?Cred că ?n momentul de faţă premierul Tăriceanu este dezorientat?
28.01.2008 ⋅ 0 comentarii
- interviu cu senatorul Nicolae Ioţcu
Situaţia economică actuală a ţării a provocat o serie de polemici între principalele forţe politice. Căderea abruptă a leului coroborată cu o lege a bugetului de stat adoptată în urma unui adevărat troc politic deschid calea unui început de criză economică. Senatorul democrat-liberal Nicolae Ioţcu încearcă, în interviul pe care ni l-a acordat, să expună punctul de vedere al partidului pe care îl reprezintă privind problemele economiei româneşti şi incapacitatea Guvernului de a găsi soluţii pe termen scurt.
– Domnule senator, cum putem aprecia ceea ce se întâmplă în această perioadă în economia României şi care ar fi cauzele pentru care s-a ajuns aici?
– În toamna anului trecut, mai precis în decembrie, la votarea bugetului, Partidul Democrat-Liberal nu a votat acest buget pe 2008, considerându-l unul nerealist, neaşezat pe bazele economice reale. Şi acest lucru se dovedeşte astăzi când iată, deşi bugetul era anunţat, dacă ne referim numai la cursul leu-euro, era anunţat un buget pe un curs de 3,31 iar astăzi putem constata că este deja un curs de 3,7-3,8, ceea ce numai acest lucru confirmă ceea ce am spus în decembrie. Cât despre efectele proastei guvernări de anul trecut, ele se văd deja în acest an când preţurile la principalele alimente de bază au luat-o razna şi aicea putem aminti preţurile la pâine, care au crescut cu 13 la sută, la fasole cu 33 la sută, la cartofi cu 15 la sută, la mălai 18 la sută, 40 la sută la uleiul comestibil. Numai dacă le amintim pe acestea şi care sunt necesare fiecărui cetăţean putem constata că deja suntem într-o situaţie în care Guvernul trebuie să se gândească serios la ceea ce are de făcut.
– Care ar fi o ieşire din această situaţie?
– Ieşirea din această situaţie în primul rând este a revenirii Guvernului cu picioarele pe pământ şi de fapt a corecta ce a greşit, dacă se poate, anul trecut când singurul lucru pe care l-a dorit Guvernul Tăriceanu a fost cu sprijinul PSD-ului să se menţină la putere făcând troc politic pe bani publici. Acest lucru se vede astăzi şi nu numai în ceea ce înseamnă reflectarea preţurilor produselor de bază, ne referim şi la faptul că a oprit programul de termoficare care însemna patru miliarde de euro care să vină în sistemele de termoficare pentru ca să nu plătim factura pe care cetăţenii României o plătesc astăzi şi sigur că de aici decurg din mai multe lucruri: oprirea investiţiilor, putem spune, în România datorită neîncrederii în mediul economic. O altă chestiune ar fi aceea că Guvernul României nu a reuşit să consume banii europeni care erau prevăzuţi în bugetul pe anul 2007 ca şi componentă a bugetului şi nici în 2008 pentru că trebuie să o spunem deschis, din cele 16 ghiduri care trebuiau să fie implementate pentru a se putea accesa fonduri structurale la ora actuală doar unul se pare că este deja pregătit, ceea ce înseamnă că România nu va cheltui banii nici în acest an sau dacă-i va cheltui o va face foarte târziu, spre sfârşitul anului.
– Care credeţi că este imaginea pe care o au celelalte ţări din Uniunea Europeană faţă de această situaţie din România care a survenit după o relativă creştere economică spectaculoasă din ultimii ani?
– Sigur, a fost o creştere economică în anii 2005-2006, arătând că atunci când implementezi o politică în care să ai ca ţintă creşterea economică, un echilibru în sistemul economic, se poate. Imaginea, cred, a celorlalte ţări este a unui Guvern care face orice pentru a se menţine la putere, trecând dincolo de orice principii economice.
– Credeţi că în condiţiile unui an electoral Guvernul va fi în stare să adopte unele măsuri poate nepopulare pentru a redresa situaţia economică?
– Nu ştiu de ce este capabil acest Guvern, mai ales că premierul Tăriceanu cred că este în momentul de faţă dezorientat şi dacă mă refer la declaraţia recentă a domniei sale cu privire la ce creştere economică ar fi avut România în anul 2007 dacă agricultura ar fi fost scoasă din PIB. Asta arată că atât premierul cât şi Guvernul dau dovadă de dezorientare, nu au cred, în momentul de faţă soluţii şi sperăm ca ceea ce face premierul, acţiunile pe care le întreprinde să nu afecteze şi mai mult economia.
– Un important lider politic, domnul Mircea Geoană, preşedintele PSD, a făcut de curând o declaraţie oarecum surprinzătoare, solicitând o rectificare de buget la scurt timp după ce acest buget a fost votat. Cum calificaţi această declaraţie?
– Declaraţia lui Mircea Geoană arată de fapt ceea ce este PSD-ul în momentul de faţă, un partid care şi-a vândut voturile în decembrie pe 65 de milioane de euro pentru ca să treacă bugetul prin Parlament bugetul PNL, un partid care contribuie la susţinerea acestui Guvern şi este parte la guvernare şi încearcă pe de cealaltă parte să facă o demagogie simplistă. Îi reamintesc domnului Geoană că ei sunt cei care au votat acest buget. Iar să ceri să se facă o rectificare în luna ianuarie, la trei săptămâni după ce bugetul pe anul 2008, pe care, repet, împreună cu PNL-ul l-au votat în Parlamentul României, mi se pare un lucru inacceptabil, să nu mai spun ce imagine ar avea România, ca ţară membră a Uniunii Europene. Dar se dovedeşte că la noi totul se poate în politică.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Sorin_Trocan ⋅