?n zona Sălii Polivalente, se prăbuşesc Blocurile Samantha?
09.01.2008 ⋅ 0 comentarii
Locatarii imobilelor din zona Sălii Polivalente ne-au sesizat că blocurile în care locuiesc nu mai sunt sigure pentru că se dezlipesc unele de altele. Totul a pornit de la mici fisuri apărute între plăcile de îmbinare dintre blocuri. Acum, acestea sunt crăpături de aproape 10 centimetri lăţime.
O parte dintre locatari îşi mai amintesc de problemele care au fost la aceste blocuri încă de la început, din anul 1977 când au fost construite. Imediat ce s-a făcut fundaţia, lucrările au fost sistate. De ce? Nimeni nu ştie, dar, cum pe atunci nu se punea problema banilor, putem bănui, alături de locatari, că problemele au fost legate de proiect sau de construcţie. Acum, oamenii îşi mai amintesc doar că terenul pe care sunt construite blocurile este nisipos. Oricum, blocurile par că se desprind unele de altele, într-un „divorţ” ce pune în pericol siguranţa locatarilor, ba chiar întreaga zonă. Nici nu vrem să ne gândim la efectele unui eventual cutremur...
Blocurile 22, 23 şi 24, din zona Sălii Polivalente sunt celebre în Arad atât pentru că au apartamente „Samantha”, cât şi pentru că într-unul dintre ele a locuit actualul primar al municipiului. Apartamentele din aceste blocuri sunt nu doar celebre, ci şi scumpe. Iar acum aflăm că sunt şi...riscante.
Spaţiul gol dintre scări, existent încă din construcţie, nu a nedumerit pe nimeni până când locatarii au constatat că pe acolo se infiltra apa, ori de câte ori ploua. Apoi, după ce acel spaţiu (destul de ciudat, totuşi...) a fost acoperit cu bucăţi de tablă, oamenii s-au liniştit iarăşi. Până acum, când şi-au amintit că acel gol dintre scări a fost cam anapoda proiectat sau „construit”...
Cum va vrea Dumnezeu
Locatarii sunt familiarizaţi cu această problemă, cunosc riscurile pe care şi le asumă, locuind în imobil, dar nu prea au alte alternative, având în vedere că mulţi locuiesc acolo de mulţi ani iar acum, le vine greu să se mute în altă parte. Nu am putut sta de vorbă cu toţi locatarii, unii nici nu erau acasă la ora documentării noastre. Elisabeta Palade, în vârstă de 75 de ani, ne vorbeşte fără reţinere: „Locuiesc în blocul 24 de aproape 30 de ani şi cunosc riscurile pe care acest imobil le ridică, însă sunt prea bătrână să mă mut de aici. Până la urmă, o să fie aşa cum va vrea Dumnezeu. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă de când s-au pus bucăţile de tablă, pentru a acoperi spaţiul gol dintre scări. Ori de câte ori ploua, pe acolo (printre spaţiile goale – n.n.), intra apa pe paliere.”
De aceiaşi părere este şi Dochiţa Rad, de 56 de ani, pensionară, care susţine că uşile se închid bine, ca şi geamurile de altfel, dar a observat în schimb că plăcile de faianţă din bucătărie se mulează pe perete, ca şi cum acesta s-ar ondula, iar seara, când e linişte, aude pocnituri destul de dese, de care nu ştie de unde provin.
O altă proprietară a apartamentului Samantha (nr. 18), în vârstă de 56 de ani, pensionară şi ea, nu ştia de nesiguranţa pe care o presupune imobilul dar consideră că toate aceste probleme, până şi crăpaturile dintre plăci, sunt cauzate de multele modificări, pe care le-au suferit unele apartamente, în ultimii trei ani. „Crăpăturile din pereţi se văd doar în exterior, în apartamente nu avem probleme. Îmi este frică de un dezastru, dar nu ştiu ce să fac. De asemenea sunt nemulţumită şi că la baia de la nivelul de jos se simte mirosul de beci. Asta nu se întâmplă decât de trei ani. Adică de când au început modificările proprii în apartamente. Cred că şi crăpăturile dintre plăci tot de aici au pornit. Cei care şi-au spart pereţii în casele lor probabil că au avut autorizaţie, dar nimeni nu a venit să-i verifice. Astfel, de unde să fim noi siguri că pereţii de rezistenţă au rămas intacţi şi nu sparţi?”.
Mircea Stan, administratorul blocului este singurl locatar liniştit, dintre cei cu care am vorbit. Susţine sus şi tare că blocurile au fost proiectate şi construite bine şi sunt aşa încă de la început. Nu-l sperie nici hăurile (crăpăturile) dintre blocuri, de vreme ce susţine că sunt doar presupuneri: „spaţiul dintre plăci, unde se presupune a fi crăpătura, e doar un simplu spaţiu iar tablele care închid locul gol dintre scări, cele de langă lift, sunt de foarte mult timp montate”. Deşi marea majoritate a locatarilor sunt speriaţi, el nu vede care ar fi riscul de a locui în imobilul respectiv.
Construcţiile trebuie verificate o dată pe an
Reprezentanţii Inspectoratului în Construcţii al Judeţului Arad, afirmă că nu au primit nici o sesizare cu privire la aceste blocuri şi că oamenii nu ar trebui să intre în panică până nu se vede exact despre ce este vorba. În cursul zilei de astăzi se vor deplasa la faţa locului pentru verificări. „Cred că este vorba de acel rost dintre scări. Voi face o verificare în cursul zilei de mâine (n.r. – astăzi) pentru a mă edifica. Dacă proprietarii nu au făcut-o până acum, vor trebui să efectueze urmărirea comportării în timp a construcţiei, conform prevederilor Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi în funcţie de ceea ce rezultă în urma acesteia, să comande expertiza tehnică sau inspecţia extinsă. Obligaţiile proprietarilor sunt clare. Ei ar trebui să verifice printr-un responsabil de specialitate măcar o dată pe an construcţia. Intervenţiile imediate (evacuare, sprijinire provizorie etc) sunt stabilite în urma expertizei tehnice sau a inspecţiei extinse pe care o realizează expertul tehnic atestat. De obicei proprietarii nu cunosc acest lucru. De aceea, oricine are nevoie de mai multe informaţii despre imobilul în care locuieşte ne poate vizita la sediul firmei, pe strada Dr.Ioan Suciu nr.7 bis, sau suna la numărul de telefon: 255281. Mai mult ca sigur la blocurile respective este vorba despre rostul de tasare”, declară ing. Leonid Gheorghiţă, inspector şef al Inspectoratului Judeţean în Construcţii Arad.
Proprietarii plătesc
Expertiza care trebuie realizată la blocuri, conform legii, este plătită de proprietari. Preţul ei depinde de complexitate şi se comandă numai după ce decide acel responsabil de specialitate care urmăreşte, evident, tot contra cost!, comportarea în timp a construcţiei.
În momentul de faţă problema blocurilor este „în aer”. Proprietarii aşteaptă răspunsuri şi asigurări din partea specialiştilor. Iar dacă se va dovedi că blocurile în cauză prezintă riscuri, cu siguranţă se vor îndrepta către autorităţile locale, de la care vor cere ajutor.
În final, să mai spunem că, pe piaţa liberă, un apartament într-unul din blocurile amintite poate fi cumpărat (greu!) cu 100.000 - 130.000 de Euro, în funcţie de dotări. Cu tot cu crăpături...
Roxana Rusu
Claudia Untaru
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Claudia Untaru ⋅