Stire

Secretele Aradului - Clădirile masonice şi-au pierdut identitatea

14.02.2008 ⋅ 0 comentarii

În municipiul Arad, clădirile declarate monumente istorice, care au ca ornamente simboluri masonice, trec neobservate de către arădeni

Este vorba atât despre templul masonic (Loja  „Fraternitatea”) din curtea Liceului „Aurel Vlaicu”, cât şi despre clădirea amplasată la intersecţia Bulevardului „Decebal” cu Piaţa  „Arenei” sau clădirea lojei masonice evreieşti, “B’nai Brit Or”.

Toate clădirile arădene, care au inscripţi masonice, au fost construite în secolul 19, perioadă în care lojele masonice, care îşi desfăşurau activitatea în municipiu Arad, comunicau în limba maghiară, iar membri lor din alte zone găseau locurile lor de întâlnire, datorită inscripţiilor reliefate deasupra porţilor.

Pe lângă cele două însemne masonice recunoscute (echer şi compas), două dintre clădirile monument istoric, au reliefate încă trei simboluri în formă de scut, care reprezintă, la rândul lor, locuri de întâlnire pentru o a treia lojă masonică care a activat în Arad.

Cele două clădiri, cea de pe strada „Octavian Goga”, care a fost construită de către arhitectul baronului Newmann, în anul 1897, respectiv clădirea din Piaţa „Arenei”, în prezent sunt locuinţe. În schimb, clădirea Lojei „Fraternitatea” este vizitată periodic de către adepţii săi.

„Constructorii de catedrale gotice, foarte apreciaţi pentru construcţiile lor, încă dinaintea constituirii francmasoneriei, se numeau Frei Maurer (în limba germană – constructori liberi), de unde a apărut şi denumirea de francmason.” – ne-a mărturisit istoricul şi muzeograful Dan Demşea.

Că fac sau nu parte din patrimoniul francmasoneriei, societate reprezentată în ţara noastră de Marea Lojă Naţională a României, clădirile arădene construite de masoni sunt şi vor rămâne monumente istorice a căror valoare este greu de estimat.

Iubirea fraternă - Principiul prin care toţi Francmasonii îşi manifestă respectul şi toleranţa faţă de opiniile semenilor lor şi îşi vor exercita înţelegerea şi bunătatea, indiferent de împrejurare.

Într-ajutorarea - Principiu dezvoltat şi urmat prin eforturi individuale, manifestat, de către francmasoni, asupra tuturor membrilor societăţii.

Adevărul - Piatra de temelie a Francmasoneriei, principiu respectat, indiferent de situaţie, de către toţi francmasonii.

Francmasonii cred cu tărie că transpunerea în viaţă a acestor trei principii este singura cale de atingere a celor mai înalte standarde comportamentale ale vieţii fiecărei fiinţe umane.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Ş. Szabo ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro