Stire

Arta de a buzunări

06.02.2008 ⋅ 0 comentarii

Guvernanţii români au în „fişa postului” obiceiul de a buzunări cetăţenii. Nu la modul propriu, pentru că presupune o desfăşurare impresionantă de forţe, în timp şi spaţiu, ci prin acea ţesătură de organisme şi instituţii numită simplu: statul român!

În trecut, principala ţintă a Guvernului era sectorul societăţilor comerciale. Statul trăgea trei piei de pe bietul comerciant. Numărul taxelor în România a ajuns să depăşească bariere inimaginabile. Astfel, s-au înregistrat două fenomene: falimentarea unui număr record de societăţi comerciale şi, respectiv, încercarea patronilor de a eluda legea.

Acum, dacă nu se mai pot pune taxe şi impozite pe spinarea întreprinderilor mici şi mijlocii, se încearcă buzunărirea cetăţenilor. Taxa auto este una dintre mişcările de acest gen pe care Guvernul Tăriceanu o pune în practică. Şi asta cu o încăpăţânare care sfidează până şi Uniunea Europeană. Guvernul Tăriceanu a fost într-atât de abil încât să nu renunţe la taxa auto, în ciuda presiunilor exercitate de către Uniunea Europeană. Şi, când această presiune s-a accentuat, România riscând să fie sancţionată, acelaşi Executiv a „reinventat” această taxă, botezând-o pompos: „taxă de mediu”. Mai mult, şi presupusa indignare a premierului Tăriceanu, care a afirmat că România este parteneră a Uniunii Europene, face parte dintr-o strategie menită să trezească demnitatea şi naţionalismul româneşti, ca şi alternativă la uniformizarea europeană.

Nu e vorba de nicio demnitate românească de a nu permite altora să ne facă  regulile, ci de o „foame” a executivului, pentru a umple golurile unui buget din ce în ce mai fisurat, consecinţă a unei economii ce nu mai produce pe măsura necesităţii.

Este clar că Guvernul, pentru a satisface tot felul de cerinţe, de la cele politic-clientelare la cele electorale, cerinţe necesare menţinerii la putere, apelează la tot felul de artificii. Taxa auto este una dintre ele, o măsură mănoasă, care dovedeşte creşterea puterii de cumpărare a cetăţeanului român. Însă, ca şi în cazul taxelor la care au fost supuse societăţile comerciale, cetăţeanul simplu are deja alternativele: fie nu-şi mai cumpără maşină, fie încearcă prin diferite mijloace să dribleze legea. Practic, în setea sa de a-şi rotunji bugetul, însuşi statul îndeamnă la nerespectarea legii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Cosmin Meszaroş ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro