La Spitalul Judeţean, M?ncare pe datorie... de miliarde
16.02.2008 ⋅ 0 comentarii
Situaţia spitalelor din ţară pare a fi mereu aceeaşi: salarii mici pentru personalul medical şi auxiliar, rezerva de medicamente permanent insuficientă, datorii peste datorii şi situaţia pacienţilor care sunt nevoiţi în situaţii de criză, să doarmă câte doi într-un pat.
Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă al judeţului Arad, cu ale sale 805 paturi, nu pare să fie ocolit de aceste probleme. Dacă spitalul se bucură de un rulaj de peste două mii de bolnavi externaţi lunar şi se mândreşte cu achiziţionarea de medicamente lunar în valoare de peste 2 miliarde de lei, datoriile nu au cruţat nici această instituţie.
Astfel, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad are o datorie în valoare de peste 10 miliarde de lei vechi la SC. MEDICAL TRUST.SA n.n. Braşov, cu sediul în Arad, firmă care a câştigat în anul 2003 licitaţia privind pregătirea hranei pacienţilor spitalului. Despre datoria unităţii sanitare, Dumitru Moraru, director zonă Arad al SC.MEDICAL TRUST.SA Braşov, declară: „Spitalul are o datorie de 10-15 miliarde de lei vechi, la care s-ar putea adăuga penalităţile de întârziere la plată care este de 0,06% pe fiecare zi de întârziere. Noi sperăm să se găsească o modalitate de plătire a creanţelor pe anii anteriori.”
Mâncarea primită este pe gustul pacienţilor, după cum reiese din declaraţiile lui Marin Ihuţ, 36 de ani, internat la secţia de Chirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, care susţine: „E bună mâncarea. Primesc trei mese pe zi.” Pentru fiecare pacient, alocaţia de hrană este de 5,5 lei/zi, cu precizarea că bolnavii de diabet au alocaţia de hrană de 10.6 lei pe zi, iar pentru copii, 12,5 lei/zi. Dumitru Moraru, mai declară: „Cu toate că alocaţia bugetară a rămas la nivelul anului 2007 iar preţurile la unele produse care compun dietele zilnice au crescut de două, trei ori, ne străduim să asigurăm trei mese pe zi la un preţ cuprins între 5,5 lei la majoritatea bolnavilor (dietă comună), iar la cei cu diabet, TBC, psihiatrie, un nivel mai mare la alocaţie prin atribuirea de gustări la ora 12 şi 16. Este necesară o revizuire din partea Ministerului Sănătăţii a unei alocaţii de hrană corespunzătoare cu creşterea preţurilor pe piaţă şi inflaţia corespunzătoare.”
Despre aceste datorii acumulate, Mirandolina Prişcă, manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, declară: „(SC. MEDICAL TRUST.SA) este o firmă privată cu care Spitalul Judeţean şi-a început colaborarea încă din anul 2003. Actuala conducere a moştenit acest contract şi datoriile faţă de firmă. Ne străduim pe parcurs să scădem aceste datorii. Vom plăti eşalonat. Noi dorim să avem o relaţie bună, pentru că doar printr-o relaţie bună putem să asigurăm o alimentaţie corespunzătoare bolnavilor.”
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Andreea_Dorotovics ⋅