?n meciul primar-prefect - Şah la noul spital
12.02.2008 ⋅ 0 comentarii
Aproximativ 450 de paturi, amplasat în apropierea drumului judeţean DJ692 Arad-Zădăreni, construit în sistem pavilionar, pe o suprafaţă de 9,1 hectare, cu finalizare în termen de doi ani, dotat la nivel european cu aparatură ultramodernă-acestea sunt coordonatele noului Spital de Urgenţă Arad.
În decursul anului 2007, proiectul a fost aprobat şi a obţinut finanţare de la Ministerul Sănătăţii Publice. Studiul de prefezabilitate şi fezabilitate este dat „bun de plată” de către Autoritatea de Sănătate Publică Arad (ASP) prin Comitetul Director spre Ministerul Sănătăţii Publice. După aprobarea studiului de către Agenţia Regională de Mediu a judeţului Timiş, vor fi depuse actele la Ministerul Sănătăţii Publice, iar construcţia va putea fi începută. Spitalul va fi construit în sistem pavilionar (câte o secţie sau două într-o clădire). În legătură cu secţiile care îşi vor muta sediul în noul spital, nu se ştie prea multe. Totul va fi hotărât în momentul finalizării lucrărilor. Pentru a ne pune la curent cu stadiul pregătirilor am contactat-o pe Gabriela Ţârle, director executiv ASP Arad, care declară: „Cinci firme austriece se ocupă de la studiul de prefezabilitate şi fezabilitate şi până la predarea la cheie. Spitalul va fi dotat la nivel european. Deja şeful serviciului de aprovizionare-achiziţionare şi investiţii ASP Arad a fost la Bucureşti unde i s-au prezentat mobilierul şi dotările tehnice. În doi ani sperăm să terminăm lucrările.”
În legătură cu eventualitatea existenţei vreunei probleme care ar împiedica construirea spitalului la ieşire din Arad, potrivit zvonurilor că acele terenuri au fost retrocedate, Gabriela Ţârlea mai declară: „Nu sunt probleme, pământurile de acolo (drumul Arad-Zădăreni) sunt la schimb cu terenuri din alte zone.”
Situaţia actuală şi reală a terenurilor pe care se doreşte construirea spitalului nu ne-a fost clarificată nici de Gavril Popescu, prefectul Aradului: „Primăria se ocupă de problema asta. Pământul este la primărie, iar proiectul la ASP”. Astfel, mingea este pasată de la o instituţie la alta. Edilul Aradului, Gheorghe Falcă, declară: „Prefectura se ocupă de această problemă, pentru că investiţia este a guvernului. Mă bucur că prefectul nu ştie nimic.”
În ciuda acestor afirmaţii care confirmă conflictul dintre primar şi prefect, nu ne bucură răspunsurile negative ale celor care conduc această urbe. Dacă primarul şi prefectul nu ştiu nimic, atunci oare cine se va ocupa de ridicarea noului spital? Un spital care va decongestiona Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, mult prea sufocat. Vom încerca, zilele următoare, să dezlegăm acest mare mister al comunităţii: construirea noului Spital Judeţean de Urgenţă.
Andrea Dorotovics; Corina Neagu
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Glasul_Aradului ⋅