, ne-a costat 150 de milioane de lei vechi.

-        Ce vă propuneţi pentru anul care vine ?

-        Chiar săptămâna aceasta voi merge la Bucureşti pentru a prezenta proiectele pe care le am în vedere pentru 2008. Cel mai important proiect pe care-l voi prezenta, împreună cu nota de fundamentare şi studiul de fezabilitate – prevede mansardarea sălii de mese şi a bucătăriei. Am luat legătura cu mai multe firme de specialitate, iar costul s-ar situa între 4 şi 5 miliarde de lei vechi. Aici dorim să amenajăm 30 de locuri de cazare, în regim de motel, fiecare cameră urmând să fie dotată cu televizor şi baie proprie.

-        Ce şanse aveţi să obţineţi de la „centru” aceşti bani, deci să vă puneţi în aplicare proiectul?

-         Nu mi-a fost uşor niciodată când a trebuit să solicit sume pentru lucrările ce le aveam în plan. Totdeauna am mers cu proiectele bine făcute, nu m-am lăsat până ce nu am obţinut ceea ce doream. Dacă mi se întâmplă să fiu dat afară pe uşă, voi intra pe geam, căci proiectele de la Moneasa sunt importante şi trebuie făcute. Sper să găsesc înţelegerea necesară în acest sens.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Razvan Cretu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
drmax.ro/